Τι περιλαμβάνει η μέθοδος του γκρίζου βράχου ή grey rock;

Η μέθοδος του γκρίζου βράχου μας επιτρέπει να διατηρούμε μια υγιή απόσταση από καταχρηστικούς και απαιτητικούς ανθρώπους. Μάθετε πώς να την εφαρμόσετε στην πράξη εδώ.
Τι περιλαμβάνει η μέθοδος του γκρίζου βράχου ή grey rock;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου, 2022

Η μέθοδος του γκρίζου βράχου είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης δραματικών καταστάσεων με άλλους ανθρώπους. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, συνίσταται στο να παίρνουμε μια στάση που μοιάζει με βράχο για να κάνουμε το άλλο άτομο να μην ενδιαφέρεται για εμάς. Τι ακριβώς είναι;

“Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε όλη αυτή η διαμάχη, ίσα που είπα δύο λέξεις και τώρα φαίνεται να μην έχει τέλος”. Πόσες φορές καταλήγουμε σε μπελάδες επειδή δεν είπαμε ακριβώς τις σωστές λέξεις ή επειδή δεν διατηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση; Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η στρατηγική. Για να δούμε.

Τι είναι η μέθοδος του γκρίζου βράχου;

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε σε τι αναφέρεται η μέθοδος του γκρίζου βράχου, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια κοινή φράση “είναι αμετακίνητος σαν πέτρα”. Η έκφραση αυτή αντιπροσωπεύει την αμετάβλητη στάση ενός ατόμου, κάποιου που δεν αλλάζει.

Με αυτόν τον τρόπο, αποσκοπεί στο να κάνει το άτομο να βαρεθεί, να σταματήσει να μας κάνει στόχο των κατηγοριών του. Συχνά συνιστάται ως μέσο αντιμετώπισης για άτομα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Είναι χειριστικοί, καταχρηστικοί και νάρκισσοι.
 • Επιδιώκουν να μας κάνουν να αισθανθούμε ένοχοι ή υπεύθυνοι για ορισμένες καταστάσεις.
 • Ασκούν την πρακτική του gaslighting. Πρόκειται για μια λεπτή μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που παρουσιάζεται μεταμφιεσμένη, η οποία επιδιώκει να μπερδέψει τον συνομιλητή, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι αυτός είναι που έχει άδικο.
 • Έχουν την τάση να παρενοχλούν, επιδιώκουν να “χτυπήσουν” με διακριτικό τρόπο εκεί που πονάει περισσότερο μέσω επιθετικών-παθητικών σχολίων, άβολων ή περίεργων ερωτήσεων.
 • Αποκτούν τη δύναμή τους εις βάρος των άλλων.
 • Επιδιώκουν να εξαπολύουν συγκρούσεις και δράματα.

Με τον τρόπο αυτό, η μέθοδος του γκρίζου βράχου επιδιώκει να απευαισθητοποιήσει -σαν βράχος- αυτόν που δέχεται αυτά τα σχόλια, ώστε να μπορεί να “απενεργοποιήσει” τον άλλο, μη βρίσκοντας ανταπόκριση.

Τι περιλαμβάνει η μέθοδος του γκρίζου βράχου ή grey rock;
Ένας από τους στόχους της μεθόδου του γκρίζου βράχου είναι η αποφυγή του δράματος και των συγκρούσεων.

Πώς να εφαρμόσετε τη μέθοδο του γκρίζου βράχου

Μερικά κλειδιά κατά την εφαρμογή της μεθόδου του γκρίζου βράχου είναι τα εξής:

 • Δώστε μια σύντομη απάντηση- π.χ. “ίσως, δεν ξέρω”.
 • Προσπαθήστε να κρατήσετε την αλληλεπίδραση σύντομη.
 • Αποφύγετε την έκφραση συναισθημάτων, ιδιαίτερα εκείνων της δυσφορίας, της αηδίας ή του θυμού.
 • Μην δείχνετε ενδιαφέρον για όσα λέει το άτομο, ακόμη και αν σας αφορούν άμεσα ή έμμεσα.
 • Μην ξεκινάτε την αλληλεπίδραση. Να εμπλέκεστε μόνο αν είναι πραγματικά απαραίτητο.
 • Αποφύγετε να ζητάτε από το άλλο άτομο μια χάρη, καθώς είναι πιθανό να ξεκινήσει με τα “παιχνίδια εξουσίας” του/της.

Άλλες συστάσεις που πρέπει να έχετε κατά νου.

 • Αποφύγετε να εμπλακείτε σε εξηγήσεις.
 • Μην διευκρινίζετε τα συναισθήματά σας ή το τι κάνετε. Δηλαδή, αν σας πουν “τι συμβαίνει;” ή “φαίνεσαι διαφορετικός” είναι προτιμότερο να απαντήσετε“τίποτα”.
 • Μην λειτουργείτε με οικειότητα.

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του γκρίζου βράχου

Όπως κάθε τεχνική, έτσι και αυτή έχει τους περιορισμούς της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πώς να “προσαρμόζουμε” τις αντιδράσεις μας στις περιστάσεις. Δεν είναι θέμα εύρεσης μιας στερεότυπης στάσης, αφού δεν έχουμε τον ίδιο δεσμό με όλους τους ανθρώπους.

Για τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν και είναι καλοί μαζί μας, το να γίνουμε βράχος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Για παράδειγμα, αν ο συνομιλητής μας μας προκαλεί με ένα συγκεκριμένο σχόλιο, αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι καλύτερο να μιλήσουμε και να επιτρέψουμε την έκφραση συναισθημάτων και από τις δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να μην κάνουμε κατάχρηση της χρήσης του ως τρόπου εκτόνωσης όλων των συγκρούσεων- δηλαδή, πρέπει να ξέρουμε πώς να θέτουμε όρια και να κάνουμε τον εαυτό μας σεβαστό.

Αυτή η “ψευδοπαθητικότητα” μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα ή να σπείρουμε μια αδύναμη εικόνα του εαυτού μας. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου την ομάδα των ανθρώπων με τους οποίους αξίζει να εφαρμόσουμε αυτή τη στρατηγική.

Τι περιλαμβάνει η μέθοδος του γκρίζου βράχου ή grey rock;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να κάνουμε διάλογο και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρά να εφαρμόζουμε τη μέθοδο του γκρίζου βράχου.

Αποφύγετε τις τοξικές σχέσεις

Η χρήση της μεθόδου του γκρίζου βράχου είναι πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση αναπόφευκτων καταστάσεων. Για παράδειγμα, για να διαχειριστούμε με τον καλύτερο προσωπικό τρόπο τη συνύπαρξη με ένα χειριστικό αφεντικό.

Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν εγκαταλείψουμε τη δουλειά ή δεν έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής χώρου, μερικές φορές δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιδιώξουμε την “επιβίωση”.”

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αν βρισκόμαστε σε αυτά τα πλαίσια σε μόνιμη βάση, η συναισθηματική ή και σωματική φθορά που αντιμετωπίζουμε συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος για την ευημερία και την υγεία μας.

Έτσι, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να απομακρυνθούμε από τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους νιώθουμε “σε εγρήγορση”, οι οποίοι μας χειραγωγούν και μας αφαιρούν την ενέργειά μας. Ο καθορισμός ορίων και η άρνηση ορισμένων αιτημάτων θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσει για να σηματοδοτήσουμε το χώρο μας και να μας κάνει να σεβαστούμε την ταυτότητά μας.

Η μέθοδος του γκρίζου βράχου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να κάνουμε μια “μετάβαση”, ένα προσωρινό παυσίπονο, που μας οδηγεί στην απομάκρυνση από αυτές τις επιβλαβείς προσωπικότητες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επιδείνωση και την έλλειψη σεβασμού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • TRECHERA, JOSÉ LUIS , & MILLÁN VÁSQUEZ DE LA TORRE, GENOVEVA , & FERNÁNDEZ MORALES, EMILIO (2008). ESTUDIO EMPÍRICO DEL TRASTORNO NARCISISTA DE LA PERSONALIDAD (TNP). Acta Colombiana de Psicología, 11(2),25-36.[fecha de Consulta 2 de Mayo de 2022]. ISSN: 0123-9155. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=79811203
 • Medina, D. E. M., & Escobedo, P. A. S. (2008). Síndrome de desgaste emocional en investigadores mexicanos. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology42(2), 353-362.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.