Πώς θα ελέγξετε τη γαστρίτιδα με σπιτικά κόλπα

Αν και αυτά τα κόλπα μπορούν να φανούν χρήσιμα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της γαστρίτιδας, είναι σημαντικό να δείτε έναν ειδικό για να αντιμετωπίσετε τη γαστρίτιδα.
Πώς θα ελέγξετε τη γαστρίτιδα με σπιτικά κόλπα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να ελέγξετε τη γαστρίτιδα με σπιτικά κόλπα;

Η γαστρίτιδα είναι μια πάθηση στα πλαίσια της οποίας τα εσωτερικά τοιχώματα του στομαχιού παθαίνουν φλεγμονή. Φυσικά, αυτό προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά που συνοδεύεται από οξύτητα και αέρια.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για τη γαστρίτιδα. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, που είναι το βακτήριο που προκαλεί και το έλκος.

Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ή μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά. Ενώ τείνουν να είναι ήπια και παροδικά, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, όπως μια αιμορραγία στο στομάχι.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της γαστρίτιδας, οι οποίοι βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Επίσης υπάρχουν διάφορα σπιτικά κόλπα για να ελέγξετε τη γαστρίτιδα και να την ελαχιστοποιήσετε, ειδικά αν η αιτία είναι κάποια εξωτερική ερεθιστική ουσία.

Αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα; Ξέρετε πώς μπορείτε να ελέγξετε τη γαστρίτιδα; Μάθετε περισσότερα παρακάτω!

άνδρας με πόνο στην κοιλιά, πώς θα ελέγξετε τη γαστρίτιδα με σπιτικά κόλπα

Ποια είναι τα αίτια της γαστρίτιδας;

Η γαστρίτιδα προκαλείται από τον ερεθισμό του εσωτερικού τοιχώματος του στομαχιού, που το προστατεύει από τα πεπτικά υγρά. Η εξασθένηση αυτής της βλεννώδους μεμβράνης λόγω υπερβολικής παρουσίας οξέων προκαλεί εκφύλιση που οδηγεί σε φλεγμονή και έλκη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η γαστρίτιδα εμφανίζεται μετά από κάποια λοίμωξη. Ωστόσο μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί από αυτοάνοσα νοσήματα, παλινδρόμηση χολής στο στομάχι και πεπτικές νόσους.

Παράγοντες κινδύνου

 • Λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
 • Ασθένειες λόγω παρασίτων και ιών.
 • Παρατεταμένη χρήση αναλγητικών φαρμάκων.
 • Έκθεση σε άγχος.
 • Τραυματισμοί στο πεπτικό σύστημα.
 • Νόσος του Crohn.

Η κατανάλωση ερεθιστικών τροφών δεν αποτελεί αιτία της γαστρίτιδας, όμως είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

 

 

Πώς θα ξέρω αν έχω γαστρίτιδα;

πώς θα ελέγξετε τη γαστρίτιδα με σπιτικά κόλπα

Σε πολλές περιπτώσεις η γαστρίτιδα είναι ασυμπτωματική. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται στομαχικές ενοχλήσεις που εύκολα συγχέονται με τη συνηθισμένη δυσπεψία.

Σύμφωνα με το επίπεδο της σοβαρότητάς της, η γαστρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Αν τα συμπτώματά σας είναι επαναλαμβανόμενα, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας. Αφού σας εξετάσει, θα σας γράψει εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Πώς θα ελέγξετε τη γαστρίτιδα με σπιτικά κόλπα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη γαστρίτιδα. Ωστόσο είναι σημαντικό να αλλάξετε τρόπο ζωής για να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Οι σπιτικές θεραπείες ανακουφίζουν για λίγο από την ενόχληση. Ωστόσο οι συνήθειές σας είναι εκείνες που θα καθορίσουν το αν η γαστρίτιδα θα εμφανιστεί ξανά, θα φύγει ή θα επιδεινωθεί.

Η εφαρμογή μερικών φυσικών σπιτικών μεθόδων αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να ελέγξετε τη γαστρίτιδα χωρίς την υπερβολική χρήση φαρμάκων. Σήμερα συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα σπιτικά κόλπα για να ελέγξετε τη γαστρίτιδα.

Φάτε κρύα ζελατίνη

κρύα ζελατίνη φράουλα για να ελέγξετε τη γαστρίτιδα

Η ζελατίνη είναι μια τροφή πλούσια σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που ωφελούν το σώμα. Τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία της βοηθούν στην αποκατάσταση των εσωτερικών τοιχωμάτων του στομαχιού ελέγχοντας τη φλεγμονή.

 • Φάτε μία μερίδα κρύα ζελατίνη όταν αισθάνεστε κάψιμο ή όταν παρουσιάζετε άλλα συμπτώματα της γαστρίτιδας.

Φάτε μια μπανάνα

Λόγω των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών ουσιών της, η μπανάνα είναι μία από τις παραδοσιακές θεραπείες για τον έλεγχο των πεπτικών δυσκολιών που οφείλονται στη γαστρίτιδα.

Πρόκειται για μια μαλακή τροφή που βοηθάει στη ρύθμιση του pH του στομαχιού, μειώνοντας την υπερβολική οξύτητα που προκαλεί έλκη και ερεθισμούς.

 • Φάτε μια μπανάνα, βάλτε μια μπανάνα στο σμούθι σας ή συμπεριλάβετέ τη στο πρωινό σας γεύμα.

Πιείτε νερό ρυζιού

νερό ρυζιού σε γυάλινο μπολ για να ελέγξετε την γαστρίτιδα

Οι άφθονες φυσικές ίνες που περιέχει το νερό ρυζιού είναι επίσης χρήσιμες για την υποστήριξη της πεπτικής διαδικασίας. Οι θρεπτικές ουσίες του ανακουφίζουν με φυσικό τρόπο το στομάχι, βοηθώντας στην ανάπλαση των ιστών που έχουν ερεθιστεί από τα οξέα.

 • Βράστε το ρύζι σε νερό χωρίς να προσθέσετε καρυκεύματα και πίνετε το υγρό δύο ή τρεις φορές τη μέρα.

 

 

Περιορίστε την κατανάλωση ερεθιστικών ουσιών

Υπάρχουν πολλές ερεθιστικές τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας, ειδικά όταν καταναλώνονται στην έξαρση της πάθησης.

 • Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τηγανητών και πικάντικων τροφών, τουλάχιστον μέχρι να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Πίνετε περισσότερο νερό

γυναίκα που πίνει νερό, πώς θα ελέγξετε τη γαστρίτιδα με σπιτικά κόλπα

Τέλος, οι ασθενείς με γαστρίτιδα πρέπει να πίνουν αρκετό νερό για να εξασφαλίσουν καλή πέψη. Η πόση πολύ μικρής ποσότητας νερού προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα του pH, επιτρέποντας σε όξινα υγρά να προκαλέσουν βλάβες.

 • Φροντίστε να πίνετε έξι με οχτώ ποτήρια νερό τη μέρα.
 • Αν δεν θέλετε να πίνετε σκέτο νερό, προσθέστε λίγο λεμόνι ή πίνετε εγχύματα.

Γενικά έχετε υπόψη σας τις παραπάνω συστάσεις και εφαρμόστε τες για να ελέγξετε τη γαστρίτιδα. Επιπλέον, επισκέπτεστε περιοδικά τον/τη γιατρό σας για να αξιολογεί την κατάστασή σας.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Feldman M, et al. (1996). Effects of aging and gastritis on gastric acid and pepsin secretion in humans: A prospective study. DOI:
  dx.doi.org/10.1053/gast.1996.v110.pm8612992
 • Lee M, et al. (1997) The aging stomach: Implications for NSAID gastropathy. DOI:
  dx.doi.org/10.1136/gut.41.4.425
 • Kuipers EJ, Blaser MJ. Acid peptic disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 139.
 • Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett 2015;37:2139-45.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.