Πώς και πότε πρέπει να πίνουμε νερό για να είμαστε υγιείς

Γνωρίζετε πώς και πότε πρέπει να πίνετε νερό;
Πώς και πότε πρέπει να πίνουμε νερό για να είμαστε υγιείς

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουνίου, 2020

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι είναι σημαντικό να πίνουμε νερό, καθώς αυτό προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε πώς και πότε πρέπει να πίνετε νερό έτσι ώστε να επωφεληθείτε από αυτό; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την απάντηση νερό επειδή ο τρόπος που το κάνετε καθορίζει το αν είναι ωφέλιμο ή επιβλαβές για το σώμα σας.

Πριν το πρωινό, είναι απολύτως απαραίτητο να πίνουμε νερό

Πίνοντας ένα με δυο ποτήρια νερό πριν το πρωινό σας ενισχύετε τον καθαρισμό των τοξινών που έχουν παραμείνει στο πεπτικό σύστημα, ενώ ενεργοποιείτε ομαλά όλα τα όργανα έτσι ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν. Κάντε το αυτό 20 λεπτά πριν το πρωινό σας. Είναι πολύ πιο υγιεινό από το να ξεκινήσετε την ημέρα σας πίνοντας καφέ.

Επίσης, πίνοντας ζεστό ή καυτό νερό μαζί με χυμό από μισό λεμόνι, θα ενεργοποιήσετε το έντερό σας. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί μια απλή κι εξαιρετική θεραπεία για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Είναι επίσης καλό, σε περίπτωση που υποφέρετε από κατακράτηση υγρών το πρωί που ξυπνάτε. Αν το πρόσωπο ή τα βλέφαρά σας είναι πρησμένα, αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα την ομαλή λειτουργία των νεφρών σας.

πίνουμε νερό με λεμονι

Πεινάτε ή μήπως διψάτε;

Γνωρίζατε ότι πολλές φορές όταν νοιώθετε ότι πεινάτε, μπορεί στην πραγματικότητα να διψάτε; Μερικές φορές δεν ξέρουμε πώς να ερμηνεύσουμε τα σήματα που μας στέλνει το σώμα μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά όταν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε κάτι πολύ απλό: κάθε φορά που πεινάτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αν μετά από μερικά λεπτά, εξακολουθείτε να πεινάτε, τότε μπορείτε να φάτε. Πολλές φορές μπορεί να σας ξαφνιάσει το γεγονός ότι το αίσθημα της πείνας απλά εξαφανίζεται.

Πίνουμε νερό μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα για να τρώτε λιγότερο

Αν πίνετε ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα, όχι μόνο δεν θα αισθάνεστε διψασμένοι κατά την διάρκεια του γεύματος αλλά επίσης θα αισθάνεστε κι ελαφρώς κορεσμένοι, το οποίο θα σας αποτρέψει από το να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα φαγητού.

Μην πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού κατά την διάρκεια του φαγητού

Παρομοίως, είναι σημαντικό να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε νερό τελείως, κατά την διάρκεια των γευμάτων σας, επειδή το νερό ανακατεύεται με τα γαστρικά υγρά, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει την πέψη. Επίσης, μπορεί να κάνει τα παιδιά να μην αισθάνονται τόσο πεινασμένα.

Αν τρώτε αλατισμένο φαγητό ή με πολλά καρυκεύματα, μπορείτε να πιείτε λίγο νερό, ενώ επίσης θα βοηθούσε ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνετε σε κάθε σας γεύμα φρέσκες τροφές όπως είναι οι σαλάτες ή οι σούπες λαχανικών. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού και ολοκληρώστε το γεύμα σας με ένα χωνευτικό έγχυμα.

πίνουμε νερό - εγχυμα

Πίνουμε νερό πριν πάμε για ύπνο

Έχετε ξεκινήσει την ημέρα σας πίνοντας νερό και πρέπει να την ολοκληρώσετε με τον ίδιο τρόπο, πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αυτό προετοιμάζει το σώμα σας για να ξεκουραστεί. Στην πραγματικότητα, ένα έγχυμα από θεραπευτικά βότανα είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα.

Αγνοήστε αυτή την συμβουλή σε περίπτωση που χρειάζεται να ουρήσετε πολλές φορές τη νύχτα, αν υποφέρετε από ακράτεια, ή για μικρά παιδιά.

Μην πίνετε μεγάλη ποσότητα κάθε φορά

Κάθε φορά που σας προτείνουμε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, εννοούμε μικρές γουλιές κάθε φορά και όχι μεγάλες. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό όταν έχει πολύ ζέστη, όταν ασκείστε, κτλ.

Κρύο, καυτό ή ζεστό νερό;

Ακόμη και στην έρημο, οι άνθρωποι πίνουν καυτό τσάι επειδή αυτό τους κάνει να ιδρώνουν και συνεπώς τους αναζωογονεί. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να πίνετε ζεστό ή καυτό νερό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ποτέ μην ζητήσετε κρύο νερό επειδή αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα και συνεπώς να αλλάξει την φυσική καυτή θερμοκρασία που απαιτείται για την πέψη.

Πόση ποσότητα νερού θα πρέπει να πίνω;

Ενάμιση λίτρο; Δυο λίτρα; Εμείς δεν μπορούμε να σας προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη ποσότητα. Μόνο εσείς μπορείτε να το καθορίσετε αυτό, μαθαίνοντας να ακούτε το ίδιο σας το σώμα. Η ποσότητα που χρειάζεστε το καλοκαίρι δεν είναι η ίδια με αυτή που χρειάζεστε τον χειμώνα. Ένα παιδί δεν χρειάζεται την ίδια ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα ενήλικας, αλλά ούτε και κάποιος που ιδρώνει πολύ σε αντίθεση με κάποιον που δεν ιδρώνει τόσο, οι χορτοφάγοι σε αντίθεση με αυτούς που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών, κτλ. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο να πίνετε νερό συνεχώς , αλλά εφόσον κάνετε την αρχή, πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι το σώμα σας θα σας ενημερώνει μόνο του για την ποσότητα των υγρών που χρειάζεται.

πίνουμε νερό - παιδι

Αν σας είναι δύσκολο…

Για αρκετούς ανθρώπους είναι δύσκολο να πίνουν νερό. Ένα πολύ εύκολο κόλπο είναι να προσθέσετε στο νερό λίγο φυσικό χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες καθαρή στέβιαΑυτή η απλή λεπτομέρεια θα χαρίσει στο νερό σας μια υπέροχη γεύση λεμονάδας, χωρίς προσθήκη θερμίδων ή άλλων ουσιών.

Άλλη μια εναλλακτική λύση είναι να προσθέσετε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι…) που είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Τα εγχύματα αποτελούν επίσης μια καλή εναλλακτική λύση ως παραλλαγή του φυσικού νερού. Πίνουμε νερό όσο πιο συχνά μπορούμε!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.