Φυσικά και μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό!

Παρά τα όσα έχουμε συνηθίσει να ακούμε, αν νιώθαμε ολοκληρωμένοι στην αρχή μιας σχέσης, τότε δεν θα ανησυχούσαμε όταν αυτή τελείωνε. Όλοι μπορούμε να επιβιώσουμε από έναν χωρισμό. Το κλειδί βρίσκεται αν κοιτάξουμε μέσα μας και ανακαλύψουμε την εσωτερική μας δύναμη.
Φυσικά και μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό!
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό και να προχωρήσετε τη ζωή σας, αρκεί να μην τον αφήσετε να σας αδειάσει συναισθηματικά.

Η πίστη στο τέλειο “έτερον ήμισυ” είναι μια από τις πολλές ουτοπικές πεποιθήσεις που μας οδηγούν σε πόνο. Η στιγμή του χωρισμού καραδοκεί να αρπάξει την ευτυχία σας, να σας κάνει να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας και να ξεγυμνώσει την ύπαρξή σας.

Η σημασία του χωρισμού

Μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό
Οι χωρισμοί φαντάζουν τόσο ασήμαντοι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή ασθένεια ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που αποδεικνύεται μεγαλύτερης σημασίας.

Δεν θα έπρεπε, ωστόσο, να χρειαζόμαστε τίποτα άλλο να μας συμβεί για να συνειδητοποιήσουμε ότι δίνουμε υπερβολική σημασία στον αποχωρισμό με το σύντροφό μας.

Ξαφνικά τα πάντα βυθίζονται, τίποτα δεν έχει νόημα και πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στο θάνατο. Δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να το αποδεχτούμε και επικεντρωνόμαστε όλο και περισσότερο σε αυτόν τον πόνο που μας παγιδεύει.

Ίσως δώσαμε τα πάντα για αυτό το άλλο άτομο. Ίσως βουλιάξαμε μέσα σε μια σχέση, όταν εκείνη την περίοδο έπρεπε να προτάξουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Ίσως ήμασταν ήδη άδειοι όταν ξεκινήσαμε τη σχέση, αλλά δεν το συνειδητοποιούσαμε.

Μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό
Στη συνέχεια, αποδώσαμε στο άλλο πρόσωπο τη δύναμη και την ευθύνη να μας χαρίσει την αγάπη που δεν είχαμε για τον εαυτό μας και την ασφάλεια που μας έλειπε.

Ωστόσο, έχουμε κάνει ένα τεράστιο λάθος. Δώσαμε προτεραιότητα στον σύντροφό μας, τον εξιδανικεύσαμε και τον μετατρέψαμε σε σωτήρα μας. Στη συνέχεια, όταν όλα άλλαξαν, σταματήσαμε να υπάρχουμε.

Συνεχίζουμε να ζούμε ακόμα για να επιβιώσετε από έναν χωρισμό

Ο σύντροφός σας λέει ότι δεν αισθάνεται πλέον όπως παλιά και παρατηρείτε ότι σταματάτε να είστε ο εαυτός σας. Στη συνέχεια, αρχίζετε να εξαφανίζεστε και η αρχική σας προσωπικότητα ξεθωριάζει.

Ακόμη κι αν σας το λένε αυτό, ακόμα κι αν όλα έχουν αλλάξει, συνεχίζετε, όμως, να υπάρχετε.

Η κύρια αιτία που καταρρέει ο κόσμος σας είναι γιατί ήσασταν υπερβολικά συνδεδεμένοι με το άλλο άτομο. Εναποθέσατε πολλές δικές σας ευθύνες στα χέρια του.

Ωστόσο, ακόμα κι αν επέλθει οριστικός ο χωρισμός, ο κόσμος δεν τελειώνει. Μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε εσάς είναι ότι εκείνη τη στιγμή δεν είστε σε θέση να βρείτε μια νέα προοπτική για να συνεχίσετε.

Εάν δεν θέλετε να συντριβείτε όταν η σχέση σας τελειώσει για οποιονδήποτε λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση με τον εαυτό σας.

Μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό
Γιατί κάνουμε μια τέτοια προσπάθεια να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με όλους τους άλλους, αλλά όχι με τους εαυτούς μας;

Υποτιμούμε τους εαυτούς μας. Δυστυχώς, δεν δίνουμε στον εαυτό μας την αξία που του πρέπει και από αυτό ξεκινούν τα περισσότερα προβλήματά μας.

Αγαπήστε χωρίς δεσμεύσεις για να επιβιώσετε από έναν χωρισμό

Κανείς δεν μας διδάσκει να αγαπάμε ως ανεξάρτητες προσωπικότητες. Οι ιστορίες της Disney, η θρησκεία και αλλά και τα συνεχή δημοσιεύματα τα οποία διαβάζουμε μας προτρέπουν να ταυτίσουμε απόλυτα τον εαυτό μας με τον σύντροφό μας, αλλά τι γίνεται με τον εαυτό μας;

Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε τίποτα αν δεν κάνουμε αυτό που μας λένε ότι είναι σωστό.

  • “Πρέπει να βρεις έναν σύντροφο”
  • “Η αγάπη πονάει”
  • “Πρέπει να κάνεις υπομονή με τη σχέση σου”
  • “Η αγάπη θέλει προσπάθεια”

Όλες αυτές οι πεποιθήσεις έχουν εδραιωθεί καλά στο μυαλό μας. Αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε και τις σχέσεις και τους χωρισμούς.

Δεν μάθαμε ποτέ πώς να αφήνουμε κάτι να φύγει, πώς να αποφασίζουμε να αφήσουμε ελεύθερο κάποιον όταν η συνύπαρξη μαζί του δεν είναι πλέον λειτουργική.

Έτσι, επιμένουμε, καταπατάμε την αυτοεκτίμησή μας, εξευτελίζουμε την αξιοπρέπειά μας… Υποχωρούμε σε χίλια-δυο πράγματα που πάνε κόντρα σε όσα είμαστε και πιστεύουμε.

Μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό
Οι χωρισμοί δεν μας σκοτώνουν. Αποτελούν συχνά την αποδέσμευση από ένα βαρύ φορτίο.

Ας σταματήσουμε να πιστεύουμε σε παλιές ιστορίες. Ας αρχίσουμε να αφήνουμε πίσω ό,τι δεν μας κάνει καλό, χωρίς να αισθανόμαστε ενοχές. Φυσικά και μπορείτε να επιβιώσετε από έναν χωρισμό!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.