9 τεχνικές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας σαν ειδικός

Η αντιστοίχιση επίπλων, χρωμάτων και ταπετσαριών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση αν δεν χρησιμοποιήσετε κάποιες τεχνικές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας.
9 τεχνικές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας σαν ειδικός

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαΐου, 2023

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για την αλλαγή της εμφάνισης των χώρων του σπιτιού. Από τη μία πλευρά, μπορεί να μετακομίσετε σε έναν νέο χώρο ενώ από την άλλη, μπορεί να θέλετε να ανανεώσετε την αισθητική του χώρου. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας και να βρείτε το δικό σας στυλ, χωρίς να σας καταβάλλει πολύ το έργο.

Η διακόσμηση του σπιτιού απαιτεί να σκεφτείτε πολλές λεπτομέρειες που με τη σειρά τους πρέπει να επιτύχουν αρμονία μεταξύ τους. Ο σχεδιασμός ενός δωματίου περιλαμβάνει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της οπτικής αισθητικής, της λειτουργικότητας και των προσωπικών προτιμήσεων που σχετίζονται με τα χρώματα, τα μεγέθη και τα μοτίβα. Για να κάνετε μια οργανωμένη δουλειά και να είστε ικανοποιημένοι με το χώρο, καλό είναι να γνωρίζετε μια σειρά από συμβουλές.

Ανακαλύψτε αυτές τις 9 τεχνικές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Το να δώσετε στο σπίτι σας μια διακοσμητική γραμμή δεν είναι μια απλή εργασία. Ωστόσο, με μερικά βήματα και συστάσεις, μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική δουλειά. Και το καλύτερο; Το τελικό αποτέλεσμα: ένα δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι με ανανεωμένη εμφάνιση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω λεπτομέρειες, είναι δυνατόν να επιτύχετε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα, αλλά με την προσωπική σας πινελιά. Ξεκινήστε τις μετρήσεις, ανακαλύψτε τα αγαπημένα σας χρώματα και εντοπίστε τα σχέδια που τραβούν την προσοχή σας. Ας πιάσουμε δουλειά!

1.Γνωρίστε το χώρο

Το πρώτο βήμα για να πετύχετε την εσωτερική διακόσμηση των ονείρων σας είναι να γνωρίσετε καλά το δωμάτιο. Αυτό περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα- για παράδειγμα, τη λήψη μετρήσεων. Με μερικά μόνο βασικά εργαλεία, είναι δυνατόν να ανακαλύψετε όλες τις συγκεκριμένες διαστάσεις του σπιτιού σας.

Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή και η κατανομή των επίπλων γίνεται πιο εύκολη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές διαστάσεις. Το θέμα δεν είναι μόνο να έχετε ένα οπτικά ευχάριστο σαλόνι, αλλά και λειτουργικό για τις καθημερινές σας ανάγκες.

Decoración casa
Μία από τις τεχνικές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας σαν ειδικός είναι να γνωρίζετε τις ακριβείς διαστάσεις κάθε χώρου.

2. Οραματιστείτε τα εμπόδια και μετρήστε τις αποστάσεις

Όταν ξεκινήσετε να μετράτε τους χώρους, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια τυποποιημένα κριτήρια απόστασης, όπως για παράδειγμα να αφήσετε περίπου 10 εκατοστά μεταξύ του καναπέ και του τραπεζιού. Επίσης, είναι καλύτερο να κρεμάσετε τις εικόνες κατά μέσο όρο σε απόσταση ενάμισι μέτρου από το δάπεδο. Εφόσον διακοσμήσετε σύμφωνα με το χώρο, το αποτέλεσμα θα είναι πιο ακριβές και αποτελεσματικό.

Ωστόσο, ανάλογα με την κατανομή των ακίνητων κατασκευών στο χώρο, όπως οι κολώνες ή τα καλοριφέρ, είναι δυνατόν να προσαρμόσετε το σχέδιο σε κάθε εκατοστό. Η είσοδος του τηλεφωνικού καλωδίου και η θέση των θερμαντικών σωμάτων ή των τζακιών θα εξαρτήσουν επίσης την τοποθέτηση των επίπλων.

3. Γνωρίστε τον προϋπολογισμό σας

Αν και οι τεχνικές για τη διακόσμηση του σπιτιού σας δεν προτείνουν την απόκτηση πολλών νέων και ακριβών αντικειμένων, είναι πιθανό να χρειαστεί να επενδύσετε σε έπιπλα ή στοιχεία διακόσμησης. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να καταρτίσετε έναν προϋπολογισμό πριν επιλέξετε έπιπλα και σχέδια που θα είναι δύσκολο να αποκτήσετε αργότερα.

Με έναν εκτιμώμενο ποσό που θα ξοδέψετε για κάθε λεπτομέρεια, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις δυνατότητές σας. Θα πρέπει πάντα να αφήνετε ένα περιθώριο για δαπάνες, καθώς μπορεί να υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο έπιπλο για το οποίο αξίζει να το παρακάνετε.

Τόσο για τις μετακομίσεις όσο και για τις ανακαινίσεις, είναι καλή ιδέα να έχετε έναν κατάλογο με τα έπιπλα και τα τρέχοντα αντικείμενα που πρόκειται να διατηρηθούν. Ο σκοπός είναι να τα αφαιρέσετε από τον προϋπολογισμό και να τα λάβετε υπόψη κατά τη μέτρηση του χώρου.

4. Βρείτε το δικό σας στυλ

Η σχεδόν εξειδικευμένη διακόσμηση απαιτεί να γνωρίζετε τις προσωπικές σας προτιμήσεις για να τις προσαρμόσετε στο χώρο. Αν έχετε ένα σαφώς καθορισμένο αγαπημένο στυλ, τότε θα πρέπει να επιλέξετε αυτή την παλέτα χρωμάτων, αυτό το είδος διακόσμησης και αυτά τα υφάσματα.

Ωστόσο, είναι σύνηθες να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Για έμπνευση στην αναζήτηση σχεδίων, υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το Pinterest ή περιοδικά διακόσμησης που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε ιδέες.

Η προσωπική σας πινελιά πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη, και αυτό περιλαμβάνει κάποιες από τις λειτουργίες που θα εξυπηρετεί το δωμάτιο. Για παράδειγμα, σκεφτείτε να φιλοξενείτε φίλους, να ετοιμάζετε έναν χώρο χειροτεχνίας για κατασκευές ή να έχετε κρεβάτια για κατοικίδια ζώα.

5. Φυσικός και τεχνητός φωτισμός

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της διακόσμησης είναι η ποσότητα, η ένταση και η κατανομή του φωτισμού. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το φυσικό φως, αλλά αυτό εξαρτάται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου σας.

Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε τα παράθυρα ή τους αεραγωγούς και να μην τα καλύπτετε με έπιπλα και χοντρές κουρτίνες.

Για το βράδυ, είναι καλύτερο να εξετάσετε όλες τις διαθέσιμες πηγές φωτισμού για να επιτύχετε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, επιτραπέζιες λάμπες ή λαμπτήρες δαπέδου. Σε γενικές γραμμές, μην υπερβαίνετε την ποσότητα των τριών φωτιστικών πόρων ανά δωμάτιο.

Ένα άλλο αξίωμα υποδεικνύει ότι το ζεστό φως είναι πιο κατάλληλο για χώρους χαλάρωσης, όπως το σαλόνι, ενώ το ψυχρό φως ταιριάζει καλύτερα στο μπάνιο ή την κουζίνα.

6. Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας: Χρώμα τοίχου

Το άλλο κλειδί του σχεδιασμού είναι η αρμονική χρήση του χρώματος. Μερικοί άνθρωποι πρώτα βάφουν και μετά επιλέγουν τα έπιπλα, ενώ άλλοι επιλέγουν να κάνουν το αντίστροφο. Το σημαντικό είναι η γκάμα των αποχρώσεων να είναι λογική σε όλο το δωμάτιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι μονότονα.

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα για να αναζητήσετε διαφορετικές αισθήσεις, όπως το μπλε για ένα πιο ενεργό περιβάλλον ή μια μπεζ παλέτα για ένα πιο ήρεμο περιβάλλον. Ένα καλό κόλπο είναι να βάψετε όλους τους τοίχους σε ένα χρώμα και να τονίσετε μόνο τον κύριο τοίχο με άλλο χρώμα (αυτόν που ξεχωρίζει πρώτος λόγω της θέσης του).

Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε με ταπετσαρίες, καθρέφτες ή πρωτότυπους πίνακες ζωγραφικής. Το επίπεδο της πρωτοπορίας εξαρτάται από το προσωπικό γούστο. Πολλοί προτιμούν ένα κλασικό στυλ, ενώ άλλοι επιλέγουν μια σκανδιναβική ή μινιμαλιστική εμφάνιση.

7. Υφάσματα και ταπετσαρίες

Τα χρώματα των τοίχων και του φυσικού φωτός πρέπει να εναρμονίζονται με τα έπιπλα και τα υλικά κατασκευής τους. Τα πάντα στο σπίτι λένε κάτι. Στο σαλόνι, η ταπετσαρία του καναπέ αποτελεί το κέντρο. Σε γενικές γραμμές, οι μονόχρωμες επιλογές είναι πιο εύκολο να ταιριάξουν, όπως και τα ανοιχτά χρώματα.

Το λευκό, το γκρι ή το μπεζ δεν πρόκειται να παρουσιάσουν μεγάλες προκλήσεις στο ταίριασμα τους με τους τοίχους, τα μαξιλάρια και τα διακοσμητικά. Τα πιο έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πράσινο ή το μπλε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη λογική του σχεδίου.

Όσον αφορά τα υφάσματα, τα φυσικά, όπως το δέρμα, το μετάξι ή το μαλλί τείνουν να είναι πιο κοινά και ανθεκτικά. Εν πάση περιπτώσει, τα συνθετικά, όπως οι μικροΐνες, ο πολυεστέρας και το βινύλιο αντέχουν περισσότερο.

8. Τοποθετήστε φυτά εσωτερικού χώρου

Είναι δύσκολο να σκεφτείτε μια εσωτερική διακόσμηση χωρίς την παρουσία φυτών. Προσφέρουν ένα φυσικό στοιχείο στην ατμόσφαιρα εκτός από την οξυγόνωση των χώρων. Φυσικά, λειτουργούν και ως διακοσμητικό στοιχείο, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους.

Decorar con plantas
Η επιλογή φυτών θα είναι πάντα μια σοφή απόφαση κατά τη διακόσμηση του σπιτιού.

9. Τρόποι για να διακοσμήσετε το σπίτι σας: Τοποθετήστε με λογικό τρόπο τα διακοσμητικά

Η τελευταία περίπτωση για να διακοσμήσετε το σπίτι σας σαν ειδικός είναι η τοποθέτηση των διακοσμητικών. Δεν είναι απαραίτητο να υπερφορτώσετε τους χώρους, αλλά θα πρέπει να διακοσμήσετε κάθε έπιπλο με τουλάχιστον ένα αντικείμενο.

Επιδαπέδια φωτιστικά, βάζα, εικόνες στον τοίχο, καθρέφτες, βιβλία στα ράφια και ταξιδιωτικά αναμνηστικά προσθέτουν τις τελευταίες πινελιές στο σχεδιασμό του χώρου.

Σε κάποιους χώρους μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια συμμετρική διάταξη των επίπλων και των διακοσμητικών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, την τοποθέτηση εικόνων ίσου μεγέθους και στις δύο πλευρές του καναπέ. Ή να τοποθετήσετε το ίδιο φωτιστικό και στα δύο κομοδίνα και τα ίδια μαξιλάρια στο κρεβάτι του δωματίου.

Τα πολύχρωμα υφάσματα είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Υπάρχουν πολλά σχέδια, χρώματα, μεγέθη και υφάσματα που μπορούν να συνδυαστούν μέσα σε έναν χώρο. Ένα από τα βασικά τεχνάσματα είναι να αναζητήσετε ένα γενικό θέμα μέσα σε ολόκληρη τη δομή, ακόμη και αν αυτό αφορά μια μικρή λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενώσετε ολόκληρο το δωμάτιο επιλέγοντας ένα κύριο χρώμα.

Το χρώμα αυτό θα πρέπει να υπάρχει σε μικρά αντικείμενα, όπως τα διακοσμητικά στο κεντρικό τραπέζι, τα μαξιλάρια και τα πλαίσια των καθρεφτών. Τα υπόλοιπα έπιπλα θα πρέπει να ακολουθούν την γκάμα που ενσωματώνει αυτή την τονικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, κανένα αντικείμενο δεν θα είναι εκτός τόπου και χρόνου ή απομονωμένο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • del Olmo Barbero, J.,  (2006). El color como elemento comunicacional. Comunicar,  (26),112-116.[fecha de Consulta 31 de Enero de 2023]. ISSN: 1134-3478. Recuperado de:   https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15802617
  • Lucero Jara, M. A. (2019). Articulaciones entre el Diseño de Interiores y la Arquitectura. Análisis crítico y teórico. [Trabajo de Titulación previo a la obtención del título de: Diseñador de Interiores]. Cuenca, Ecuador. Facultad de Diseño, Arquitectura y Arte. Universidad del Azuay. https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/9065/1/14710.pdf
  • Matamoros Tuma, Mabel, & Gutiérrez Maidata, René. (2013). El diseño de interiores en la formación del arquitecto. Experiencias en el Plan de Estudios D. Arquitectura y Urbanismo, 34(1), 117-127. Recuperado de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1815-58982013000100011&lng=es&tlng=es
  • Vázquez Rodríguez, Y., (2011). Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería, 5(1), .[fecha de Consulta 31 de Enero de 2023]. ISSN: Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.