Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και γιατί εμφανίζεται;

Αυτή η πάθηση ονομάζεται περιτονίτιδα και είναι πολύ σοβαρή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επικίνδυνη λοίμωξη ή ακόμη και σε θάνατο.
Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και γιατί εμφανίζεται;
Lourdes Martínez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Lourdes Martínez.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Απριλίου, 2021

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και γιατί εμφανίζεται; Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι μια αρκετά συχνή ασθένεια που εμφανίζεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί το μικρό κομμάτι που προεξέχει από το παχύ έντερο και βρίσκεται πολύ κοντά στο λεπτό έντερο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την πάθηση. Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και γιατί εμφανίζεται;

 Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και σε τι χρησιμεύει η σκωληκοειδής απόφυση;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σκωληκοειδής απόφυση δεν χρησιμεύει πουθενά και γι’ αυτό οι γιατροί αποφασίζουν να την αφαιρέσουν όταν αρχίζει να προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις. Ωστόσο, αυτό το μικρό όργανο συνδέεται με τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, αποτελεί μέρος της συνολικής ισορροπίας και της καλής λειτουργίας του σώματος και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει κανείς να το παραβλέπει τόσο εύκολα. Όπως λένε: “βρίσκεται εκεί για κάποιο λόγο”.

Αλλά τι είναι η σκωληκοειδίτιδα; Εμφανίζεται όταν η σκωληκοειδής απόφυση αποκτά φλεγμονή για άγνωστους λόγους. Ορισμένοι συνδέουν αυτή τη φλεγμονή με την κακή διατροφή ή με την ένταση και το στρες. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και ιδίως όταν προσβάλλονται πολύ μικρά παιδιά. Για το πώς γίνεται η διάγνωση για την σκωληκοειδίτιδα διαβάστε την έρευνα της Δρ. Πετροιανού εδώ.

Αυτή η πάθηση είναι επικίνδυνη επειδή αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να διατρυπήσει τη σκωληκοειδή απόφυση και να προκαλέσει τη διαρροή μέρους του εντερικού περιεχομένου μέσα στο σώμα. Οι βλαβερές ουσίες, οι τοξίνες και τα κακά βακτήρια διασκορπίζονται σε ολόκληρη την κοιλιακή χώρα. Αυτή η πάθηση ονομάζεται περιτονίτιδα και είναι πολύ σοβαρή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επικίνδυνη λοίμωξη ή ακόμη και σε θάνατο. Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

είναι η σκωληκοειδίτιδα

Αν κάποια γυναίκα πάσχει από περιτονίτιδα, μπορεί να μολυνθούν οι ωοθήκες , οι σάλπιγγες ή να προκληθεί ακόμη και στειρότητα.

Πώς να καταλάβετε ότι η σκωληκοειδής απόφυση έχει φλεγμονή;

Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που είναι πολύ χαρακτηριστικά και άλλα που συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε κάποια λανθασμένη διάγνωση, η οποία θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη αν έσπαγε η σκωληκοειδής απόφυση. Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια συμπτώματα αλλά ούτε και τα αντιμετωπίζουν όλα μονομιάς. Σχετικά με το πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα στα παιδιά εδώ. Μερικά από τα πιο συνήθη είναι:

 • Ναυτία και εμετοί.
 • Έντονος και ξαφνικός πόνος στην κάτω και δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
 • Έντονος και ξαφνικός πόνος γύρω από τον αφαλό.
 • Πόνος όταν ασκείται πίεση στην περιοχή ο οποίος επιδεινώνεται μετά την αφαίρεση των χεριών ή των δαχτύλων.
 • Θερμοκρασία σώματος από 37,5 °C έως και 43,5 °C .

Στην περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας, ο πυρετός ανεβαίνει, ο πόνος γενικεύεται και στη συνέχεια μπορεί να προκύψει κάποια κρίση.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ανιχνεύσει κανείς τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας καθώς πολύ συχνά συγχέονται με τα πρώτα σημάδια της γρίπης ή κάποιας ασθένειας του ήπατος. Επίσης, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: διαγιγνώσκεται φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση, εκτελείται επέμβαση αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν σκωληκοειδίτιδα.

είναι η σκωληκοειδίτιδα

Προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα με τη σκωληκοειδή απόφυση

Αν υποθέσουμε ότι η σκωληκοειδίτιδα αναπτύσσεται λόγω της κακής διατροφής ή των συναισθηματικών προβλημάτων, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε ορισμένες συνήθειές σας. Με αυτό δεν είναι βέβαιο ότι η σκωληκοειδής απόφυση δεν θα σπάσει ποτέ αλλά τουλάχιστον θα περιορίσετε τις πιθανότητες.

Χαλάρωση

Η συναισθηματική χαλάρωση είναι πολύ σημαντική και είναι απαραίτητο να την εφαρμόζετε ανά διαστήματα. Το άγχος, το στρες και τα νεύρα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Προσπαθήστε να μην ζείτε υπό πίεση, άγχος, ανησυχία ή να είστε ανικανοποίητοι ή ανήσυχοι για το μέλλον. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κάνει πράγματα που του αρέσουν και γεμίζουν την ψυχή σας όπως το διάβασμα κάποιου βιβλίου, ένας σύντομος ύπνος, το παιχνίδι με τα παιδιά σας ή ένας περίπατος στο πάρκο.

Διατροφή

είναι η σκωληκοειδίτιδα

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για να αισθάνεστε καλά και να διασφαλίσετε την καλή υγεία του εντέρου σας. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη σκωληκοειδίτιδα. Προσπαθήστε να τρώτε πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά μικρότερες ποσότητες αντί να τρώτε πολύ μόνο δυο φορές την ημέρα. Να αποφεύγετε τα ζωικά λιπαρά, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη ζάχαρη και τα ραφιναρισμένα άλευρα. Όλα αυτά προκαλούν τη συγκέντρωση τοξινών που μπορεί να οδηγήσουν σε εντερικά προβλήματα. Να επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, φασόλια και όσπρια και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Άσκηση

Να ασχολείστε με αθλήματα δυο με τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να φεύγει η ένταση και να ζείτε έστω και για λίγο μακριά από τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Επίσης, μπορείτε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να ξεφεύγετε από την καθημερινή ρουτίνα· μην κάθεστε όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή. Πηγαίνετε για περπάτημα, κάντε ποδήλατο, τρέξτε, κολυμπήστε, χορέψτε… Κάντε οτιδήποτε σας αρέσει, αρκεί να διατηρείτε το σώμα σας σε κίνηση.

 Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα- Μετά την επέμβαση τι γίνεται;

Αν έχετε κάνει επέμβαση σκωληκοειδίτιδας ή περιτονίτιδας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ακολουθείτε ειδική διατροφή και να προσέχετε τον εαυτό σας. Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί 2 με 6 ημέρες ανάλογα με τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αν το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρότερο, ίσως η παραμονή σας στο νοσοκομείο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες· όλα εξαρτώνται από την περίπτωσή σας.

Μετά την επέμβαση αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι πολύ σημαντικό να τρώτε πολύ υγιεινές και καλής ποιότητας τροφές. Με αυτό τον τρόπο το έντερό σας θα είναι πάντα καθαρό και δεν θα συγκεντρώνει τοξίνες. Για τρεις μήνες μετά την επέμβαση δεν πρέπει να τρώτε:

Ζάχαρη ή άσπρο αλεύρι

Οι ραφιναρισμένες τροφές δεν κάνουν καλό στην υγεία και ακόμη περισσότερο όταν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Παράγουν πολλές τοξίνες οι οποίες συσσωρεύονται στο κόλον και προωθούν την εμφάνιση μικροβίων.

Πρόχειρο φαγητό

είναι η σκωληκοειδίτιδα προχειρο φαγητο

Σε αυτή τη διατροφή μπορούμε να συμπεριλάβουμε οτιδήποτε είναι τηγανητό ή επεξεργασμένο, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών. Αυτά τα λιπαρά προσκολλώνται στα εντερικά τοιχώματα ενώ παράλληλα διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Καλό είναι για μερικούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση να ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, εξαλείφοντας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά και τα κόκκινα κρέατα. Όλες αυτές οι τροφές όχι μόνο περιλαμβάνουν ορμόνες αλλά και άλλα επικίνδυνα προϊόντα. Επιπροσθέτως, για παράδειγμα, το γάλα δημιουργεί μια επίστρωση στα εντερικά τοιχώματα.

Άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

 • Αλκοολούχα ποτά
 • Καφέ
 • Τσάι
 • Σοκολάτα
 • Φαγητά με καρυκεύματα
 • Ισχυρά καρυκεύματα-μπαχαρικά

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το τσάι με σκόρδο

Να θυμάστε ότι θα είστε πολύ ευαίσθητοι και ότι όλα αυτά θα είναι πολύ βαριά και επιβλαβή για το σώμα σας. Μην ασχολείστε με βαριές σωματικές εργασίες, να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε, να κάνετε σύντομους ή μεγάλους περιπάτους και να αποφεύγετε το στρες. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές για να αναρρώσετε.

Τώρα ξέρετε τι είναι η σκωληκοειδίτιδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.