Ποια είναι τα συμπτώματα του προεμφράγματος;

Προέμφραγμα είναι η κακή λειτουργία του καρδιακού μυ, που ονομάζεται μυοκάρδιο. Η κακή λειτουργία αυτού του μυ προκαλεί δυνατό πόνο στο στήθος, ο οποίος προκύπτει επειδή η καρδιά δεν δέχεται την κανονική ροή αίματος
Ποια είναι τα συμπτώματα του προεμφράγματος;
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα συμπτώματα του προεμφράγματος; Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος αναγνωρίζονται εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν κάποιος αισθανθεί έναν ξαφνικό πόνο στην περιοχή του στήθους ο οποίος εξαπλώνεται στο αριστερό χέρι ή στην πλάτη, πρέπει αμέσως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, επειδή εμπλέκονται σοβαροί κίνδυνοι. Όταν όμως πρόκειται για ένα προέμφραγμα ή για στηθάγχη, η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή, αν και απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα επειδή πρόκειται για σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Προκειμένου να είναι ξεκάθαρα τα συμπτώματα ενός προεμφράγματος, θα περιγράψουμε τα σημάδια που θα πρέπει να έχετε υπόψη για να αποτρέψετε σοβαρότερες καταστάσεις.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε τι είναι προέμφραγμα. Προέμφραγμα είναι η κακή λειτουργία του καρδιακού μυ, που ονομάζεται μυοκάρδιο. Η κακή λειτουργία αυτού του μυ προκαλεί δυνατό πόνο στο στήθος, ο οποίος προκύπτει επειδή η καρδιά δεν δέχεται την κανονική ροή αίματος. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συμβαίνει συχνά και να είναι έντονος, κάτι που αποτελεί σαφές σημάδι ότι υπάρχει νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας εν τη γενέσει, γεγονός που απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση η οποία μπορεί να γίνει μόνο από καρδιολόγο.

Τα συμπτώματα ενός προεμφράγματος

 • Πόνος στο στήθος ή δυσφορία
 • Δυνατός πόνος στους βραχίονες, στον αυχένα, στη γνάθο, στους ώμους ή στην πλάτη
 • Ναυτία
 • Κόπωση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ανησυχία
 • Εφίδρωση
 • Ζάλη

Οι άνθρωποι που έχουν πάθει προέμφραγμα περιγράφουν μια αίσθηση έντονης πίεσης στο στήθος τους, σαν να σήκωναν ένα πολύ μεγάλο βάρος.

συμπτώματα του προεμφράγματος

Συμπτώματα του προεμφράγματος στις γυναίκες

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά στις γυναίκες επειδή δεν αισθάνονται πίεση ή αίσθηση βάρους, αλλά μόνο σουβλερούς πόνους, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στομάχι και για το λόγο αυτό μπορεί να συνδεθούν λανθασμένα με άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό θα καθυστερήσει τη σωστή διάγνωση, πράγμα που δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό.

Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα προέμφραγμα;

Στην πραγματικότητα, ένα προέμφραγμα μπορεί να διαφέρει από άλλα συμπτώματα αναφορικά με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια. Πρέπει να έχετε επίγνωση των νέων ή των διαφορετικών συμπτωμάτων και να τα λαμβάνετε υπόψη, επειδή ίσως πρόκειται για ασταθή στηθάγχη η οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την κλασική στηθάγχη.

Η σημαντικότερη σύσταση που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισκεφθείτε το γιατρό μετά την εμφάνιση ενός ή περισσότερων από αυτά τα συμπτώματα, επειδή πρόκειται για σαφές σημάδι ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία προκειμένου να διορθώσετε εγκαίρως το πρόβλημα.

Αντιμετώπιση για τα συμπτώματα του προεμφράγματος

 • Λήψη αγγειοδιασταλτικών, που ελέγχουν την πίεση του αίματος και θα κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας να χαλαρώσουν. Αυτό βελτιώνει τη ροή του αίματος.
 • Είναι απαραίτητο να κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας και να ακολουθείτε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πλήρη σιτηρά, ψάρια και να αποφεύγετε όλα τα είδη λιπαρών τροφών.
 • Να επιδίδεστε σε ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία. Αυτό το είδος άσκησης συνεισφέρει σε τεράστιο βαθμό στην αύξηση του αίματος στην καρδιά.

Να θυμάστε…

Ένα προέμφραγμα χαρακτηρίζεται επίσης από πόνο στο στήθος κατά την άσκηση και ανακούφιση από αυτόν όταν ξεκουράζεστε λίγο. Ένα έμφραγμα προκαλεί πολύ δυνατότερο πόνο, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει πάνω από πέντε λεπτά και δεν φεύγει με την ξεκούραση.

καρδια

Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζείτε με υγεία και να έχετε μια αποδεκτή ποιότητα ζωής. Θα πρέπει να κάνετε συχνά τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστούν εγκαίρως τα τυχόν καρδιακά προβλήματα και να μπορέσετε να δεχτείτε την κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.