7 πράγματα για τα οποία δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν

Αν και μπορεί να μην σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τι σκέφτονται οι άλλοι, δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν αναφορικά με τη ζωή σας και τις αποφάσεις σας.
7 πράγματα για τα οποία δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν
Bernardo Peña

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Bernardo Peña.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι περισσότερες αποφάσεις σας πάντα θα αμφισβητούνται ή θα κρίνονται από τους άλλους. Όμως για κάποια πράγματα δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν.

Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τις κρίσεις των άλλων. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να εξηγείτε τις πράξεις σας σε κάθε άτομο που σας κρίνει.

Κανένας δεν μπορεί πραγματικά να κρίνει τις πράξεις κάποιου άλλου ατόμου: αυτό είναι γνωστό ως ελευθερία.

Ωστόσο μερικές φορές πιστεύουμε ότι οι άλλοι μπορούν να μας κρίνουν. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε εξηγήσεις σε συγγενείς ή φίλους όταν το ζητούν, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν οφείλουμε καμία εξήγηση σε αυτούς τους ανθρώπους.

Εφόσον δεν ξεπερνάτε τα όρια, δεν βλάπτετε κανέναν ούτε απειλείτε τους άλλους με τις ενέργειές σας, δεν έχετε καμία υποχρέωση να δίνετε εξηγήσεις για τις πράξεις σας.

Εφτά πτυχές της ζωής σας για τις οποίες δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν

1. Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε εξηγήσεις για την εξωτερική σας εμφάνιση

Αυτό περιλαμβάνει το αν είστε λεπτοί ή λίγο παχύτεροι, αν αθλείστε, ή αν τρώτε πολύ ή πολύ λίγο αναφορικά με το βάρος σας. Δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν αναφορικά με την εξωτερική σας εμφάνιση. Ξεχάστε τις κριτικές των άλλων.

Αυτό που έχει σημασία είναι να αισθάνεστε καλά και άνετα με το σώμα σας. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να το διατηρήσετε ή να το αλλάξετε.

Δεν οφείλετε εξηγήσεις για την εμφάνισή σας

2. Η διατροφή σας

Αν αποφασίσετε να είστε χορτοφάγοι, ή να μην τρώτε γλυκά, ή να μην τρώτε κάτι άλλο… δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν για τη διατροφή που προτιμάτε.

Πρόκειται για δική σας απόφαση. Μπορεί να αποφασίσετε να ακολουθείτε μια διατροφή για οποιονδήποτε λόγο. Οι άλλοι γύρω σας πρέπει να δεχτούν αυτήν την πραγματικότητα, ακόμα και αν δεν συμφωνούν ή αν δεν ζουν με τον ίδιο τρόπο.

3. Η σεξουαλικότητά σας, εφόσον είστε ενήλικοι

Εσείς αποφασίζετε το πώς, το πότε και με ποιον θέλετε να ζήσετε και να έχετε σεξουαλικές σχέσεις.

Είτε είστε άνδρας είτε είστε γυναίκα, εσείς αποφασίζετε αν θέλετε να ζείτε μόνοι, να παντρευτείτε, ή να φέρετε παιδιά στον κόσμο. Αυτό έχει να κάνει με εσωτερικές αποφάσεις σας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τις αμφισβητεί.

Αν σας βλέπουν να υποφέρετε ή να δυστυχείτε, μπορούν να σας δώσουν συμβουλές. Δεν έχουν το δικαίωμα να σας κρίνουν με βάση μια διαφορά γνώμης.

Δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν για ορισμένες προτιμήσεις σας ή για τη γνώμη σας για τον γάμο και τα παιδιά.

Δεν οφείλετε εξηγήσεις για τη σεξουαλικότητά σας

4. Η σταδιοδρομία ή ο τομέας εργασίας σας

Πρόκειται για ακόμα έναν τομέα της ζωής σας για τον οποίο δεν οφείλετε εξηγήσεις ούτε έχετε την υποχρέωση να δώσετε λεπτομέρειες για την απόφασή σας σχετικά με το πώς θα κερδίσετε χρήματα. Αυτό περιλαμβάνει το αν θα πάτε να σπουδάσετε κάτι συγκεκριμένο ή αν θα παραμείνετε σε μια συγκεκριμένη εργασία παρά την ηλικία σας.

Αν και μπορεί να απογοητεύετε στενούς συγγενείς ή φίλους με μια συγκεκριμένη επιλογή ζωής, πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση και κατά τη γνώμη πολλών μπορεί να είναι λανθασμένη.

Λόγω των παραπάνω, είναι σημαντικό η απόφαση να έρχεται από μέσα σας.

5. Δεν οφείλετε εξηγήσεις για τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις

Δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν αναφορικά με τα θρησκευτικά ιδανικά σας, όποια και αν είναι η πίστη σας. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή να είστε αγνωστικιστές ή άθεοι, ή να μην πιστεύετε σε κάποια συγκεκριμένη οργανωμένη θρησκεία.

Οι άλλοι θα πρέπει να δεχτούν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο και δεν θα πρέπει να τον αμφισβητούν ή να τον κρίνουν. Αν το κάνουν, δεν είναι δικό σας πρόβλημα.

6. Δεν οφείλετε εξηγήσεις για το πώς αντιλαμβάνεστε τις σχέσεις

Μπορεί να συμφωνείτε με την ιδέα της συμβίωσης, ή μπορεί να διαφωνείτε και να αποφασίσετε να ζείτε μόνοι. Μπορεί να μη σας ταιριάζει ο θεσμός του γάμου…

Όλοι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τον κόσμο και τη ζωή. Πώς μπορούμε να αποφασίσουμε τι είναι σωστό και τι λάθος;

Τι κριτήρια χρησιμοποιούμε για να αποφασίσουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Το μονοπάτι κάθε ατόμου είναι αυτό που το ίδιο αποφασίζει ή αισθάνεται ότι είναι το σωστό ή το λάθος.

7. Το αν προτιμάτε να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας

Δεν οφείλετε εξηγήσεις για το αν περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας

Αν το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας σάς δίνει χαρά, δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αντικοινωνικοί, εγωιστές ή απομονωμένοι από τον κόσμο.

Απλώς σας αρέσει να είστε μόνοι σας. Σας αρέσει να έχετε τον χώρο σας, να ακούτε τη μουσική που σας αρέσει, ή να διαβάζετε ένα βιβλίο μόνοι σας.

Το γεγονός ότι χρειάζεστε αυτόν τον χρόνο με τον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι έχετε κατάθλιψη ή ότι είστε στενοχωρημένοι, ούτε ότι έχετε προβλήματα στις σχέσεις ή στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Απολαμβάνετε χρόνο με τον εαυτό σας όταν το χρειάζεστε και μιλάτε και αλληλεπιδράτε με φίλους και συγγενείς όταν το θέλετε.

Είναι σημαντικό να ζείτε τη ζωή σας όπως σας αρέσει και να λαμβάνετε τις αποφάσεις που εσείς θεωρείτε σωστές. Το πιο σημαντικό είναι να πιστεύετε πραγματικά στον τρόπο ζωής σας και στις αποφάσεις σας.

Δεν έχει σημασία τι νομίζουν ή τι πιστεύουν οι άλλοι.

Θα πρέπει να πλεύσετε στη θάλασσα της ζωής σας και τελικά αυτό είναι κάτι που εσείς -και κανένας άλλος- δεν θα κάνει. Θα κάνετε λάθη και θα έχετε επιτυχίες. Θα ζείτε έχοντας υπόψη σας τις συμβουλές των γύρω σας, όμως εσείς θα είστε στο τιμόνι του καραβιού σας και εσείς θα λαμβάνετε τις αποφάσεις σας.

Μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλό για σας και τι είναι απαραίτητο για την ευτυχία σας, κανένας άλλος.

Το να λαμβάνετε εσείς τις αποφάσεις σας και να χαράζετε τον δρόμο σας χωρίς να οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν σχετικά με το γιατί ή το πότε ή το πώς, δείχνει ότι είστε άτομο με αυτοπεποίθηση και μεγάλη αυτοεκτίμηση. Δείχνει ότι αγαπάτε, εκτιμάτε και πιστεύετε στον εαυτό σας.

Η αγάπη για τον εαυτό είναι απολύτως απαραίτητη σε αυτήν τη ζωή για να είστε ευτυχισμένοι και για να μπορέσετε να αγαπήσετε άλλους ανθρώπους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.