Ποια είναι τα 4 βασικά θεμέλια μιας σχέσης

Για να διατηρήσετε τη σχέση σας μακριά από τη μονότονη ρουτίνα είναι σημαντικό να αξιοποιείτε καθημερινά τη φαντασία σας. Αν ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας ως ζευγάρι θα ενισχύσετε και το δεσμό σας.
Ποια είναι τα 4 βασικά θεμέλια μιας σχέσης
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η σχέση είναι μια δέσμευση που μπορεί να προσφέρει και στους δυο τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής όπως επίσης και το μεγαλύτερο πόνο. Όταν αποφασίζετε να μοιραστείτε τη ζωή σας με κάποιον άλλο, αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα από το να είστε απλά ερωτευμένοι καθώς υπάρχουν αρκετοί ακρογωνιαίοι λίθοι για να πετύχετε ως ζευγάρι. Ποια είναι όμως τα βασικά θεμέλια μιας σχέσης;

Η συμβίωση θα σας προσφέρει εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε σαν άτομα αλλά και σαν ζευγάρι. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την πτυχή της ζωής σας καθώς πολλοί άνθρωποι τη θεωρούν δεδομένη. Είναι κάτι που όλοι χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένοι, να προχωρούν με τόλμη στη ζωή, να έχουν καλή υγεία και να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Ο έρωτας και μια υγιής σχέση μπορούν να σας γεμίσουν με ευτυχία, να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε σαν άτομα και να δώσουν νόημα στη ζωή σας. Για όλα αυτά, αξίζει να μάθετε ποια είναι τα βασικότερα θεμέλια που πρέπει να βελτιώσει ένα ζευγάρι προκειμένου να ενδυναμώσει τη σχέση του.

H ψυχολόγος και σεξολόγος Leticia Garcia έχει αναλύσει σε άρθρο της τα τέσσερα βασικά θεμέλια μιας σχέσης. Αυτά είναι: επικοινωνία, εμπιστοσύνη, υποστήριξη και δημιουργικότητα.

Επικοινωνία

Ποια είναι τα 4 βασικά θεμέλια μιας σχέσης - επικοινωνία

Η επικοινωνία σε μια σχέση είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους για να διατηρήσετε τη σταθερότητα με το σύντροφό σας και να αποφύγετε τη βαρετή ρουτίνα. Θα πρέπει να αισθάνεστε ευχάριστα και άνετα όταν συζητάτε χωρίς να φοβάστε ότι θα σας επικρίνει. Μιλώντας για τα πράγματα που σας ενοχλούν όπως και η αντιμετώπιση των προβλημάτων σας με έναν όμορφο και ενσυναίσθητο τρόπο θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Παρόμοια, θα πρέπει να υπάρχει χώρος και για την σεξουαλική και ερωτική επικοινωνία.  Αυτά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη σχέση σας. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι το να ζητήσουν κάτι είναι λάθος, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναζωπυρώσουν το πάθος και τον ενθουσιασμό, να ενδυναμώσουν τη σχέση τους και να ξεφύγουν από την καθημερινή τους ρουτίνα.

Δείτε επίσης: 5 κινήσεις που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Η εμπιστοσύνη είναι από τα βασικά θεμέλια μιας σχέσης

βασικά θεμέλια μιας σχέσης - εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη παίζει πολύ βασικό ρόλο σε κάθε είδους σχέση. Είναι ένα απο τα θεμέλια μιας σχέσης που ενδυναμώνει και τους δυο και σας βοηθά να αισθάνεστε ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Εμπιστοσύνη σημαίνει να είστε ο εαυτός σας χωρίς να φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα σας κρίνει ή επικρίνει για αυτό που είστε ή επειδή σας αρέσουν τα πράγματα που σας αρέσουν.

Το άτομο το οποίο εμπιστεύεστε πρέπει να χρησιμοποιεί εποικοδομητική κριτική χωρίς να προσπαθεί να σας αλλάξει. Αυτό το είδος εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται με την πάροδο του χρόνου και μέσω της καλής επικοινωνίας. Βασίζεται κυρίως στην ικανότητά σας να μιλάτε και να ακούτε χωρίς να φοβάστε ότι μπορεί να σας κρίνουν.

Διαβάστε το άρθρο: 7 πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

Υποστήριξη

βασικά θεμέλια μιας σχέσης - υποστήριξη

Ο βαθμός υποστήριξης που σχηματίζεται σε ένα ζευγάρι δεν μοιάζει με κανέναν άλλο δεσμό που μπορεί να δημιουργήσετε. Αυτή είναι η σύνδεση που διευκολύνει την επικοινωνία και συμβάλλει στο να μοιράζεστε πράγματα που έχετε από κοινού. Στην πραγματικότητα, όταν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη και αγάπη σε μια σχέση, το ζευγάρι αναπτύσσει μια δική του “γλώσσα επικοινωνίας”.  Αυτή την γλώσσα χρησιμοποιεί για να εκφράσει την αγάπη και τις επιθυμίες του.

Οι καθημερινές υποχρεώσεις και η ρουτίνα μπορεί να σας κάνει να χάσετε την υποστήριξη που σας ενώνει σαν ζευγάρι. Ωστόσο, η αγάπη και η επιθυμία μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε και πάλι αυτό τον ξεχωριστό δεσμό. Έτσι θα ανακτήσετε τις λεπτομέρειες που χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου και θα ανανεώσετε το πάθος της σχέσης σας.

Μπορείτε επίσης να είστε εφευρετικοί με το σύντροφό σας. Να βρίσκετε συνεχώς νέες λεπτομέρειες για να ενδυναμώνετε τα συναισθήματά σας ο ένας για τον άλλο.  Όλα αυτά τελικά θα σας φέρουν πιο κοντά.

Δημιουργικότητα

βασικά θεμέλια μιας σχέσης - δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι μια ιδιότητα που όλοι διαθέτουμε και μπορεί να καλλιεργηθεί με πολλούς τρόπους. Είναι το βασικό συστατικό που σας βοηθά να αποδράσετε από την καθημερινή σας ρουτίνα, να ανανεώσετε τη σχέση σας και να αναζωπυρώσετε την ένταση της αγάπης σας όταν αισθάνεστε ότι κάτι έχει αλλάξει.

Είναι πολύ σημαντικό να προσθέτετε πάντα νέα στοιχεία στη σεξουαλική σας σχέση και στη ζωή που μοιράζεστε εκτός από την αναβίωση των αισθημάτων σας τα οποία σας υπενθυμίζουν πόσο πολύ αγαπάτε το σύντροφό σας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Μαζί, μπορείτε να διαλέξετε να κάνετε κάτι ξεχωριστό και νέο για να ενδυναμώσετε το δεσμό σας. Έτσι θα απομακρύνετε την μονοτονία που πολύ συχνά υποβαθμίζει την αγάπη.

Εφαρμόζοντας αυτά τα τέσσερα θεμέλια μιας σχέσης, η αγάπη σας θα μεγαλώσει.  Επίσης, η συμβίωση και η σεξουαλική σας ζωή θα βελτιωθούν. Είναι σημαντικό να συμμετέχετε και οι δυο σε αυτό.  Μια σχέση αποτελείται από δυο άτομα και ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να τη βελτιώσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García FE, Ilabaca Martínez D. Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP 2013;11(2):42-60.
  • Morfa JD. Prevención de los conflictos de pareja. Bilbao: Desclée de Brouwer; 2003.
  • Villar F, Villamizar D, López-Chivrall S. Los componentes de la experiencia amorosa en la vejez: personas mayores y relaciones de pareja de larga duración. Revista Española de Geriatría y Gerontología 2005;40(3):166-177.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.