Χρώμα κιμωλίας: Τι είναι και τρόποι χρήσης

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι το χρώμα κιμωλίας, πώς και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις συστάσεις για τη χρήση του.
Χρώμα κιμωλίας: Τι είναι και τρόποι χρήσης

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου, 2023

Το χρώμα κιμωλίας έχει γίνει πραγματική τάση τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ευέλικτο και χρησιμεύει για διαφορετικές επιφάνειες, δίνοντας ένα ιδιαίτερο φινίρισμα σε τοίχους, πόρτες, καρέκλες και ντουλάπια.

Επιπλέον, είναι οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και εύκολο στην εφαρμογή. Ο καθένας μπορεί να εργαστεί με αυτό, χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδικός στη διακόσμηση ή την αποκατάσταση.

Και συνήθως δεν απαιτεί πρόσθετη επεξεργασία. Σε αυτό το άρθρο σας λέμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρώμα κιμωλίας. Διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι το χρώμα κιμωλίας;

Η έννοια του βαψίματος με κιμωλία αναφέρεται σε προετοιμασμένα χρώματα με βάση τον γύψο (κυρίως θειικό ασβέστιο). Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι, μόλις στεγνώσει, μπορείτε να γράψετε πάνω του, όπως ακριβώς θα κάνατε σε έναν μαυροπίνακα. Αλλά, δεν είναι το ίδιο με το κάλυμμα σε αυτού του είδους την επιφάνεια.

Φυσικά, εκτός από τον γύψο, στο χρώμα κιμωλίας προστίθεται νερό (ως διαλύτης), καθώς και χρωστικές ουσίες για την επίτευξη των διαφόρων χρωμάτων. Είναι επίσης πιθανό ορισμένοι κατασκευαστές να ενσωματώνουν ακρυλικά και άλλα πρόσθετα για να δώσουν μεγαλύτερη αντοχή ή ανθεκτικότητα.

Οι χρωστικές με βάση τον γύψο ήταν ήδη γνωστές και εφαρμόζονταν από την αρχαιότητα, σε τοιχογραφίες και άλλα εικαστικά έργα. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το ίδιο το χρώμα κιμωλίας εισήχθη από τη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Annie Sloan τη δεκαετία του 1990. Σκοπός της ήταν να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την επισκευή παραδοσιακών επίπλων.

Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της, καθώς και ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει τόσο της μόδας σήμερα: δίνει στις επιφάνειες ένα ιδιαίτερο φινίρισμα, κάπως ρουστίκ και συνάμα απαλό, σαν να πρόκειται για αντικείμενο αντίκα.

Επίσης, τα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά συνήθως έρχονται σε παστέλ ή ματ χρώματα, που κυμαίνονται από το παλιό ροζ έως το απαλό τιρκουάζ, μέσα από την πολύ απαλή ώχρα. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερες για διακοσμήσεις σε στυλ vintage.

Mueble vintage con pintura a la tiza.
Η αναπαλαίωση επίπλων είναι μια ιδανική τεχνική για την εφαρμογή χρωμάτων κιμωλίας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το χρώμα κιμωλίας;

Το χρώμα κιμωλίας μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους: με πινέλο, ρολό ή βούρτσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπιεστή ή σπρέι βαφής.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που βάφουν με σφουγγάρι για να αποκτήσουν ένα φινίρισμα με υφή. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος και το σχήμα της επιφάνειας που πρόκειται να καλυφθεί ή από τον τύπο του αντικειμένου, καθώς και από το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

 • Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή, απαλλαγμένη από σκόνη και λίπη. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί με νερό και στη συνέχεια να το στεγνώσετε πολύ καλά ή να περιμένετε να εξαφανιστούν όλα τα ίχνη υγρασίας.
 • Δεν είναι πάντα απαραίτητο να ξύσετε ή να αφαιρέσετε την προηγούμενη βαφή. Σε περίπτωση που απαιτείται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαλύβδινο μαλλί, σπάτουλα ή λεπτό γυαλόχαρτο.
 • Εφαρμόζεται η πρώτη στρώση. Είναι πιθανόν μια μόνο εφαρμογή να μην καλύπτει τα πάντα. Αλλά, αυτό εξαρτάται από το πόσο απορροφά το υλικό και το χρώμα που υπήρχε πριν.
 • Επιπλέον, είναι απαραίτητο να περιμένετε να στεγνώσει, μεταξύ 15 λεπτών και μισής ώρας, προτού αποφασίσετε αν είναι απαραίτητη μια άλλη στρώση χρώματος.
 • Εάν έχουν σχηματιστεί σβόλοι, μπορεί να τριφτεί ξανά και να σκουπιστεί. Πρόκειται για μια δουλειά με υπομονή.
 • Εάν επιθυμείτε ένα πιο λείο φινίρισμα ή εάν βάφετε ένα ύφασμα, για παράδειγμα, μπορείτε να αραιώσετε το χρώμα προσθέτοντας λίγο νερό.
 • Οι περισσότεροι προτιμούν τη ματ εμφάνιση, αλλά το προστατευτικό κερί μπορεί να εφαρμοστεί με ένα λεπτό πινέλο και στη συνέχεια να σκουπιστεί με ένα μαλακό πανί.
 • Τέλος, πρέπει να καθαρίσετε τα εργαλεία, να πλύνετε τα πινέλα και να αφαιρέσετε τυχόν σταγόνες χρώματος που μπορεί να έχουν πέσει σε ανεπιθύμητα σημεία.

Πού να εφαρμόσετε το χρώμα κιμωλίας;

Το χρώμα κιμωλίας είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για διάφορα έργα διακόσμησης και αναδιαμόρφωσης, είτε στο σπίτι είτε σε επαγγελματικούς χώρους, όπως ένα κατάστημα ρούχων ή ένα καφέ. Τα φινιρίσματα με μπογιά κιμωλίας είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στο μάτι σε τοίχους, έπιπλα, πόρτες ή άλλα αντικείμενα από σχεδόν οποιοδήποτε υλικό (ξύλο, πέτρα, μέταλλο, πλαστικό, κεραμικά, γυαλί).

Τοίχοι με χρώμα κιμωλίας

Με το χρώμα κιμωλίας μπορείτε να δώσετε μια ιδιαίτερη πινελιά σε έναν ή περισσότερους τοίχους στο σαλόνι, την κουζίνα, το υπνοδωμάτιο, ακόμη και στη σκάλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δύο αποχρώσεις.

Ωστόσο, δεν συνιστάται για εξωτερικούς χώρους, καθώς η βροχή μπορεί να προκαλέσει το “τρέξιμο”, ακόμη και αν έχει ήδη στεγνώσει. Ομοίως, φροντίστε να απομακρύνετε τους λεκέδες υγρασίας, ώστε ο τόνος να μην είναι ανομοιόμορφος.

Ντουλάπια και συρτάρια

Για να ανανεώσετε ένα παλιό έπιπλο και να το κάνετε να δείχνει πιο κομψό αρκούν μερικές μόνο στρώσεις, εφαρμόζοντας γυαλόχαρτο για να μειώσετε τις ατέλειες. Μπορείτε να βάψετε ξύλινα έπιπλα, όπως ντουλάπια, ερμάρια, συρτάρια, τραπέζια, μεταξύ άλλων.

Καρέκλες

Λειτουργεί και για καρέκλες, σχεδόν από οποιοδήποτε υλικό. Αλλά αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε στον κήπο, σας συνιστούμε να βάλετε ένα επιπλέον προστατευτικό στρώμα, είτε βερνίκι είτε κερί.

Πόρτες με χρώμα κιμωλίας

Πόρτες, πόρτες υπνοδωματίων, πόρτες μπάνιου… όλες θα δείχνουν καλύτερα με χρώμα κιμωλίας. Φυσικά, επιλέξτε μια απόχρωση που να ταιριάζει με τους τοίχους και τα έπιπλά σας.

Τώρα, αν βάφετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα, υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε πρώτα:

 1. Αφαιρέστε τα χερούλια και τις κλειδαριές.
 2. Καθαρίστε καλά.
 3. Εφαρμόστε μια στρώση ματ αντισκωριακής βαφής.
 4. Αφήστε την να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες.
 5. Αφαιρέστε την περίσσεια με λεπτό γυαλόχαρτο.

Στην κουζίνα

Στην κουζίνα υπάρχουν πολλές δυνατότητες για το χρώμα κιμωλίας: οι τοίχοι ή τα παλιά συρτάρια, για παράδειγμα. Για να εφαρμοστεί στα πλακάκια, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει μια προηγούμενη στρώση (αστάρι).

Pintura a la tiza para azulejos.
Για να βάψετε πλακάκια με αυτή την ουσία είναι απαραίτητο να περάσετε ένα χέρι αστάρι πριν.

Δάπεδα

Είναι δυνατόν να ανακαινίσετε τσιμεντένια ή ξύλινα δάπεδα με χρώμα κιμωλίας, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο χρώμα ή ένα στένσιλ για να προσθέσετε μοτίβα με άλλο τόνο. Και στη συνέχεια, μια στρώση βερνικιού για αντοχή.

Υφάσματα με χρώμα κιμωλίας

Με χρώμα κιμωλίας αρκετά αραιωμένο σε νερό (10 κουταλιές της σούπας ανά λίτρο) μπορείτε να βάψετε υφάσματα, είτε καλύμματα μαξιλαριών για έπιπλα σαλονιού είτε μπλουζάκια. Το καλύτερο είναι να στεγνώνουν στη σκιά και χωρίς στύψιμο.

Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση

Μπορείτε να ανανεώσετε ένα παλιό ποδήλατο για να τοποθετήσετε φυτά στον κήπο, μερικά βάζα για την κουζίνα ή καλάθια για να τοποθετήσετε φρούτα και λαχανικά, τις γλάστρες της βεράντας και πολλά άλλα πράγματα με λίγη μπογιά κιμωλίας, φαντασία και προθυμία.

Παράθυρα

Έχετε πολύ φως σε ένα δωμάτιο ή θέλετε να προστατευτείτε από τα αδιάκριτα βλέμματα από έξω; Εφαρμόστε χρώμα κιμωλίας στα παράθυρα. Λειτουργεί ακόμη και σε γυαλί, όπως μπορείτε να δείτε.

Στο σχολείο

Υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε αυτό το μέσο για να αναπτύξετε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, παίζοντας και κάνοντας τέχνη. Από αυτή την άποψη, κάποιοι λένε ότι είναι ασφαλές, ειδικά αν το κάνετε με φυσικό τρόπο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα που παρέχει το χρώμα κιμωλίας για τη διακόσμηση. Υπό αυτή την έννοια, επιτρέπει την επίτευξη ορισμένων καλλιτεχνικών ή διακοσμητικών εφέ, όπως το πάστωμα, η πατίνα, το παλαιωμένο, σαγρέ ξύλο.

Είναι πολύ εύκολο στην εφαρμογή, στεγνώνει γρήγορα, καλύπτει καλά και δεν αφήνει άσχημες οσμές. Συνήθως, δεν απαιτεί προηγούμενα βήματα, όπως τρίψιμο ή αστάρωμα.

Ωστόσο, η πρόσφυσή του εξαρτάται από το πόσο πορώδης είναι η επιφάνεια που πρόκειται να καλυφθεί. Σε ορισμένα πλαστικά (σκληρό PVC) δεν δίνει συνήθως καλά αποτελέσματα. Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα για εξωτερικούς χώρους ή μπάνια, καθώς δεν είναι ανθεκτικό στην υγρασία ή στο συνεχές τρίψιμο.

Ένα άλλο πλεονέκτημά του είναι ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Συνήθως, δεν περιέχει ισχυρούς διαλύτες, εκτός αν ο κατασκευαστής έχει προσθέσει κάποιο πρόσθετο συστατικό για μεγαλύτερη πρόσφυση.

Όταν τελειώσετε, αρκεί μόνο σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε τα σκεύη και το δέρμα σας. Ομοίως, σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος, είναι δυνατόν να το πλύνετε και να το αφαιρέσετε. Και τρίψτε τυχόν υπολείμματα.

Για τους λόγους αυτούς, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να σημαδέψουν τα ζώα κατά τη διάρκεια των μελετών, καθώς δεν προκαλεί κακή αντίδραση. Είναι επίσης ένα χρώμα που συνήθως συναντάτε σε ορισμένα παραδοσιακά ή παλιά κτίρια, επειδή έχει τις λιγότερες επιπτώσεις.

Επίσης, όπως είπαμε στο προηγούμενο σημείο, το χρώμα κιμωλίας δεν είναι τοξικό. Αυτό διαβάσαμε σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία, σχετικά με τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπου το επισημαίνουν ως λόγο χρήσης αυτής της χρωστικής.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις για να αποφύγουμε προβλήματα ή ζημιές. Για το σκοπό αυτό, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Καθαρίστε καλά τα αντικείμενα πριν από την εφαρμογή του χρώματος.
 • Κάντε μια δοκιμή με λίγη μπογιά, για να δείτε αν έχει πρόσφυση στην επιφάνεια.
 • Αφήστε να στεγνώσει πριν εφαρμόσετε μια δεύτερη στρώση ή ένα προστατευτικό βερνίκι.
 • Καλύψτε τις επιφάνειες που δεν θέλετε να βάψετε, είτε με χαρτί, είτε με ύφασμα, είτε με κάποιο άλλο στοιχείο.
 • Τα άτομα με δερματικές ή αναπνευστικές αντιδράσεις στην κιμωλία ή τον γύψο πρέπει να φορούν γάντια και μάσκες.
 • Αποφύγετε την επαφή με τους βλεννογόνους.
 • Ελέγξτε τα συστατικά στο δοχείο για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει πρόσθετα ακρυλικά.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα παιδιά. Παρόλο που είναι ένα προϊόν που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, να είστε προσεκτικοί ώστε να μην βάλουν τα χέρια τους στο στόμα ή στα μάτια τους.

Διακόσμηση σαν ειδικός

Αν έχετε μπει ποτέ σε ένα κατάστημα ρούχων ή σε ένα καφέ και έχετε αναρωτηθεί πώς καταφέρνουν να έχουν τόσο όμορφη διακόσμηση, με αυτή την vintage αίσθηση, ξέρετε ήδη. Είναι εξαιτίας της μπογιάς κιμωλίας.

Και τώρα που γνωρίζετε το μυστικό, είναι η ευκαιρία σας να διακοσμήσετε κι εσείς σαν ειδικός. Θυμηθείτε να επιλέξετε τόνους που να εναρμονίζονται μεταξύ τους και με την υπόλοιπη διακόσμηση. Για τα υπόλοιπα, αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aprishany Pratiwi, S., Zaini Alif, M. & Juju Rohaeni, A.  (2021). El diseño de los tres personajes de marionetas de Kolecer: Find Putra Bima, para niños de primaria. Jurnal ATRAT, vol. 9(3), pp 29-37.
 • Billinghurst, C. (2021). Professional upcycling in partnership with sustainability. In: Sung, K., Singh, J., Bridgens, B. (eds). State-of-the-Art Upcycling Research and Practice. Lecture Notes in Production Engineering. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-72640-9_21.
 • Castellanos Rodríguez, D. (2018). Desarrollo de metodologías analíticas basadas en espectrometría de masa y espectroscopía infrarroja para la identificación de aglutinantes orgánicos y sus productos de degradación en arte colonial. Universidad de Buenos Aires, Argentina.
 • De Villanueva, L. (2004). Evolución histórica de la construcción con yeso. Informes De La Construcción. 56(493), pp. 5–11. https://doi.org/10.3989/ic.2004.v56.i493.434
 • Gómez Romero, B. (2014). Aplicación de técnicas analíticas y espectroscópicas para el estudio de la influencia de colorantes orgánicos naturales en la degradación de matrices complejas. Caracterización de materiales en arte colonial y patrimonio arqueológico. Universidad de Buenos Aires, Argentina.
 • Pacheco, F. (1990), El arte de la pintura, Madrid, Cátedra.
 • Ruhtiani, M. (2021). Legal protection of traditional architectural design of Kampung Naga as traditional knowledge in Indonesia, UNTAG Law Review (ULREV), Volume 5(1), pp 54 – 64.
 • Vargas Aguinda, A. (2021). La Pintura Infantil como medio de expresión de emociones en los niños de inicial II de la escuela de Educación Básica Benjamín Franklin, de la ciudad de Riobamba, periodo 2021. Universidad Nacional de Chimborazo. Riobamba, Ecuador.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.