Συμπτώματα και σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της σκωληκοειδίτιδας είναι ζωτική ώστε να πάτε αμέσως στον γιατρό σας. Μάθετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας ώστε να σιγουρευτείτε ότι θα εξασφαλίσετε ιατρική βοήθεια μόλις τη χρειαστείτε.
Συμπτώματα και σημάδια της σκωληκοειδίτιδας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε ποια είναι τα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας; Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα όργανο που μοιάζει με σάκο και είναι συνδεδεμένο με το παχύ έντερο. Πρόκειται για ένα όργανο που δεν εκτελεί ζωτικές λειτουργίες. Λόγω αυτού, μπορείτε να ζήσετε μια υγιή ζωή και χωρίς αυτό.

Η λειτουργία της σκωληκοειδούς απόφυσης εξακολουθεί να είναι άγνωστη. Ωστόσο θεωρείται ότι περιέχει ιστούς που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και συνεισφέρουν στην ανοσία κατά των λοιμώξεων.

Σημάδια της σκωληκοειδίτιδας - Σκωληκοειδίτιδα και γυναίκα με πόνο

Όταν η σκωληκοειδής απόφυση πάθει φλεγμονή, παρουσιάζεται σκωληκοειδίτιδα.

Αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο όπως μας αναφέρει και ο καθηγητής Mark W. Jones. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας, είναι σημαντικό να δεχτείτε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα. Επιπλέον η σκωληκοειδής σας απόφυση μπορεί να σπάσει 48 ως 72 ώρες μετά την εμφάνιση του προβλήματος.

Λόγω των παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας, έτσι ώστε να τα αναγνωρίσετε αν παρουσιαστούν.

Πόνος στην κοιλιά

Τα πρώτα συμπτώματα της φλεγμονής γενικά περιλαμβάνουν την προοδευτική εμφάνιση κραμπών, διάρροιας ή πόνου στην κοιλιά.

Η σκωληκοειδής σας απόφυση μεγαλώνει και παθαίνει φλεγμονή. Λόγω αυτού η βλεννώδης μεμβράνη της κοιλιάς σας παρουσιάζει ερεθισμό.

Σημάδια της σκωληκοειδίτιδας - Γυναίκα πιάνει την κοιλιά της

Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς σας. Ο πόνος αυτός πρέπει να είναι συνεχής και δυνατός για να αποτελεί σύμπτωμα έναρξης σκωληκοειδίτιδας.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο και σε άλλα σημεία. Σε αυτήν την περίπτωση η σκωληκοειδής απόφυση είναι πιθανό να προκαλέσει πόνο στη μέση ή στη λεκάνη.

Ελαφρύς πυρετός

Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως προκαλεί πυρετούς 37 και 38 βαθμών. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κρύος ιδρώτας.

Αν η σκωληκοειδής σας απόφυση σπάσει, η προκύπτουσα μόλυνση μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία σας. Η θερμοκρασία σας μπορεί να φτάσει τους 38 βαθμούς. Αυτό αυξάνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό σας.

Πεπτικά προβλήματα

Σημάδια της σκωληκοειδίτιδας - Γυναίκα με πόνο στην κοιλιά

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία και εμετούς. Είναι πιθανό να χάσετε την όρεξή σας και να μην μπορείτε να φάτε. Μπορεί επίσης να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ή σοβαρή διάρροια.

Μπορεί ακόμα να έχετε προβλήματα όπως δυσκολία απελευθέρωσης αερίων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως το έντερό σας είναι μερικώς ή ολικώς αποφραγμένο. Και φυσικά αυτό μπορεί να συνδέεται με τη βαθύτερη φλεγμονή.

Σημάδια της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά

Τα παιδιά δεν μπορούν πάντα να περιγράψουν πώς αισθάνονται. Είναι επίσης πιθανό να δυσκολεύονται να εντοπίσουν το επίκεντρο του πόνου σε μια δεδομένη στιγμή. Μπορεί να λένε ότι πονάει όλη η κοιλιά τους.

Ίσως είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν ο συγκεκριμένος πόνος οφείλεται σε σκωληκοειδίτιδα. Εξάλλου είναι πιθανό να μπερδέψουμε τα συμπτώματα με κάτι άλλο. Ίσως να θυμίζουν στομαχικό ιό ή ουρολοίμωξη. Ωστόσο είναι πάντα καλό να είμαστε προσεκτικοί με τα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας.

Το σπάσιμο της σκωληκοειδούς υπόφυσης είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για όλους. Όμως ο κίνδυνος θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερος για τα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Τα παιδιά κάτω των δύο ετών μερικές φορές παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα όταν υποφέρουν από σκωληκοειδίτιδα:

 • Εμετοί.
 • Φουσκωμένη, πρησμένη κοιλιά.
 • Ευαισθησία στην κοιλιά.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και οι έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ναυτία.
 • Εμετοί.
 • Πόνος στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Σημάδια της σκωληκοειδίτιδας κατά την εγκυμοσύνη

Σημάδια της σκωληκοειδίτιδας - Γιατρός εξετάζει έγκυο

Πολλά από τα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας μπορούν να μιμηθούν μερικές από τις παρενέργειες της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των στομαχικών κραμπών και της ναυτίας.

Ωστόσο οι έγκυες δεν παρουσιάζουν πάντα τα κλασικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας. Αυτό ισχύει κυρίως στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Κατά την εγκυμοσύνη η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται πολύ πιο ψηλά λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της μήτρας. Λόγω αυτού είναι πιθανό να αισθάνεστε πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς αντί στο κάτω δεξιό μέρος.

Οι έγκυες που υποφέρουν από σκωληκοειδίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

 • Καούρα.
 • Αέρια.
 • Εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Μπορώ να προλάβω την σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία μεταξύ 10 και 30 ετών. Επίσης είναι εξίσου συνηθισμένη και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Δεν μπορείτε να την προλάβετε, όμως μπορείτε να λάβετε κάποια προστατευτικά μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Είναι πιθανό να διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσετε σκωληκοειδίτιδα αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνετε.

Μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνετε, είναι οι εξής:

 • Σμέουρα
 • Μήλα
 • Αχλάδια
 • Αγκινάρες
 • Αρακάς
 • Μπρόκολο και φακές
 • Μαύρα φασόλια
 • Νιφάδες πίτουρου
 • Κριθάρι
 • Αλεύρι βρώμης
Σημάδια της σκωληκοειδίτιδας - Τροφές με φυτικές ίνες

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο: 5 πιθανά σημάδια για οζίδια στις φωνητικές χορδές

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών προλαμβάνει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Μειώνει επίσης τη μελλοντική συσσώρευση κοπρώδους υλικού. Αυτή είναι συνήθως η πιο συνηθισμένη αιτία σκωληκοειδίτιδας.

Να θυμάστε ότι πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό σας αν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο παρουσιάσει συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας.

Δεν υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Και είναι πιθανό ότι πολλές από αυτές απλώς τελικά θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να διαπιστώσει αν πρόκειται πραγματικά για σκωληκοειδίτιδα.

Είναι πιθανό να σας ζητηθεί να κάνετε εξετάσεις αίματος και ούρων για πιθανές λοιμώξεις. Ίσως επίσης να πρέπει να κάνετε τομογραφία ή υπερηχογράφημα κοιλίας. Οι εξετάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του επιπέδου φλεγμονής της σκωληκοειδίτιδας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.