Η σύνθεση και η διατροφική αξία του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός είναι μια φυσική ουσία με πολλές χρήσιμες ιδιότητες. Ίσως η πιο σημαντική από αυτές είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγιείς ανθρώπους για την ενίσχυση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
Η σύνθεση και η διατροφική αξία του βασιλικού πολτού
Maria Patricia Pinero Corredor

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Ο βασιλικός πολτός είναι μια λευκή, παχύρρευστη, ζελατινώδης ουσία που προέρχεται από το έκκριμα των υποφαρυγγικών και κάτω γναθικών αδένων των εργατριών μελισσών. Διαφέρει από την πρόπολη και το μέλι. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, είναι το είδος Apis mellifera που παράγει αυτή την ουσία που αποκαλείται υπερτροφή. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τις ιδιότητες και τη διατροφική αξία του βασιλικού πολτού και τα οφέλη του.

5 υγιεινά οφέλη του βασιλικού πολτού

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο βασιλικός πολτός είναι αυτό που τρώνε οι προνύμφες των μελισσών όταν γεννιούνται. Όταν οι προνύμφες αναπτυχθούν, ο πολτός γίνεται η αποκλειστική τροφή της βασίλισσας μέλισσας. Οι διατροφικές ιδιότητες και η αξία του βασιλικού πολτού τείνουν να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί του αποδίδουν τα εξής:

Μπορεί να ευνοήσει το λείο δέρμα

Ο βασιλικός πολτός, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο, ως γνωστόν, είναι απαραίτητο για το δέρμα, ώστε να βοηθήσει το δέρμα να δείχνει λείο και να μειώσει τις ρυτίδες. Αυτή θα ήταν μια σταδιακή διαδικασία που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα αν η πρόσληψη βασιλικού πολτού ήταν συνεχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ενισχυθεί η επίδραση της βιταμίνης C στην παραγωγή κολλαγόνου, είναι επίσης σκόπιμο να εισαχθεί στη διατροφή η ζελατίνη. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαταραχές που προκαλούνται από το στρες

Overthinking: why is it harmful?

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Διατροφής σημείωσε ότι μετά την κατανάλωση βασιλικού πολτού για 6 μήνες, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη καθώς και βελτιωμένη ψυχική υγεία. Υποτίθεται ότι τα συστατικά του θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από το στρες, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Επιδράσεις του βασιλικού πολτού: Θα μπορούσε να προστατεύσει από εκφυλιστικές ασθένειες

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες σε ζώα απέδειξαν τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του βασιλικού πολτού. Είναι καλό να διευκρινιστεί ότι ορισμένες σοβαρές φλεγμονές θα μπορούσαν τελικά να μεταφραστούν σε εκφυλιστικές ασθένειες. Η ουσία αυτή θα μπορούσε να συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις, λόγω της φυσικής αντιφλεγμονώδους ιδιότητάς της .

Από την άλλη πλευρά, εκτεταμένες έρευνες επεσήμαναν ότι ο βασιλικός πολτός θα μπορούσε να τονώσει τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες των ηλικιωμένων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης και της απόδοσης σε περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

Είναι αντιοξειδωτικός

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, καταπολεμώντας την πρόωρη γήρανση και προλαμβάνοντας χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με στοιχεία από το National Center of Complementary and Integrative Health. Ο βασιλικός πολτός είναι πηγή αντιοξειδωτικών, οπότε θα μπορούσε να συναχθεί ότι η κατανάλωσή του θα ήταν επωφελής για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών παθήσεων, ακόμη και καρκίνου.

Επιδράσεις του βασιλικού πολτού: Θα μπορούσε να ευνοήσει τη γονιμότητα

Ο βασιλικός πολτός πιστεύεται ότι συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών, οι οποίες μερικές φορές προκαλούν υπογονιμότητα. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες για το θέμα αυτό έχουν διεξαχθεί σε ζώα, οπότε θα ήταν απαραίτητη περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους. Επιπλέον, έχει μεγάλο αριθμό αμινοξέων, σακχάρων, πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου.

Ως περίεργο γεγονός, μπορούμε να σας πούμε ότι μια μικρή πρέζα θα ήταν αρκετή ως ημερήσια δόση. Στην πραγματικότητα, η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι μόνο μισό γραμμάριο.

Ελέγξτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο βασιλικό πολτό

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο βασιλικό πολτό. Πώς μπορείτε να το διαπιστώσετε; Ιδανικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό για να το ελέγξει. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας συστήσει να τοποθετήσετε μια μικρή ποσότητα στον καρπό σας. Εάν, μετά από λίγα λεπτά δεν παρατηρήσετε κνησμό ή τσούξιμο στο δέρμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν είστε αλλεργικοί.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσατε σίγουρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εισαγάγετε τον βασιλικό πολτό στη διατροφή σας. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σε θέματα διατροφής. Αυτός θα σας πει πώς να τον εντάξετε στη διατροφή σας και ποια προϊόντα συνιστώνται ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες.

Συχνά βρίσκουμε αυτό το θρεπτικό συστατικό μαζί με άλλες βιταμίνες και μέταλλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας μας.

Βασιλικός πολτός, ένα προϊόν για τη βελτίωση της υγείας μας

Τώρα που γνωρίζετε τις πιθανές ιδιότητες αυτού του στοιχείου, δεν είστε περίεργοι για το πώς θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από κάποια ενοχλητικά συμπτώματα; Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη της ένταξης του βασιλικού πολτού στη διατροφή σας σε τακτική βάση.

Λάβετε υπόψη σας ότι ο βασιλικός πολτός δεν δίνει θαυματουργά αποτελέσματα. Πρέπει να εισαχθεί στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής για να βιώσετε οφέλη από την κατανάλωσή του. Είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζετε ότι πρέπει να βελτιωθούν ταυτόχρονα και άλλες συνήθειες της ζωής σας. Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη, καθώς και η εξασφάλιση καλού ύπνου.

Όταν επιλέγετε ένα προϊόν με βασιλικό πολτό, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα. Αποκτώντας το σωστό θα αποφύγετε την ανεπιθύμητη υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η οποία θα έχει επιζήμια επίδραση στη φλεγμονή στο σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahmad S, Campos MG, Fratini F, Altaye SZ, Li J. New Insights into the Biological and Pharmaceutical Properties of Royal Jelly. Int J Mol Sci. 2020 Jan 8;21(2):382.
 • Buttstedt A, Moritz RF, Erler S. More than royal food – Major royal jelly protein genes in sexuals and workers of the honeybee Apis mellifera. Front Zool. 2013 Nov 27;10(1):72.
 • Collazo N, Carpena M, Nuñez-Estevez B, Otero P, Simal-Gandara J, Prieto MA. Health Promoting Properties of Bee Royal Jelly: Food of the Queens. Nutrients. 2021 Feb 7;13(2):543.
 • Ghanbari E, Khazaei MR, Khazaei M, Nejati V. Royal Jelly Promotes Ovarian Follicles Growth and Increases Steroid Hormones in Immature Rats. Int J Fertil Steril. 2018 Jan;11(4):263-269.
 • Kunugi H, Mohammed Ali A. Royal Jelly and Its Components Promote Healthy Aging and Longevity: From Animal Models to Humans. Int J Mol Sci. 2019 Sep 20;20(19):4662.
 • Kocot J, Kiełczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I. Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7074209.
 • Nutr J. 2012; 11: 77. Published online 2012 Sep 21. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. doi: 10.1186/1475-2891-11-77
 • Int Braz J Urol. 2015 Sep-Oct;41(5):1008-13. Anti-inflammatory effects of royal jelly on ethylene glycol induced renal inflammation in rats.
 • Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 1259510. Published online 2017 Jul 26. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits.
 • Pasupuleti VR, Sammugam L, Ramesh N, Gan SH. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1259510.
 • Shaw G., Lee Barthel A., Ross M., Wang B., et al., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.