12 είδη σπρέι μαλλιών και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Χαλαρά, ανεβασμένα, ίσια ή σγουρά μαλλιά... Για όποιο τύπο μαλλιών και αν έχετε ή για το στυλ που θέλετε, υπάρχει ένα σπρέι μαλλιών για εσάς!
12 είδη σπρέι μαλλιών και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το να κάνετε τα μαλλιά σας να φαίνονται τέλεια είναι η αποστολή του σπρέι μαλλιών. Αυτά τα καλλυντικά ξεχωρίζουν ανάμεσα στα βασικά που δεν μπορούν να λείπουν από το κομμωτήριο. Ο ψεκασμός με λίγες από αυτές τις ουσίες είναι χρήσιμος για να κάνει το χτένισμα να δείχνει πιο κομψό και να διαρκεί περισσότερο.

Η επιλογή του σπρέι μαλλιών εξαρτάται από το σκοπό, αλλά κυρίως από τον τύπο των μαλλιών. Θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αρκεί να έχετε το σωστό και να ξέρετε πώς να το εφαρμόσετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο από αυτά τα προϊόντα είναι το κατάλληλο για εσάς.

Τι είναι το σπρέι μαλλιών και ποια είναι τα οφέλη του;

Το σπρέι μαλλιών, η λακ ή το στερεωτικό μαλλιών είναι ένα μείγμα ουσιών που διευκολύνει τη συγκράτηση του χτενίσματος. Το ψεκάζετε και, καθώς στεγνώνει, συνδέει περιοχές ή μεμβράνες μεταξύ των ινών για να συγκρατήσει τις τούφες στη θέση τους και να τις προστατεύσει από τον αέρα και την υγρασία.

Μεταξύ άλλων λειτουργιών, αυτά τα εργαλεία styling προσθέτουν όγκο, ενυδατώνουν και ελέγχουν το φριζάρισμα. Μπορείτε να βρείτε αεροζόλ για ομοιόμορφη και γενικευμένη εμφάνιση, αλλά με περισσότερες χημικές ουσίες. Υπάρχουν επίσης μη αεροζόλ, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Με την πάροδο του χρόνου, οι φόρμουλες αυτών των προϊόντων άνοιξαν το δρόμο σε πιο φυσικά συστατικά, αποφεύγοντας την πιθανότητα ξήρανσης της ίνας της τρίχας. Η παρασκευή εξετάζει τη χρήση μορίων ή πολυμερών σε μεγάλες αλυσίδες, τα οποία υποστηρίζουν τη δομή της τρίχας.

Εάν η λακ για τα μαλλιά χρησιμοποιείται σωστά, παρέχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Παράταση του φινιρίσματος.
  • Λάμψη, απαλότητα και ελαστικότητα.
  • Αποφυγή των συνεχών διορθώσεων.
  • Πρόληψη ή μείωση του φριζαρίσματος.

Τύποι λακ

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι λακ, ο τρόπος χρήσης τους τείνει να είναι ο ίδιος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανακινήσετε το μπουκάλι για μερικά δευτερόλεπτα πριν πατήσετε τη βαλβίδα ψεκασμού.

Όταν πατήσετε τη βαλβίδα, κρατήστε το μπουκάλι κάθετα 25 έως 30 εκατοστά μακριά από το κεφάλι σας. Διαφορετικά, τα μαλλιά σας θα είναι πολύ βρεγμένα.

Το επόμενο βήμα είναι το χτένισμα. Ένας δεύτερος γύρος είναι αποδεκτός εάν θέλετε περισσότερο κράτημα.

Κάθε ψεκασμός προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαλλιών. Για παράδειγμα, υπάρχει λακ για θερμική προστασία κατά το στέγνωμα με πιστολάκι ή σίδερο και σπρέι υφής ή τζελ.

Με τη βοήθεια του στυλίστα σας, καθορίζετε ποια λακ είναι η κατάλληλη για εσάς. Για το σκοπό αυτό, σας παρουσιάζουμε άλλες ποικιλίες του προϊόντος.

non-aerosol hair spray
Υπάρχουν επιλογές που δεν είναι εξ ολοκλήρου σε μορφή αεροζόλ. Έχουν διαφορετική εφαρμογή, καθώς πρέπει να πλησιάσετε πιο κοντά στα μαλλιά με το προϊόν.

1. Βασικό

Το κανονικό σπρέι δεν έχει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση και την ενυδάτωση. Είναι το μείγμα που εφαρμόζετε σε κάθε περίσταση και λειτουργεί για όλους τους τύπους μαλλιών.

2. Μέτριο κράτημα

Οι ιδιαιτερότητες αυτού του σπρέι μαλλιών είναι το κράτημα, ο όγκος, η κίνηση και ο έλεγχος της αναπήδησης. Το μεσαίο κράτημα είναι σχεδιασμένο για διακριτικά στυλ όπως αλογοουρές ή backcombing. Η σύνθεσή του αντιστέκεται στην υγρασία, στεγνώνει γρήγορα και συμβάλλει στο να μην υπάρχει ακαμψία.

3. Styler

Αυτό το σπρέι είναι παρόμοιο με το βασικό σπρέι, με τη διαφορά ότι το βασικό σπρέι χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του styling, ενώ το styler μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια και στο τέλος του styling.

Το στέγνωμα είναι αργό, οπότε καθώς συμβαίνει, προχωράτε με το styling. Τα stylers παρέχουν ελεύθερη κίνηση, φυσική αναπήδηση και λαμπερό φινίρισμα.

4. Σπρέι μαλλιών για όγκο

Είναι επίσης γνωστά ως πυκνωτικά. Είναι μια λακ που μοιάζει με την κανονική λακ, με την προσθήκη περισσότερου πάχους και όγκου. Η τεχνική είναι να επικαλύπτουν σε τούφες, έτσι ώστε τα μαλλιά να αποκτούν την ψευδαίσθηση επιπλέον σώματος και υφής.

Αυτός ο τύπος λακ έχει ισχυρά ενεργά συστατικά που ανασηκώνουν τις τούφες, δίνοντάς τους όγκο αλλά διατηρώντας τις στη θέση τους.

Η σωστή εφαρμογή γίνεται από τις ρίζες. Ένα άλλο τέχνασμα είναι να ψεκάσετε στις ρίζες, αλλά με τα μαλλιά ανάποδα, έτσι ώστε όταν επιστρέψουν στην κανονική τους στάση να φαίνεται το αποτέλεσμα.

5. Antifrizz

Ένα δημοσίευμα στο περιοδικό Perception σχολιάζει ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία οδηγούν σε πιο φριζάτα, πιο άγρια μαλλιά. Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην υγρασία επηρεάζουν δυσανάλογα το φριζάρισμα.

 Τα σπρέι μαλλιών βοηθούν στο να κρατήσουν τον στατικό ηλεκτρισμό ή τον αέρα μακριά από τα μαλλιά. Πρόκειται για εξαιρετικά εύκαμπτες φόρμουλες που εξασφαλίζουν φρέσκια εμφάνιση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

6. Λακ για μπούκλες

Τα σπρέι για μπούκλες είναι ιδανικά αν οι μπούκλες σας είναι φυσικές ή αν θέλετε να τις διαμορφώσετε. Τα σπρέι χωρίς αλκοόλ παρέχουν τη χαρακτηριστική ελαστικότητα του φριζαρίσματος για να δώσουν την εντύπωση της κίνησης και όχι της ακαμψίας.

Για φυσικές μπούκλες, συνιστούμε να ψεκάζετε σε νωπά μαλλιά και να τα αφήνετε να στεγνώσουν μόνα τους. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάτε περισσότερο όγκο. Προτιμήστε σπρέι με ευέλικτο κράτημα που παρασκευάζονται με βάση το νερό.

7. Freeze

Αυτό είναι το αστέρι των σπρέι μαλλιών, επειδή είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει επιπλέον κράτημα. Συνήθως, το κράτημα αυτών των προϊόντων παρατείνεται έως και 24 ώρες, χωρίς να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται άκαμπτα.

8. Επαγγελματικό φινίρισμα

Πρόκειται για τα σπρέι που μπαίνουν στο τέλος του χτενίσματος. Η σύνθεσή τους είναι πυκνή και είναι φτιαγμένα για να διατηρούν το styling όλη την ημέρα.

Αν και το κράτημα είναι ισχυρό, δεν εμποδίζει το βούρτσισμα.

9. Ίσιωμα

Τα σπρέι για ίσια μαλλιά παρασκευάζονται για να εξομαλύνουν την επιδερμίδα και να σώσουν τα μαλλιά από τη θαμπάδα. Είναι σύνηθες να συνενώνουν πρωτεΐνες, όπως η κερατίνη, και φυσικά στοιχεία, όπως η αλόη βέρα.

Εκτός από τη ζωτικότητα, κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται δαμασμένα. Εφαρμόστε και φτιάξτε τα μαλλιά σας ως συνήθως.

10. Τριχόπτωση

Σύμφωνα με την Clínica Universidad de Navarra (CUN), η τριχόπτωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι επιδιορθώσιμη.

Ένα σταθεροποιητικό κατά της τριχόπτωσης παρασκευάζεται με πανθενόλη και πολυσακχαρίτες, οι οποίοι ενισχύουν τον θύλακα της τρίχας και αποτρέπουν την τριχόπτωση. Μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

11. Σπρέι μαλλιών κατά της θαμπάδας

Ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Coiffure Professionelle επισημαίνει ότι η λάμψη των μαλλιών είναι συνέπεια της αντανάκλασης του φωτός στην επιδερμίδα και ότι η θαμπάδα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο ανοιχτή ή σκούρα είναι η επιδερμίδα. Με τη σειρά του, αναφέρει ότι τα θαμπά μαλλιά είναι το αποτέλεσμα της κατεστραμμένης επιδερμίδας.

Το σπρέι μαλλιών για θαμπά μαλλιά προσφέρει μέγιστη λάμψη, επειδή περιέχει έλαια που ενισχύουν τα μαλλιά. Για παράδειγμα, το λάδι καρύδας.

12. Σπρέι μαλλιών για εύθραυστα μαλλιά

Τα σπρέι μαλλιών για μαλλιά που τείνουν να σπάνε έχουν θρεπτικούς και ενυδατικούς παράγοντες που ενισχύουν τις τούφες και αποτρέπουν το σπάσιμο.

Συστάσεις κατά τον ψεκασμό μαλλιών

Για το καλύτερο αποτέλεσμα κατά την εφαρμογή ενός σπρέι μαλλιών, είναι απαραίτητο να ελέγχετε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο ακροφύσιο όταν πιέζετε τον ψεκαστήρα. Σε αυτή την περίπτωση, αποσυναρμολογήστε το εργαλείο, ώστε να μπορέσετε να καθαρίσετε τη βαλβίδα με ζεστό νερό.

Βοηθά την εμφάνιση αν περνάτε τα δάχτυλά σας από τα μαλλιά σας ενώ ψεκάζετε το προϊόν, καθώς έτσι εξασφαλίζεται ότι καλύπτει όλες τις περιοχές. Σε δύσκολες ή μικρές περιοχές μπορείτε να τις χτενίσετε με μια οδοντόβουρτσα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείτε την απόσταση μεταξύ της φιάλης και της κεφαλής. Με αυτόν τον τρόπο, η ουσία διασκορπίζεται αντί να συσσωρεύεται.

hair spray for wavy hair
Η απόσταση μεταξύ του δοχείου και των μαλλιών που δέχονται είναι το κλειδί. Αυτό καθορίζει πόσο καλά κατανέμεται η ουσία.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο σπρέι μαλλιών

Το σωστό σπρέι μαλλιών είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαλλιών. Όταν επιλέγετε, λάβετε υπόψη σας τον παράγοντα ευελιξία, ώστε τα μαλλιά να κινούνται χωρίς να βαραίνουν. Ωστόσο, αν θέλετε να σταθεροποιήσετε τα μαλλιά, προτιμήστε τα επαγγελματικά σπρέι φινιρίσματος.

Επίσης, λάβετε υπόψη σας την περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC/LVOC), τα οποία είναι αέρια που εκπέμπονται από το προϊόν και μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Τέλος, καλό είναι να δίνετε μια ευκαιρία σε σπρέι των οποίων τα συστατικά είναι φυσικά. Ελέγξτε τις ετικέτες και συμβουλευτείτε ειδικούς στο styling για τα πιο ευεργετικά στοιχεία για τα μαλλιά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.