Τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά του σώματος

Όταν κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά, συμβάλλετε στην υγεία πολλών οργάνων σας καθώς αυτό διευκολύνει τη λειτουργία τους ακόμη περισσότερο. Ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες, βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη σας.
Τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά του σώματος
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ποια είναι τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά; Σε ποια πλευρά του σώματος κοιμάστε συνήθως; Στην δεξιά ή στην αριστερή; Μήπως είστε  ένας από αυτούς που κοιμούνται με την κοιλιά προς τα πάνω; Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η πιο καλή πλευρά για να κοιμάστε είναι η αριστερή. Θα σας εξηγήσουμε τον λόγο παρακάτω. Ποια είναι τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά του σώματος;

5 οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά

Ίσως ο τίτλος του άρθρου αυτού να σας εκπλήσσει. Μπορεί να είστε από αυτούς τους ανθρώπους που, μέχρι τώρα, δεν είχαν σταματήσει να σκέφτονται το γεγονός ότι ο ύπνος σε μια συγκεκριμένη θέση μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ωφέλιμος για το σώμα σας. Όμως φαίνεται ότι ναι, αυτό είναι σημαντικό.

Στην πραγματικότητα η Ανατολική Ιατρική  πάντα υποστήριζε ότι για λίγο καιρό θα πρέπει όλοι να κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά του σώματός μας.  Ο Δρ. John Doulliard δημοσίευσε μια πρόσφατη μελέτη στην Εφημερίδα της Κλινικής Γαστρεντερολογίας μέσα από την οποία θα  καταλάβουμε τους λόγους καλύτερα. Από την δική μας πλευρά, θα κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση ώστε να χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές αυτές. Είμαστε σίγουροι  ότι θα πειστείτε.

1. Για την διευκόλυνση της ορθής λεμφικής αποστράγγισης

Ο Δρ. Doulliard μας λέει ότι το να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά είναι ο πιο φυσικός τρόπος. Πρόκειται για την πιο σημαντική πλευρά του λεμφικού συστήματος. Εδώ είναι όπου το λεμφικό σύστημα  αποστραγγίζεται: το λεμφικό σύστημα φέρει σημαντικά στοιχεία όπως πρωτεΐνες, γλυκόζη, μεταβολίτες κι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να φιλτράρονται από τους λεμφαδένες και πρέπει να αποστραγγίζονται στην αριστερή πλευρά. Έτσι, να θυμάστε ότι ο βασικός λόγος είναι ακριβώς για την λειτουργία του λεμφικού μας συστήματος.

2. Για ανατομικούς λόγους – τα  οφέλη του ύπνου

Ίσως να μην θυμάστε τώρα, αλλά το στομάχι και το πάγκρεας, βρίσκονται κυρίως προς την αριστερή πλευρά του σώματος μας. Εάν η θέση του ύπνου μας είναι από αυτήν την πλευρά, έχουμε καλύτερη πέψη. Αποτελεί έναν τρόπο για την καλύτερη διοχέτευση των γαστρικών υγρών και την πιο εύκολη έκκριση των παγκρεατικών ενζύμων. Έτσι βοηθάει να γίνει η πέψη  σιγά-σιγά, αντί  με μια μόνο φορά, όπως συχνά συμβαίνει όταν κοιμόμαστε στην δεξιά πλευρά.

3. Για την υγεία της καρδιάς σας

 τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά του σώματος

Εκπλαγήκατε; Σίγουρα. Η μελέτη αυτή μας λέει ότι πάνω το 80% της καρδιάς βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος και με το να κοιμόμαστε απλώς  στην αριστερή πλευρά, θα ευεργετήσουμε την υγεία της με αυτόν τον απλό και φυσικό τρόπο. Μια άλλη οπτική γωνία είναι ότι η αορτή αφήνει την καρδιά σχηματίζοντας ένα τόξο προς τα αριστερά προκειμένου να φτάσει στην κοιλιά. Εάν κοιμόμαστε σε αυτήν την πλευρά, την αριστερή δηλαδή, η καρδιά μας θα δουλεύει πιο εύκολα και καλύτερα, αντλώντας το αίμα ευκολότερα. Το σημειώσατε;

4. Είστε κάποιος που παίρνετε κανέναν υπνάκο συχνά;

Εάν είστε από αυτούς που παίρνουν κανέναν υπνάκο που και που ή κάποιος που νιώθει υποχρεωμένος να το κάνει μετά από πολύ φαγητό, τότε να θυμάστε ότι πρέπει να κοιμάστε στα αριστερά. Αυτό θα ευνοήσει την πέψη. Θα ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια και λιγότερο κουρασμένοι, καθώς  και χωρίς κοιλόπονο. Δοκιμάστε το και θα δείτε πόσο καλά θα αισθάνεστε μετά από έναν υπνάκο στην αριστερή πλευρά.

5. Για την υγεία της σπλήνας μας – οφέλη του ύπνου

 τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά του σώματος;

Η σπλήνα, όπως θα θυμάστε, επίσης βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος. Αυτό το όργανο αποτελεί εξίσου ένα βασικό μέρος του λεμφικού συστήματος, όντας απαραίτητο για το φιλτράρισμα του αίματος και την εκτέλεση της επαρκούς λειτουργίας του λεμφικού συστήματος. Αν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά του σώματος μας, βοηθάμε τα υγρά μας να πάνε απευθείας στην σπλήνα κατά έναν απλούστερο τρόπο, ευνοώντας την φυσική αίσθηση της βαρύτητας στο σώμα μας. Το μεγαλύτερο μέρος του λεμφικού μας συστήματος εκτελεί την εργασία του περισσότερο σε αυτήν την πλευρά.

Τώρα πλέον ξέρετε ότι  για την υγεία σας  συνίσταται περισσότερο ο ύπνος στην αριστερή πλευρά. Τι λέτε; Θα το δοκιμάσουμε απόψε το βράδυ; Αυτά είναι τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά του σώματος!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hoque, E., Dickerson, R. F., & Stankovic, J. A. (2010). Monitoring body positions and movements during sleep using WISPs. https://doi.org/10.1145/1921081.1921088
  • Jarus, T., Bart, O., Rabinovich, G., Sadeh, A., Bloch, L., Dolfin, T., & Litmanovitz, I. (2011). Effects of prone and supine positions on sleep state and stress responses in preterm infants. Infant Behavior and Development. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2010.12.014
  • Victores, A. J., Hamblin, J., Gilbert, J., Switzer, C., & Takashima, M. (2014). Usefulness of sleep endoscopy in predicting positional obstructive sleep apnea. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599813517984
  • Person, E., Rife, C., Freeman, J., Clark, A., & Castell, D. O. (2015). A Novel Sleep Positioning Device Reduces Gastroesophageal Reflux. Journal of clinical gastroenterology49(8), 655-659.
  • Dantas, R. O., & Aben-Athar, C. G. (2002). Aspects of sleep effects on the digestive tract. Arquivos de gastroenterologia39(1), 55-59.
  • Leung, R. S., Bowman, M. E., Parker, J. D., Newton, G. E., & Bradley, T. D. (2003). Avoidance of the left lateral decubitus position during sleep in patients with heart failure: relationship to cardiac size and function. Journal of the American College of Cardiology41(2), 227-230.
  • Penzel, T., Möller, M., Becker, H. F., Knaack, L., & Peter, J. H. (2001). Effect of sleep position and sleep stage on the collapsibility of the upper airways in patients with sleep apnea. Sleep24(1), 90-95.
  • Lee, H., Xie, L., Yu, M., Kang, H., Feng, T., Deane, R., … & Benveniste, H. (2015). The effect of body posture on brain glymphatic transport. Journal of Neuroscience35(31), 11034-11044.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.