Πώς να αφαιρέσετε εύκολα τις γρατζουνιές από το δάπεδο

30 Ιανουαρίου 2019
Για όσους φροντίζουν τα δάπεδα του σπιτιού τους, οι γρατζουνιές είναι ό,τι χειρότερο. Μην πανικοβάλλεστε ωστόσο. Θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές ή τουλάχιστον να τις κρατήσετε κρυφές.

Θέλετε να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές από το δάπεδο; Οι γρατζουνιές μπορούν να είναι πολύ ενοχλητικές αν προσπαθείτε να κρατάτε το σπίτι σας πεντακάθαρο. Ωστόσο δεν είναι λόγος για να αντιδράσετε άσχημα. Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές ακολουθώντας αυτά τα βήματα. Δείτε το και μόνοι σας!

Οι γρατσουνιές στο πάτωμα τείνουν να συσσωρεύονται με το χρόνο. Ορισμένες προκαλούνται από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως έπιπλα που μετακινούνται, ενώ άλλες συμβαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνετε. Πότε; Όταν μετακινείτε μια καρέκλα, όταν κατοικίδια ζώα έρχονται στο σπίτι σας, ή ακόμα και όταν ένα πετραδάκι καρφώνεται κάτω από το παπούτσι σας.

Αφού τα παρατηρήσουν αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι τα πατώματά τους έχουν καταστραφεί για πάντα και ότι τίποτα δεν είναι ικανό να διορθώσει αυτή την ανόητη λεπτομέρεια. Μην ανησυχείτε – θα σας δείξουμε απλούς τρόπους για να αφαιρέσετε τις γρατσουνιές στο πάτωμα.


5 τρόποι για να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές από το δάπεδο


1. Αφαιρέστε μικρές γρατζουνιές από το δάπεδο από σκληρό ξύλο


γρατζουνιές από το δάπεδο σαλόνι με ξύλινο πατωμα

Τα δάπεδα από σκληρό ξύλο ή παρκέ είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για γρατζουνιές μόλις εγκατασταθούν. Για να απαλλαγείτε από επιφανειακές γρατζουνιές, θα χρειαστείτε έναν μαρκαδόρο επισκευής ξύλου στο ίδιο χρώμα με το δάπεδο σας. Μπορείτε να τον αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα υλικών. Μόλις το έχετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Αφαιρέστε τη σκόνη και τη βρωμιά καθαρίζοντας την περιοχή όπου βρίσκεται η γρατζουνιά με ένα μαλακό απορροφητικό ποτήρι εμποτισμένο με νερό.
 • Δοκιμάστε τον μαρκαδόρο σε ένα μέρος όπου δεν θα φαίνεται ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι το σωστό χρώμα.
 • Βάψτε την γρατζουνιά χρησιμοποιώντας την άκρη του μαρκαδόρου μέχρι να έχει το ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο πάτωμα.

Μάθετε ακόμα: Οι καλύτεροι τρόποι για να απολυμάνετε το μπάνιο σας

2. Μικρές γρατζουνιές σε ελασματοποιημένα δάπεδα

Τα ελασματοποιημένα δάπεδα είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση αντί για ξύλινα δάπεδα και μπορούν να χαραχτούν εύκολα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των ελαττωματικών σημαδιών. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι:

 • Αφού καθαρίσετε σωστά την περιοχή με τη γρατζουνιά, χρησιμοποιήστε έναν μαρκαδόρο επιδιόρθωσης δαπέδου για να το γεμίσετε. Αυτοί οι μαρκαδόροι συνήθως πάνε πακέτο με ένα κιτ επισκευής δαπέδου.
 • Καθαρίστε το πλεόνασμα κεριού και εξομαλύνετε την περιοχή με ένα υγρό πανί.
 • Αφήστε το να στεγνώσει για 24 ώρες.
 • Πάρτε μια μικρή ποσότητα στόκου για ξύλο (επίσης πουλιέται συνήθως με κιτ) και γεμίστε τη γρατζουνιά μέχρι να έρθει στο ίδιο επίπεδο με το πάτωμα.
 • Καθαρίστε τυχόν περίσσεια στόκου με ένα πανί ή κουρέλι.

3. Βαθιές γρατσουνιές σε δάπεδα από σκληρό ξύλο

γρατζουνιές από το δάπεδο

Αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγο πιο σοβαρές. Παρόλα αυτά, είναι ακόμα δυνατό να βελτιωθεί τουλάχιστον εν μέρει η κατάσταση. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστείτε γέμισμα για το ξύλο στο ίδιο χρώμα με το δάπεδο σας. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Καθαρίστε την περιοχή που έχει υποστεί ζημιά με ένα υγρό πανί. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε τη διαδικασία για να την αφήσετε εντελώς καθαρή.
 • Εάν το πάτωμά σας έχει επιπλέον στρώμα πολυουρεθάνης ή βερνικιού, σκουπίστε την περιοχή με διαλύτη για να το αφαιρέσετε. Στη συνέχεια, σκουπίστε ξανά την περιοχή χρησιμοποιώντας το υγρό πανί και αφήστε το να στεγνώσει.
 • Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα από υλικό γεμίσματος για το ξύλο με το δάχτυλό σας και απλώστε το πάνω από την κατεστραμμένη περιοχή. Μην ανησυχείτε αν έχετε βάλει πάρα πολύ, μπορείτε να διορθώσετε τυχόν υπερβολές αργότερα.
 • Αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μία ημέρα.

Μάθετε ακόμα: 5 λάθη που κάνετε όταν διακοσμείτε το μπάνιο σας

Εάν δεν αισθάνεστε σίγουροι για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο ή αν φοβάστε ότι θα καταστρέψετε το δάπεδο, μπορείτε πάντα να καλέσετε έναν επαγγελματία για να το κάνει για σας. Ωστόσο, μην ανησυχείτε – η διαδικασία είναι απλή.

 

4. Αφαίρεση γρατζουνιών σε γρανίτη


γρατζουνιές από το δάπεδο

Τα δάπεδα γρανίτη αποτελούν χαρακτηριστικό συνήθως μέρος των παλαιότερων κατοικιών. Αυτά τα δάπεδα, όταν εγκαθίστανται και συντηρούνται σωστά, προσθέτουν ένα αναμφισβήτητο άρωμα ομορφιάς σε οποιαδήποτε ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, η αντοχή και η δύναμή  τους δεν τα καθιστούν άτρωτα απέναντι στις γρατσουνιές. Μπορούν να καταστραφούν μετακινώντας έπιπλα ή από βαριά αντικείμενα που πέφτουν. Δυστυχώς, για αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να καλέσετε έναν επαγγελματία.

Αντίθετα, οι ρηχές γρατζουνιές ή οι λεκέδες, οι οποίες είναι φυσικό να υπάρχουν σε αυτά τα δάπεδα, μπορούν να εξαλειφθούν. Εάν αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, συνιστούμε τα παρακάτω βήματα:

 • Όπως πάντα, καθαρίστε την κατεστραμμένη περιοχή με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες. Αφήστε το να στεγνώσει.
 • Εφαρμόστε την πάστα γυαλάδας πάνω στη γρατζουνιά. Ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται στο δοχείο της πάστας.
 • Γυαλίστε τη γρατζουνιά με λεπτό σύρμα. Ξεκινήστε πολύ απαλά για να αποφύγετε την καταστροφή της περιοχής και συνεχίστε για λίγα λεπτά.
 • Ελέγξτε τη ζημιά στο γρανίτη μετά το γυάλισμα. Εάν βάλετε μερικές σταγόνες στην επιφάνεια του και δείτε ότι, μετά από λίγα λεπτά, απλώνονται έξω, ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε ξανά την πάστα για τον γρανίτη.

Το να διατηρείτε όμορφα τα δάπεδα είναι σκληρή δουλειά, αφού κάθε περιστατικό μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη. Ωστόσο, είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας αυτές τις απλές μεθόδους για την αφαίρεση γρατζουνιών από το δάπεδο, ανεξάρτητα από το από τι είναι κατασκευασμένα. Αφαιρέστε τις γρατζουνιές από το δάπεδο!