Σημάδια ότι το συκώτι σας υπερλειτουργεί

Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το συκώτι σας υπερλειτουργεί πριν να είναι πολύ αργά, χάρη στα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας.
Σημάδια ότι το συκώτι σας υπερλειτουργεί
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Μήπως το συκώτι σας υπερλειτουργεί; Ακούμε όλοι ανθρώπους να μιλούν για το συκώτι τους, καθώς πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με αυτό το όργανο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή το συκώτι είναι συχνά θύμα της κακής διατροφής, της μόλυνσης, του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων κ.λπ..

Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε αν το συκώτι σας υπερλειτουργεί ρίχνοντας μια ματιά σε μερικά εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια και συμπτώματα.

Το συκώτι επηρεάζει ολόκληρο το σώμα

συκώτι σας υπερλειτουργεί

Το συκώτι είναι ένα ζωτικό όργανο που συνδέεται στενά με την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα φιλτράροντας τις τοξικές ουσίες.

Αν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, οι συνέπειες μπορεί να γίνουν αισθητές στο σώμα σας με διάφορους τρόπους.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του συκωτιού σας αναζητώντας σημάδια στο πρόσωπο, στο στόμα, στο δέρμα και στα μαλλιά σας.

Ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια

Εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ότι οι ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης και ότι αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν λόγω γενετικών παραγόντων.

Ωστόσο οι ρυτίδες μπορούν να αποκαλύψουν πώς λειτουργεί το σώμα σας και να αποδειχτούν πραγματικά χρήσιμες για την πρόληψη ασθενειών.

Αυτό ισχύει για τις κάθετες ρυτίδες που εμφανίζονται ανάμεσα στα φρύδια. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι το συκώτι σας υπερλειτουργεί. Όσο πιο βαθιές είναι, τόσο πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

συκώτι σας υπερλειτουργεί

Καφέ ή πράσινες κηλίδες αν το συκώτι σας υπερλειτουργεί

Οι σκούρες καφέ ή πράσινες κηλίδες στο πρόσωπο δεν αποτελούν απλώς αισθητικό πρόβλημα ή αποτέλεσμα της ηλικίας και της έκθεσης στον ήλιο.

Τα σημάδια αυτά, ειδικά αν είναι στη δεξιά πλευρά ή κοντά στους κροτάφους, δείχνουν επίσης ότι το συκώτι σας υπερλειτουργεί, αν και μπορεί επίσης να αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας ή τη σπλήνα.

Αν το χρώμα του προσώπου σας είναι κιτρινωπό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το συκώτι σας δυσλειτουργεί.

Λιπαρό σμήγμα στο μέτωπο

Ο τύπος του δέρματος αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που συνήθως αποδίδουμε στη γενετική ή στην ηλικία. Ωστόσο, το ξηρό ή το λιπαρό δέρμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας εσωτερικής ανισορροπίας.

Όταν το δέρμα στο μέτωπο είναι λιπαρό, μπορεί να υποφέρετε από δυσλειτουργία του συκωτιού. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό συνδέεται με την υπερβολική εφίδρωση.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα

Εντοπισμένη αλωπεκία και γκρίζες τρίχες αν το συκώτι σας υπερλειτουργεί

τριχόπτωση σε άνδρα

Την άνοιξη ή το φθινόπωρο, δεν είναι ασυνήθιστο να χάνουμε λίγο περισσότερες τρίχες από ό,τι συνήθως, Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν ανεξήγητη τριχόπτωση για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι σημαντικό να διαπιστώσετε από ποιο σημείο πέφτουν τα μαλλιά.

Αν η αλωπεκία εντοπίζεται στη μέση του κεφαλιού ή αν τα μαλλιά σας αρχίζουν να γκριζάρουν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα όργανά σας, συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού σας, δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό ισχύει και για τους άντρες και για τις γυναίκες.

Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί επίσης να δείχνει προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη.

Προβλήματα όρασης αν το συκώτι σας υπερλειτουργεί

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το συκώτι επηρεάζει άμεσα την κυκλοφορία του αίματος στα μάτια. Έτσι, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι το συκώτι σας υπερλειτουργεί.

Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, τα μάτια μπορεί να χάσουν τη φυσική λάμψη τους, οι κόρες μπορεί να μοιάζουν ξεθωριασμένες και το λευκό των ματιών καθώς και η περιοχή γύρω από αυτά μπορεί να πάρει μια κιτρινωπή απόχρωση.

Φλεγμονή των ούλων και του λαιμού

Πολλοί άνθρωποι έχουν φλεγμονή στα ούλα, τα οποία ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Το πρόβλημα αυτό επίσης συνδέεται με το συκώτι, καθώς και με φλεγμονή στο λαιμό.

Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές οδοντόκρεμες και ειδικά στοματικά διαλύματα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αν δεν βελτιώσουμε τη λειτουργία του συκωτιού, δεν θα επιλύσουμε το πρόβλημα της ευαισθησίας και της φλεγμονής των ούλων και του λαιμού.

συκώτι σας υπερλειτουργεί

Πώς είναι τα κακά σας;

Τα κακά μας μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα δείκτη της υγείας του σώματός μας στον οποίο δεν δίνουμε αρκετή προσοχή. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά σημάδια ότι τα κακά σας προσπαθούν να σας πουν κάτι για τη λειτουργία του συκωτιού σας:

  • Τα κολλώδη κόπρανα με έντονη οσμή είναι αποτέλεσμα κακής πέψης και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση.
  • Τα σκληρά κόπρανα σφαιρικού σχήματος είναι χαρακτηριστικά της δυσκοιλιότητας, όμως συνδέονται επίσης με κακή λειτουργία του συκωτιού.
  • Διάρροια.
  • Ανοιχτόχρωμα κόπρανα ή κόπρανα στο χρώμα του πηλού.
  • Τα κόπρανα που επιπλέουν οφείλονται σε λίπος που δεν έχει χωνευτεί σωστά.

Λοιπόν, πώς είναι το συκώτι σας;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.