Απομακρύνετε την οδοντική πλάκα με φυσικό τρόπο

Η οδοντική πλάκα είναι αυτά τα κίτρινα, κολλημένα βακτήρια που συσσωρεύονται και σκληραίνουν πάνω στο σμάλτο των δοντιών και στα ούλα και μπορούν να δημιουργήσουν δυσάρεστη εμφάνιση στα δόντια μας.
Απομακρύνετε την οδοντική πλάκα με φυσικό τρόπο
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Είναι αυτονόητο πως η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας για την στοματική σας υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί φυσικοί τρόποι για να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα από το στόμα σας.

Αιτίες εμφάνισης της οδοντικής πλάκας

 • Η κύρια αιτία εμφάνισης οδοντικής πλάκας είναι μια διατροφή με πολλές όξινες τροφές, σάκχαρα, επεξεργασμένο αλεύρι και βλαβερά λιπαρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πρωταρχική αιτία είναι η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, όμως στην πραγματικότητα η οδοντική πλάκα μπορεί να προληφθεί με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών.
 • Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή συνεισφέρει στην εμφάνιση οδοντικής πλάκας.
 • Καφές, μαύρο τσάι και καπνός.
απομακρύνετε την οδοντική πλάκα

Γιατί πρέπει να προλαμβάνουμε την οδοντική πλάκα;

Η πρόληψη ή η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας δεν πρέπει να γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Χωρίς την πρόληψη ή την αντιμετώπισή της, μακροπρόθεσμα τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουλίτιδα.

Τροφές και ωφέλιμα συμπληρώματα

 • Οι τροφές που συνιστώνται περισσότερο είναι τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά τα μήλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, το μαρούλι, η ρόκα κ.λπ..
 • Σπόροι σουσαμιού, για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
 • Η στέβια είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό και είναι πολύ ωφέλιμη για τα δόντια.
 • Το αλατόνερο βοηθάει στην επαναμεταλλοποίηση, στον καθαρισμό και στην ενίσχυση των δοντιών.
 • Το συνένζυμο Q10 συνιστάται όταν η οδοντική πλάκα προκαλεί ουλίτιδα.
 • Ο λευκός πηλός για στοματική χρήση επίσης βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH του στόματός μας και σας βοηθάει να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα.
απομακρύνετε την οδοντική πλάκα

Στοματικές πλύσεις με λάδι για να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα

Οι στοματικές πλύσεις με ηλιέλαιο είναι μια μέθοδος από την Ινδία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της οδοντικής πλάκας. Βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών, στην αντιμετώπιση των στοματικών προβλημάτων και απομακρύνει τις τοξίνες από το εξωτερικό και το εσωτερικό του στόματός μας. Συνιστάται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μολύνσεων στο στόμα, προβλημάτων στα ούλα, οδοντικής πλάκας, ουλίτιδας, ασταθών δοντιών και λεκιασμένων δοντιών.

Χρειαζόμαστε λάδι καρύδας, ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα αυτά μόνο για στοματικές πλύσεις για να επωφεληθείτε πλήρως από τις αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Ενεργός άνθρακας για να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα

Ο ενεργός άνθρακας αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο για τη λεύκανση και τον καθαρισμό των δοντιών μας καθώς και για την πρόληψη των στοματικών μολύνσεων. Μπορείτε να τον βρείτε στα καταστήματα βοτάνων ή φυσικών τροφών. Πρέπει να τον τρίψετε πάνω στα δόντια για δύο λεπτά. Παρόλο που έχει μαύρο χρώμα, όταν ξεπλύνετε το στόμα σας θα δείτε ότι τα δόντια σας είναι πολύ καθαρότερα.

Είναι σημαντικό ο ενεργός άνθρακας να είναι φυτικής βάσης, όχι από πετρέλαιο. Όπως και η μαγειρική σόδα, έχει λειαντική δράση, γι’αυτό μην τον χρησιμοποιείτε υπερβολικά ή πολύ συχνά. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, επειδή η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο των δοντιών. Χρησιμοποιείτε με μέτρο για να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα χωρίς να διακινδυνεύσετε την υγεία των δοντιών σας.

Αποσταγμένο νερό και μαγειρική σόδα για να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα

Το αποσταγμένο νερό είναι ένα φυσικό λευκαντικό, για το λόγο αυτό το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά την εβδομάδα, βάζοντας τρεις σταγόνες από αυτό στην οδοντόβουρτσά μας.

Η μαγειρική σόδα είναι ακόμα μια παλιά μέθοδος για τον καθαρισμό των δοντιών και την πρόληψη των οξέων. Μπορείτε να την τοποθετείτε πάνω στην οδοντόβουρτσά σας και να βουρτσίζετε απαλά, για να μην καταστρέψετε το σμάλτο, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

Τελευταίες σκέψεις

Όπως είπαμε σε αυτό το άρθρο, είναι επίσης σημαντική η τήρηση καθημερινής στοματικής υγιεινής.

 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό, για τουλάχιστον δύο λεπτά.
 • Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φυσική και οικολογική οδοντόκρεμα, αφού οι συμβατικές περιέχουν επιθετικές χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του pH στο στόμα σας.
 • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά πριν πάτε για ύπνο για να καθαρίσετε τα δόντια από κατάλοιπα τροφών και σταδιακά να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα.
 • Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Αν προτιμάτε αυτό να είναι φυσικό, το έγχυμα από θυμάρι και μέντα ή το αλατόνερο είναι αποτελεσματικά.
 • Αν έχετε κολλημένη οδοντική πλάκα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν καθαρισμό, καθώς αν την αφήσετε να συσσωρευτεί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Brown, S. L. (2013). Does What I Eat and Drink Affect My Teeth? Science and Children.
 • A., T., M., V., & C.A., M. (2004). Cleaning power and abrasivity of a new toothpaste based on ion-exchange resins. American Journal of Dentistry.
 • Badcock, J. H. (1923). Oral hygiene. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.3271.437-b
 • Petersen, P. E. (2008). Oral health. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-012373960-5.00527-X

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.