Τα καλύτερα κόλπα για να προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο

Η καλή ενυδάτωση των μαλλιών είναι απαραίτητη για την αποτροπή ζημίας εξαιτίας της έκθεσής τους στον ήλιο.
Τα καλύτερα κόλπα για να προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουλίου, 2019

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο. Όλες λατρεύουμε τα λαμπερά και υγιή μαλλιά, γι’ αυτό και έχουμε έναν καλό λόγο να τα φροντίζουμε καθημερινά.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της έκθεσης στον ήλιο είναι υγιεινά, αρκεί να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για την καταπολέμηση της αρνητικής επίδρασης των ελευθέρων ριζών. Καθώς οξειδώνετε τα μαλλιά σας, γίνονται αδύναμα χάνοντας τη λάμψη και το χρώμα τους. Αν θέλετε υγιή μαλλιά σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα κόλπα.

Ο κίνδυνος της μη προστασίας των μαλλιών σας

Τα μαλλιά πλαισιώνουν το πρόσωπό σας και αντανακλούν την προσωπικότητά σας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τα προστατεύετε όσο μπορείτε, ειδικά ενάντια στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Όσες δε φροντίζουν γι’ αυτό, παραπονιούνται συχνά για πολύ ξηρά μαλλιά με ψαλίδα. Όμως, μπορείτε να προλάβετε τα φθαρμένα μαλλιά χωρίς να τα κόψετε ή να κάνετε ακριβές θεραπείες.

Θεραπείες και κόλπα για τέλεια μαλλιά

1. Προστατεύστε τα μαλλιά από τον ήλιο με έλαιο από μανταρίνι και χοχόμπα

Μανταρίνια και έλαιο μανταρινιών

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο είναι να προλάβετε τη ζημιά πριν γίνει. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας, σπιτική προστασία για τα μαλλιά με δύο φυσικά συστατικά.

Το έλαιο από χοχόμπα θρέφει την τρίχα και έχει παρόμοια υφή με το σμήγμα, έτσι, δε γίνονται πολύ λιπαρά τα μαλλιά. Επίσης, το μανταρίνι σας δίνει ωραίο άρωμα, προσθέτει λάμψη, και αναζωογονεί τις ίνες των μαλλιών.

Συστατικά

Οδηγίες και εφαρμογή

 • Αναμείξτε τα δύο συστατικά.
 • Μπορείτε να τα βάλετε σε ένα δοχείο ψεκασμού. Για να το κάνετε αυτό, σας προτείνουμε να προσθέστε και ½ κούπα νερό (100 ml) ώστε να κατανεμηθεί καλύτερα το προϊόν στα μαλλιά σας.
 • Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα δοχείο, να βάλετε λίγο στις παλάμες σας και να το περάσετε στα μαλλιά σας με τα δάκτυλα σαν να τα χτενίζατε.

2. Καπέλο

Ο πιο πρακτικός και εύκολος τρόπος να προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο είναι να φορέσετε ένα καπέλο ή ένα μαντήλι. Στις μέρες μας, μπορείτε να βρείτε άπειρες επιλογές που θα σας δώσουν ένα μοναδικό στιλ.

Μια εναλλακτική είναι να παραμένετε κάτω από τη σκιά μιας ομπρέλας. Παρότι οι ακτίνες του ηλίου συνεχίζουν να επηρεάζουν τα μαλλιά σας, θα το κάνουν σε μικρότερη κλίμακα.

Μπορείτε επίσης να λάβετε υπόψιν σας την ώρα της ημέρας. Το μεσημέρι η ακτινοβολία του ηλίου είναι πολύ πιο έντονη.

3.Προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο: Προσοχή με το νερό

Πέραν από τον ήλιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και το νερό από τις πισίνες και τη θάλασσα μπορεί ν’ αλλοιώσει την υγεία των μαλλιών σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό ισχύει όταν βρίσκεστε στο νερό μια ηλιόλουστη ημέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο σας προτείνουμε να μη βρέχετε τα μαλλιά σας συχνά.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεβγάζετε τα μαλλιά με φρέσκο νερό αφού τελειώσετε το κολύμπι.  Αυτό θα σας επιτρέψει ν’ αφαιρέσετε το αλάτι, τη χλωρίνη ή οποιαδήποτε άλλη ουσία, και να προλάβετε μεγαλύτερη ζημιά.

4. Σπιτική μάσκα πρόπλυσης

Επιστρέφοντας σπίτι θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε μια απλή, σπιτική μάσκα πριν λούσετε τα μαλλιά σας όπως συνήθως. Τα μαλλιά θα απορροφήσουν τις θρεπτικές ουσίες καλύτερα απ’ ότι όταν είναι στεγνά.

Συστατικά

 • 1 κρόκος αβγού
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (30 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (15 ml)

Οδηγίες και εφαρμογή

 • Χτυπήστε καλά τα τρία συστατικά. Αν θέλετε να εφαρμόσετε ευκολότερα τη μάσκα, μπορείτε να προσθέσετε μία ή δύο κουταλιές της σούπας νερό.
 • Εφαρμόστε τη μάσκα στα στεγνά μαλλιά σας και αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα.
 • Ξεβγάλετε όπως συνήθως.
Γυναίκα εφαρμόζει μάσκα στα μαλλιά

5. Φυσικό σαμπουάν ενυδάτωσης για να προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο

Τέλος, για να μπορέσετε να προστατεύσετε τα μαλλιά από τον ήλιο και την αφυδάτωση, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο σαμπουάν που χρησιμοποιείτε. Το ιδανικότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό προϊόν, κατασκευασμένο με φυσικά συστατικά όπως αλόη βέρα, καρύδα ή έλαια καρύδας, και εκχυλίσματα φυτών.

Τα συστατικά τα οποία στεγνώνουν τα μαλλιά είναι το θείο και το οινόπνευμα. Αυτά βρίσκονται και στα περισσότερα σαμπουάν. Διαβάζοντας την ετικέτα θα μπορέσετε να κάνετε και την καλύτερη επιλογή. Επίσης, όταν έχει ήλιο έξω, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που προστατεύουν τα μαλλιά από την ξηρότητα και από την έκθεση στον ήλιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hegel, P., Mabe, G., Brignole, E. A., & Pereda, S. (2013). Phase equilibrium engineering of jojoba oil extraction with mixed-CO 2 + propane solvent. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2012.12.001

 • Wester, V. L., van der Wulp, N. R. P., Koper, J. W., de Rijke, Y. B., & van Rossum, E. F. C. (2016). Hair cortisol and cortisone are decreased by natural sunlight. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.06.016


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.