Τα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Η χρήση σαγιονάρων έχει ορισμένα μειονεκτήματα: δεν ελαφρύνουν την πρόσκρουση κατά το περπάτημα, η οποία δημιουργεί πόνο στα πόδια σας. Επιπλέον, τα πόδια σας είναι ευάλωτα σε τραυματισμούς και τσιμπήματα.
Τα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες είναι τα ίδια σε όλον τον κόσμο.

Από την αρχαιότητα, τα υποδήματα αυτού του είδους χρησιμοποιούνται για την άνεση, την απαλότητα και την ανάσα που δίνουν στα πόδια. Αυτά τα υποδήματα τα φορούσαν οι Ανατολικοί και Δυτικοί πολιτισμοί, στην Ιαπωνία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη.

Σήμερα, ένα από τα πιο διάσημα υποδήματα στον κόσμο είναι οι Βραζιλιάνικες Havaianas, μια παντόφλα από σφιχτό και ελαφρύ καουτσούκ, η οποία έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία για την ποικιλία των μοντέλων και των χρωμάτων της.

Ανεξάρτητα από το που έρχονται ή ποιος τις φοράει, ωστόσο, οι σαγιονάρες ίσως να μην είναι και ο πιο υγιεινός τύπος υποδήματος.

Τα προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

1. Έλλειψη προστασίας από προσκρούσεις

προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Όταν κάνετε ένα βήμα, αυτό παράγει μια ενέργεια. Είναι απλή φυσική.

Τι έχει να κάνει η φυσική με τις σαγιονάρες για την παραλία;

Όταν περπατάτε, δημιουργείται μια πρόσκρουση. Αυτή δεν έχει αντίκτυπο μόνο στα πόδια σας, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα.

Όμως, οι σαγιονάρες δεν μπορούν να ελαφρύνουν την πρόσκρουση όταν περπατάτε, ειδικά όταν περπατάτε σε σκληρότερες επιφάνειες όπως είναι η άσφαλτος. Η σόλα από καουτσούκ δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τα πόδια σας και να υποστηρίξει το βάρος του σώματός σας.

Επιπλέον, οι σαγιονάρες για την παραλία είναι εντελώς ίσιες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κακές συνήθειες βηματισμού. Βλέπουμε συχνά ανθρώπους να σέρνουν τα πόδια τους όταν φορούν σαγιονάρες. Εξάλλου, αυτά τα υποδήματα δεν μένουν στα πόδια σας, ούτε τους δίνουν σταθερότητα.

Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά αυξανόμενος πόνος στους μυς του ποδιού, της πλάτης και του γοφού.

Το γνωρίζατε; 6 φυσικές θεραπείες για πρησμένα πέλματα και αστραγάλους

2. Έλλειψη προστασίας για τα πόδια, από τα προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Γυναίκα τεντώνει τα δάκτυλα του ποδιού της προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Ακόμη ένα ζήτημα έχει να κάνει με το πόσο εκτεθειμένα είναι τα πόδια σας όταν φοράτε σαγιονάρες. Η κατασκευή των υποδημάτων αυτών είναι τόσο απλή και ελαφριά ώστε προσφέρουν λίγη ή καθόλου προστασία.

Εξαιτίας αυτού, τα πόδια σας είναι ευάλωτα σε τραυματισμούς, εγκαύματα, τσιμπήματα και διάφορους φυσικούς παράγοντες. Αυτό είναι ακόμη πιο σχετικό αν σκεφτείτε ότι τις φοράμε το καλοκαίρι.

Επιπροσθέτως, η παραλία, οι πισίνες και τα κέντρα διασκέδασης είναι δημόσια. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος να έρθετε σε επαφή με μικροοργανισμούς είναι μεγαλύτερος. Οι σαγιονάρες δεν καλύπτουν τα πόδια σας, αλλά τα αφήνουν εντελώς εκτεθειμένα σε οποιαδήποτε μόλυνση.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η πρόσκρουση και η υπερβολική έκθεση μπορεί να επηρεάσει τις νευρικές απολήξεις των ποδιών σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο νευρικό σας σύστημα, στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματός σας, και στη γενική σας ευεξία.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Κάλοι στα πόδια: αφαιρέστε τους με κρεμμύδι και λευκό ξύδι

3. Δερματολογικές παθήσεις και μυκητίαση, από τα προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Δάκτυλα ποδιού με μυκητίαση- προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τις σαγιονάρες

Κάποιες ασθένειες είναι περισσότερο συνηθισμένες το καλοκαίρι. Η θερμότερη εποχή του χρόνου φέρνει κινδύνους χάρη στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, την υγρασία και τους τοπικούς μικροοργανισμούς στις καλοκαιρινές περιοχές.

Άλλο ένα κλασικό πρόβλημα το καλοκαίρι είναι η ανάπτυξη μυκήτων εξαιτίας της ζέστης και της υγρασίας. Αυτές οι περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται τις ζεστές μέρες.

Όμως, οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα για τον ρόλο που παίζουν οι σαγιονάρες αναφορικά με τους μύκητες των ποδιών.

Ορισμένοι ειδικοί κλίνουν υπέρ της χρήσης των σαγιονάρων το καλοκαίρι, καθώς επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν και τον φρέσκο αέρα να ρέει. Σύμφωνα με αυτούς, συνιστάται η χρήση σαγιονάρων επειδή βοηθούν στο στέγνωμα των ποδιών και εμποδίζουν την άμεση επαφή με τους μικροοργανισμούς στην άμμο.

Άλλοι ερευνητές προτιμούν να μη συστήνουν τη χρήση σαγιονάρων εξαιτίας της έκθεσης του ποδιού σε διάφορους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο νερό και την άμμο.  Επαναβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στις ακτίνες του ηλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο ρόλος των υποδημάτων είναι να παρέχουν υποστήριξη και προστασία στα πόδια, οι σαγιονάρες αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Αλλά με καλή υγιεινή και τη χρήση επαρκούς ποσότητας αντηλιακού, είναι εφικτό ν’ απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς να προκληθεί μεγάλη ζημιά στα πόδια σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.