Υγιές παχύ έντερο: μερικές αποτελεσματικές συμβουλές

Το παχύ έντερο ή κόλον είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του πεπτικού σας συστήματος, αν και δεν είναι υπεύθυνο για την πέψη των τροφών. Είναι υπεύθυνο για την αποβολή άχρηστων ουσιών και έτσι το να έχετε ένα υγιές παχύ έντερο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την συνολική λειτουργία ολόκληρου του σώματός σας.
Υγιές παχύ έντερο: μερικές αποτελεσματικές συμβουλές
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η διαδικασία της αποβολής των άχρηστων ουσιών είναι πολύ απλή. Ξεκινάει στο λεπτό έντερο, μέσω του οποίου οι ουσίες που το σώμα πρέπει να αποβάλλει φτάνουν στο ανιόν κόλον. Αυτό με τη σειρά του είναι υπεύθυνο για την μεταφορά τους στο κατιόν κόλον. Εκεί γίνεται επεξεργασία των ουσιών, ύστερα πηγαίνουν στο σιγμοειδές κόλον και έπειτα απελευθερώνονται μέσω του ορθού. Ένα υγιές παχύ έντερο είναι σε θέση να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά με αποτελεσματικό τρόπο και να αποβάλλει τις τοξίνες χωρίς να αφήσει κατάλοιπα τους στο έντερο σας.

Χρήσιμες συμβουλές για ένα υγιές παχύ έντερο

παχύ έντερο
  • Σωστή Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία του παχέος εντέρου σας και για την διατήρηση της σωστής λειτουργίας του, γεγονός που οδηγεί σε μια συνολικά καλή υγεία. Οι τροφές που προτείνονται για να διατηρήσετε αυτό το μέρος του πεπτικού σας συστήματος σε άριστη κατάσταση είναι οι ακόλουθες: τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια.
  • Σωστή Φυσική Δραστηριότητα: Η συνεχής φυσική δραστηριότητα είναι ουσιαστικός παράγοντας για μια υγιή πέψη. Όταν έχετε ένα νωθρό ή αργό πεπτικό σύστημα, οι τοξίνες παραμένουν στο σώμα σας για περισσότερο χρόνο. Αυτό δεν ενδείκνυται, τόσο για την πεπτική σας υγεία όσο και για τη γενικότερη σωματική σας υγεία.
  • Σωστή Ενυδάτωση: Καταναλώστε την σωστή ποσότητα νερού, διότι είναι σημαντικό για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλλει τις τοξίνες. Επιπλέον, τα κόπρανά σας θα μαλακώσουν πολύ, βοηθώντας έτσι την κένωση του εντέρου.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε και αυτό: 7 φυσικές θεραπείες μόνο με νερό

 

Ωστόσο, οι ανωμαλίες στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι συνηθισμένο φαινόμενο για ορισμένους ανθρώπους λόγω του στρες, των αλλαγών στο πρόγραμμα του ύπνου, ή απλώς επειδή πρέπει να ταξιδεύουν συνεχώς. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλλει τα βλαβερά υπολείμματα ουσιών που έχουν παγιδευτεί στο έντερο σας, θα χρειαστεί να κάνετε έναν καλό καθαρισμό του παχέος εντέρου τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Συγκρατήστε ό,τι πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα με βάση το οξυγόνο, καθώς δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό στο παχύ έντερο.

Να θυμάστε ότι το να έχετε μια καλή εντερική υγεία σάς επιτρέπει να απολαμβάνετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Urdaneta, E., Barrenetxe, J., Aranguren, P., Irigoyen, A., Marzo, F., & Ibáñez, F. C. (2007). Intestinal beneficial effects of kefir-supplemented diet in rats. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2007.08.002


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.