Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;

Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε και να καθαρίζουμε το τριχωτό της κεφαλής μας, ακόμη και μεταξύ των ειδικών, ώστε να τα προστατεύουμε. Το καλύτερο είναι να ρυθμίσετε τη συχνότητα που λούζεστε ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας.
Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου, 2018

Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας; Τα μαλλιά και το δέρμα ενυδατώνονται με φυσικό τρόπο με τη βοήθεια του σμήγματος που παράγει ο οργανισμός μας. Χωρίς αυτό, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, αφήνοντάς το ευάλωτο στα δυσμενή στοιχεία του περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε λιπαρά ή λαδωμένα μαλλιά; Οι καθημερινές σας συνήθειες υγιεινής και λουσίματος θα πρέπει να σέβονται το φυσικό τύπο του δέρματός σας, τους κύκλους αναγέννησης των μαλλιών σας όπως επίσης και την παραγωγή φυσικών ελαίων που μερικές φορές ενισχύεται με τη χρήση των σαμπουάν και των μαλακτικών. Συνήθως, λούζουμε τα μαλλιά μας σε καθημερινή βάση για τους εξής λόγους: αποδεκτές δυτικές πρακτικές, αντιαισθητική φυσική λιπαρότητα και αποδεκτά πρότυπα υγιεινής. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας;

Θα πρέπει να παραλείπετε το σαμπουάν σας;

Η χρήση του σαμπουάν σε τακτική βάση είναι μια σχετικά νέα ιδέα. Κατά τη δεκαετία του ’50, το λούσιμο και το χτένισμα των μαλλιών μια φορά την εβδομάδα ήταν μια συνήθης πρακτική για τις γυναίκες και συνήθως το αναλάμβαναν τα κομμωτήρια. Αυτή η πρακτική σύντομα μετατράπηκε σε καθημερινό λούσιμο στο σπίτι με την ευρεία διαθεσιμότητα του σαμπουάν. Ωστόσο, πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα ή μήπως οι γυναίκες της δεκαετίας του ’50 είχαν δίκιο;

λούζετε τα μαλλιά σας

Η απάντηση συνήθως βασίζεται στις προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου. Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν είναι υγιεινό να λούζουμε συχνά τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής μας. Μερικοί προτείνουν την περιορισμένη χρήση των σαμπουάν καθώς προκαλεί την παραγωγή υπερβολικής ποσότητας σμήγματος λόγω του τακτικού λουσίματος. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η εξάλειψη του σμήγματος σε τακτική βάση μπορεί να διατηρήσει τους πόρους και τους θύλακες της τρίχας καθαρούς από ρύπους που προκαλούν κοινές ασθένειες του δέρματος όπως ακμή.

Ανεξάρτητα από τις προτάσεις τους, το 2007 ξεκίνησε μια μελέτη μετά από τη δήλωση μιας αυστραλιανής παρουσιάστριας ραδιοφώνου, η οποία παραδέχτηκε ότι είχε να λούσει τα μαλλιά της πάνω από μια δεκαετία. Πάνω από 500 εθελοντές ακροατές συμμετείχαν σε μια μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων ακολουθώντας την πρακτική της παρουσιάστριας. Περίπου το 86% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι χωρίς το λούσιμο δεν παρατήρησε κάποια αλλαγή στα μαλλιά του, ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική.

Επιλογές για να λούζετε τα μαλλιά σας

Ωστόσο, η ερώτηση παραμένει: πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας; Δεν υπάρχει κάποια εύκολη ή εμφανής απάντηση αλλά η πιο πιθανή είναι ότι θα πρέπει να κάνετε ό,τι είναι σωστό για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας.

Αν έχετε λεπτή τρίχα, μπορεί να χρειάζεται να λούζεστε καθημερινά ή περισσότερο συχνά. Αν έχετε σγουρά ή πυκνά μαλλιά, το λούσιμο κάθε τρεις ημέρες μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Μερικοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι τα μαλλιά τους ήταν πιο λαμπερά και λιγότερο ατίθασα την επόμενη μέρα μετά το λούσιμο ενώ την ίδια μέρα ήταν θαμπά. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την έρευνα των Δρ. Hamel et. al. εδώ.

λούζετε τα μαλλιά σας

Σε αυτό που συμφωνούν οι ειδικοί, είναι ότι θα πρέπει περιορίσετε το λούσιμο των μαλλιών σας στις δυο φορές την εβδομάδα ή ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών σας. Αν έχετε πυκνά μαλλιά, μακριά ή σγουρά μαλλιά και αφιερώνετε λίγο παραπάνω χρόνο για τη φροντίδα τους – λούσιμο, βάψιμο και χτένισμα – το λούσιμο μια φορά την εβδομάδα πιθανότατα θα τα κάνει λιγότερο ατίθασα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που επιμένουν ότι το καθημερινό λούσιμο είναι η καλύτερη λύση.

Θα πρέπει να παρατηρήσετε πώς αντιδρούν τα μαλλιά σας, ειδικά το τριχωτό της κεφαλής σας, στο συχνό λούσιμο και να ρυθμίσετε το πρόγραμμα περιποίησής τους αναλόγως. Αν παρατηρήσετε μια λιπαρή επίστρωση στα μαλλιά σας τότε μπορείτε να τα λούζετε καθημερινά αλλά θα πρέπει να επιλέγετε φυτικά και λιγότερα σκληρά σαμπουάν καθώς το τακτικό λούσιμο με σκληρές χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψει τα μαλλιά. Αν έχετε ξηρά μαλλιά, μπορείτε να τα λούζετε λιγότερο συχνά και αντί να χρησιμοποιείτε σκληρά σαμπουάν μπορείτε να δοκιμάσετε μια ήπια μαλακτική κρέμα μαλλιών ή κάποιο άλλο προϊόν που έχει αποδειχτεί ότι ενυδατώνει τα μαλλιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.