Η συχνοουρία: τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε

20 Νοεμβρίου 2018
Η κατανάλωση πάρα πολλών ενεργειακών ποτών, όπως σόδες ή καφέ, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που σε τελική ανάλυση επηρεάζει τα νεφρά. Να θυμάστε να πίνετε πολύ νερό για να διατηρείστε ενυδατωμένοι.

Τουλάχιστον μια φορά σίγουρα σας έχει συμβεί. Ήταν μια μέρα που απλώς δεν μπορούσατε να σταματήσετε να πηγαίνετε στο μπάνιο. Μόλις αδειάζατε την ουροδόχο κύστη, πηγαίνατε ξανά και ξανά . Τι το προκαλεί αυτό; Και το πιο σημαντικό, θα πρέπει να ανησυχήσετε; Θα εξηγήσουμε παρακάτω τι είναι η συχνοουρία.

1 . Η συχνοουρία: τι την προκαλεί;

Το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας, ειδικά για τις γυναίκες. Συνήθως έχουμε την επιθυμία να ουρούμε συχνά όταν πίνουμε περισσότερα υγρά από το κανονικό. Αυτό είναι καλό, επειδή τα νεφρά μας χρειάζεται να φιλτράρουν τις τοξίνες από το σώμα μας. Όμως υπάρχουν φορές που, χωρίς να πίνουμε περίσσεια υγρά, πιάνουμε τους εαυτούς μας να πηγαίνουμε συνέχεια στην τουαλέτα.

Εάν πρέπει να σηκωθείτε πολλές φορές για να ουρήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας, αυτό λέγεται νυκτουρία. Συμβαίνει συνήθως στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ειδικά μόλις φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία κι αρχίσουν να έχουν προβλήματα με τον προστάτη. Όσον αφορά τις γυναίκες το Σύνδρομο της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης έρχεται και φεύγει, και μπορεί να συμβεί λόγω μερικών από τους παρακάτω παράγοντες. Αφιερώστε ένα λεπτό για να τους δείτε.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ουρολοίμωξη και πώς να την αντιμετωπίσετε.

1 . Κατανάλωση πολλών ενεργειακών ποτών

Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη, αλλά δεν μιλάμε μόνο για την κατανάλωση πάρα πολύ καφέ αλλά και γι άλλα ροφήματα με καφεΐνη όπως σόδες κι ενεργειακά ποτά. Δεν είναι καλή ιδέα ούτε είναι υγιεινά. Να θυμάστε ότι η ποσότητα των ούρων που παράγουμεκαθημερινά εξαρτάται πρώτα από την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Εάν πίνουμε πάρα πολλά ενεργειακά ροφήματα, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα νεφρά. Απλώς δεν αξίζει το ρίσκο, έτσι μην το παρακάνετε με αυτά τα ροφήματα.

2 . Διαβήτης

Μην πανικοβάλλεσθε, καθώς αυτό είναι κάτι που μπορεί να απορριφθεί αμέσως με μια απλή δοκιμή. Ο διαβήτης έχει πολλά συμπτώματα και η συχνοουρία είναι ένα από αυτά. Καταλήγει στην αφυδάτωση και τείνει να χαμηλώνει τα επίπεδα του καλίου. Ωστόσο ησυχάστε, διότι ο διαβήτης σχετίζεται επίσης με άλλους παράγοντες, όπως ξαφνική απώλεια βάρους, υπνηλία, κόπωση, λιποθυμία… Η συχνή τάση για ούρηση οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του σώματος να παράγει ινσουλίνη , έτσι τα επιπλέον σάκχαρα στο αίμα πηγαίνουν στα ούρα. Όλο αυτό μας κάνει να διψάμε με αποτέλεσμα την συχνοουρία.

3 . Συγκεκριμένα φάρμακα

Μερικές φορές οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην ουροδόχο κύστη και να ενεργοποιήσουν την συχνοουρία. Φάρμακα όπως η λοραζεπάμη τυπικά προκαλούν τέτοιες καταστάσεις. Να διαβάζετε πάντα τις παρενέργειες κάθε νέας αγωγής και να προσέχετε εάν κατά την διάρκεια αυτής σας εμφανίζονται τέτοιες παρενέργειες.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το διαβήτη και τα συμπτώματά του

4 . Διαταραχές λόγω άγχους

Η αγωνία και το άγχος είναι καταστάσεις που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων της ζωής μας και μπορούν ακόμη να μεταβάλλουν τις βιολογικές μας διεργασίες. Τα προβλήματα στομάχου, τα εντερικά προβλήματα, η νευρικότητα, ο ίλιγγος, η διάρροια…. και χωρίς καμία αμφιβολία μια υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεται να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε να σας συμβαίνει κάτι τέτοιο και να θυμάστε πάντα να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα να ουρήσετε, να πίνετε λίγο νερό ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.

5 . Λοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν χωρίς αμφιβολία την πιο συνηθισμένη αιτία συχνοουρίας. Οι λοιμώξεις στην ουρήθρα, στην ίδια την ουροδόχο κύστη, στο νεφρικό ιστό ή ακόμη στο αιδοίο ή στον κόλπο μπορεί να μας κάνουν να υποφέρουμε από αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση. Μερικές φορές προκαλούνται από ορμονικές μεταβολές, βακτήρια ή χαμηλές σωματικές άμυνες. Όμως είναι συνηθισμένες και, σίγουρα πιο συχνά, οι υπαίτιες. Θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με αυτό, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, επειδή οι γιατροί είναι οι μοναδικοί που μπορούν να διαγνώσουν την αιτία της λοίμωξης και ποια θα είναι η σωστή θεραπεία. Ορίστε μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε στο σπίτι.

2 . Απλές θεραπείες για το Σύνδρομο της Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης

η συχνοουρία

Μην ξεχνάτε ότι η συχνοουρία μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας ασθένειας ή μιας ένδειξης ενός άλλου προβλήματος υγείας. Έτσι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαπιστώσετε είναι το ποια είναι η ρίζα του προβλήματος. Είναι το άγχος ή είναι μια λοίμωξη;  Σωστά θα ακολουθήσετε μια θεραπευτική αγωγή συνταγογραφούμενη από έναν γιατρό, αλλά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε αυτές τις απλές οδηγίες:

1 . Αλλάξτε την διατροφή σας: αποφύγετε ερεθιστικά συστατικά και τροφές, όπως ξύδι, βαριά καρυκεύματα, καφέ, καυτερή πιπεριά, κόκκινο κρέας, σοκολάτα, αγελαδινό γάλα κι οποιαδήποτε παράγωγα, αλεύρι κι επεξεργασμένα σάκχαρα. Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών.

2 . Ξεκινήστε τα πρωινά σας με ένα τσάι από ιππουρίδα και χυμό από στυμμένο λεμόνι.

3 . Να τρώτε μια σκελίδα σκόρδο κάθε βράδυ με ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιβιοτικό.

4. Το τσάι από τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι ένα καταπληκτικό αντιφλεγμονώδες που θα βοηθήσει οπωσδήποτε.

5 . Να πίνετε άφθονο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Τώρα ξέρετε τι είναι η συχνοουρία!