Τι είναι η σκόνη filé και πώς χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα;

Η σκόνη Filé είναι ένα μπαχαρικό από την αμερικανική ήπειρο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό και είναι αντιφλεγμονώδες.
Τι είναι η σκόνη filé και πώς χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα;

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαρτίου, 2023

Η σκόνη filé είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται σε ένα μέρος των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών για την παρασκευή ενός πιάτου γνωστού ως gumbo. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά μαζί με άλλα μπαχαρικά, βελτιώνοντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφόρων πιάτων.

Εξάγεται από το δέντρο sassafras, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Sassafras albidum (στη φωτογραφία του κύριου άρθρου). Τα φύλλα του έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα, με χαρακτηριστικό σχήμα.

Πώς χρησιμοποιείται η σκόνη filé;

Αρχικά, πρέπει να συλλεχθούν τα φρέσκα φύλλα του δέντρου για την παρασκευή του συστατικού. Στη συνέχεια, καθαρίζονται και κρεμιούνται για να στεγνώσουν.

Από εκεί και πέρα, θρυμματίζονται με το χέρι και μετατρέπονται σε σκόνη, με μπλέντερ και γουδοχέρι. Ως τελικό στοιχείο λαμβάνεται ένα πράσινο μπαχαρικό, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε αεροστεγές δοχείο για μεταγενέστερη χρήση.

Η συμπερίληψή της σε συνταγές είναι απλή. Συνήθως χρησιμοποιείται στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος. Ωστόσο, μερικές φορές προστίθεται ως πηκτικό. Πρέπει να δοθεί κάποια προσοχή σε αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα, καθώς θα μπορούσε να διαφοροποιήσει υπερβολικά την υφή ορισμένων ζωμών ή σούπας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποφεύγετε το τάγγισμα. Διαφορετικά, θα χάσει τη δραστικότητα και τη γεύση του. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η μέθοδος συντήρησης είναι καλή και να αποφύγετε την επαφή με το ηλιακό φως.

Πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Το gumbo είναι το κλασικό πιάτο στο οποίο χρησιμοποιείται η σκόνη filé. Το πιάτο αυτό είναι παραδοσιακό στη Λουιζιάνα (Ηνωμένες Πολιτείες). Φυσικά, καθώς πρόκειται για μια παράκτια περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, περιλαμβάνει θαλασσινά.

Το gumbo συνδυάζει θαλασσινά, λουκάνικα και μερικές φορές ρύζι και διάφορα καρυκεύματα. Μεταξύ των τελευταίων κάνει την εμφάνισή της η σκόνη filé, μαζί με το μαύρο πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα.

Some gumbo with filé powder.
Παραδοσιακό πιάτο gumbo, από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Οφέλη

Ως μαγειρικό μπαχαρικό, η σκόνη filé έχει αρκετές θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να τονιστεί η αντιφλεγμονώδης δυναμική της. Χάρη σε αυτή, βοηθά στην καταπολέμηση πόνων που υπάρχει σε παθολογικές καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Mass Spectrometry, τα φύλλα του δέντρου sassafras έχουν αλκαλοειδή στο εσωτερικό τους. Αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ορισμένων φλεγμονωδών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο σώμα.

Μιλάμε επίσης για ένα καρύκευμα με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την παρεμπόδιση της συσσώρευσης ελεύθερων ριζών.

Έχει υποστηριχθεί ακόμη ότι η κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού θα μπορούσε να προστατεύσει από τις πέτρες στα νεφρά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με αυτό.

Παρενέργειες της σκόνης filé

Όσον αφορά τις παρενέργειες, είναι βασικό να σημειωθεί ότι η σκόνη filé μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Για το λόγο αυτό, είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν συμπεριλάβετε το μπαχαρικό στη διατροφή σας.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, καθώς τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ασφάλειά της σε αυτά τα στάδια είναι ανεπαρκή.

Σε ορισμένα άτομα θα μπορούσε να προκαλέσει ναυτία και εμετό, αλλά και ψευδαισθήσεις αν ληφθεί σε υπερβολικές ποσότητες.

Αν και φαίνεται να υπάρχει ένα όριο στο οποίο η σκόνη γίνεται τοξική, η μέγιστη τιμή δεν έχει καθοριστεί ακριβώς. Επομένως, θα πρέπει πάντα να επιδεικνύεται προσοχή.

Η σαφρόλη δεν επιτρέπεται σε τρόφιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη θεωρεί καρκινογόνο.

Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Επειδή τα φύλλα sassafras περιέχουν αυτή την ένωση, οπότε τα εμπορικά προϊόντα που εγκρίνονται από το νόμο πρέπει να ενσωματώνουν ένα στάδιο για την εξάλειψη της ουσίας στη διαδικασία παραγωγής τους. Στη συνέχεια, μπορούν να κονιορτοποιήσουν τα φύλλα και να σχηματίσουν τη σκόνη.

Some spices.
Τα καρυκεύματα εκτιμώνται για το θρεπτικό τους περιεχόμενο, αλλά πολλά από αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται στο πλαίσιο του ατόμου που τα καταναλώνει, ώστε να αποφεύγονται σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τι γίνεται με την ασθένεια Laurel wilt;

Τέλος, ως ανεπίσημη πληροφορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις της ασθένειας του Laurel wilt σε είδη sassafras στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η ασθένεια των φυτών προκαλεί ανησυχία στους καλλιεργητές και προκαλείται από τον μύκητα Raffaelea lauricola.

Ευτυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εν λόγω μύκητας μπορεί να προκαλέσει παθολογίες στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, το μόνο που πιστοποιείται είναι η ικανότητά του να προσβάλλει ορισμένα φυτά και να οδηγεί στο θάνατό τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τι είναι οι τοξίνες και πώς δρουν στο σώμα σας;

Η σκόνη filé είναι ένα ελάχιστα γνωστό παραδοσιακό μπαχαρικό

Η χρήση των μπαχαρικών θεωρείται πολύ θετική για την υγεία. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία περιέχουν φυτοχημικά με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα.

Η σκόνη filé είναι χαρακτηριστικό της αμερικανικής ηπείρου και δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη σε όλο τον κόσμο. Έχει ορισμένες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες δόσεις. Ωστόσο, ενέχει και κάποιους κινδύνους, ιδίως όταν υπερβαίνονται τα όρια τοξικότητας.

Τα περισσότερα καρυκεύματα με τη μορφή μπαχαρικών έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο έλεγχος των μηχανισμών και των δύο διαδικασιών θα βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων παθολογιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Conceição RS, Perez CJ, Branco A, Botura MB, Ifa DR. Identification of Sassafras albidum alkaloids by high-performance thin-layer chromatography tandem mass spectrometry and mapping by desorption electrospray ionization mass spectrometry imaging. J Mass Spectrom. 2021;56(1):e4674. doi:10.1002/jms.4674
  • Loyd, A. L., et al. “First report of laurel wilt caused by Raffaelea lauricola on Sassafras albidum in Tennessee and Kentucky.” Plant Disease 104.2 (2020): 567-567.
  • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int. 2014;2014:404680. doi:10.1155/2014/404680

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.