Κάποια πράγματα δεν θα ξεπεραστούν ποτέ: ο σεβασμός και οι καλοί τρόποι

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός που συχνά παρατηρείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στους χρήστες.
Κάποια πράγματα δεν θα ξεπεραστούν ποτέ: ο σεβασμός και οι καλοί τρόποι

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2019

Τι ρόλο παίζουν ο σεβασμός και οι καλοί τρόποι; Σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο, περίπλοκο και δυναμικό κόσμο υπάρχουν ρίζες που συνεχίζουν να μας δίνουν δύναμη και ενθάρρυνση.

Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα εξελίσσεται μια κοινωνία, υπάρχουν πράγματα που μας κρατούν στην επιφάνεια: ειλικρίνεια, σεβασμός, καλοί τρόποι κ.λπ..

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός που συχνά παρατηρείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στους χρήστες.

Χάρη στην ανωνυμία που εξασφαλίζεται σε αυτές τις πλατφόρμες, είναι συνηθισμένο κάποιοι να φέρονται με έλλειψη σεβασμού και με αγένεια σε ανθρώπους και ομάδες.

Ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πολύπλοκο σενάριο στο οποίο συχνά αντικατοπτρίζεται το χειρότερο και το καλύτερο στην ανθρώπινη φύση.

Αυτό το πολύτιμο και υπέροχο εργαλείο επικοινωνίας αναμφισβήτητα εμπλουτίζει τις γνώσεις μας, όμως από την άλλη πλευρά, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να μας βλάψει.

Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε αυτόν τον κόσμο με διαίσθηση και επιδεξιότητα.

Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να είναι πάντα παρόντα σε κάθε σενάριο: σεβασμός ανάμεσα στους ανθρώπους και καλοί τρόποι.

Πρόκειται για δύο αξίες με μεγάλη δύναμη σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες κοινοποιούνται μέσα σε δευτερόλεπτα, έναν κόσμο μέσα στον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε πάνω στον πλανήτη.

Αν υπάρχει σεβασμός και ανάμεσά μας, θα δημιουργήσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Αξίζει να επενδύσουμε στους καλούς τρόπους. Δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να χαθούν από την κοινωνία μας -μια κοινωνία στην οποία δεν χρειάζεται να βλεπόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο για να είμαστε φίλοι, μια κοινωνία στην οποία μπορεί να γεννηθεί ένας έρωτας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους σε πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Σήμερα σας ενθαρρύνουμε να σκεφτείτε περισσότερο πάνω σε αυτό.

Ο σεβασμός και οι καλοί τρόποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σεβασμός και οι καλοί τρόποι

Το 2014, το ευρέως γνωστό κοινωνικό δίκτυο Facebook υποχρεώθηκε να επενδύσει χρήματα, χρόνο και προσπάθεια για να προάγει μια πτυχή της ζωής η οποία, προφανώς, εξαφανιζόταν: τους καλούς τρόπους.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο και ακόμα και ανησυχητικό: Έχουμε πραγματικά ξεχάσει τι είναι ο σεβασμός;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ότι έχουμε ξεχάσει. Απλώς τα σενάρια στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν πολύ την εκδήλωση επικίνδυνων συμπεριφορών όπως ο κυβερνοεκφοβισμός.

Όσο παράξενο και αν είναι, η πρόκληση βλάβης είναι μερικές φορές πιο εύκολη από τον σεβασμό, την προσοχή ή την αρμονική συμβίωση με τους άλλους ανθρώπους -συμπεριφορές που οι νεότερες γενιές δεν τηρούν πάντα.

Για να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελεγχθεί αυτό το είδος συμπεριφοράς, το Facebook δημιούργησε έναν χαρακτήρα με το όνομα Mr. Nice.

Παρακάτω εξηγούμε τον ρόλο που παίζει ο Mr. Nice στο πιο ισχυρό κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, ένας ρόλος για τον οποίο η εφημερίδα The New York Times έγραψε ένα άρθρο.

Παρενόχληση στο διαδίκτυο, ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα

Άνθρωποι προσκολλημένοι στο Facebook

Οι ίδιοι οι διαχειριστές του Facebook έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι το φαινόμενο της παρενόχλησης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης γίνεται όλο και πιο συχνό.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Pew Research’s Internet Project βρέθηκε ότι σχεδόν το 65% των νεαρών Αμερικανών ηλικίας 18 ως 29 ετών έχουν δεχτεί παρενόχληση στο Facebook.

  • Όλα αυτά ανάγκασαν το κοινωνικό δίκτυο να δημιουργήσει τον Mr. Nice, έναν χαρακτήρα πίσω από τον οποίο βρίσκονται 80 εργαζόμενοι, των οποίων η δουλειά είναι να εξασφαλίζουν, όσο είναι δυνατόν, την ασφάλεια και τον σεβασμό ανάμεσα στους χρήστες.
  • Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε η επιλογή του να βλέπουμε ποιος μας κάνει tag σε μια φωτογραφία και να ελέγχουμε πρώτα αν το υλικό μάς αρέσει, πριν το εγκρίνουμε ή όχι.
  • Ο Mr. Nice διαθέτει ένα σύστημα για να επιλέγει τι είδους φωτογραφίες μπορούν να δημοσιευτούν ή όχι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, το προσβλητικό υλικό λογοκρίνεται. Παρομοίως, διαγράφονται τα προφίλ των χρηστών που κάνουν κατάχρηση του κοινωνικού δικτύου για να προάγουν βία.
  • Ένα σημείο πάνω στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν πίσω από τον Mr. Nice είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να μοιράζονται πράγματα με καλές προθέσεις. Το καλό θα πρέπει πάντα να υπερτερεί του κακού.

Όμως κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει επακριβώς τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι πράξεις του στους άλλους ανθρώπους.

Επομένως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα.

Ωστόσο, ο πιο γνωστός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο έχει επίγνωση του ότι ο αγώνας για σεβασμό και καλούς τρόπους στον ιστότοπο είναι καθημερινός.

Για έναν κόσμο με περισσότερο σεβασμό, για ένα μέλλον με περισσότερη αξιοπρέπεια

Νεράιδα και ελέφαντας

Η δημιουργία ενός μέλλοντος με περισσότερη αξιοπρέπεια για εμάς και για τις νεότερες γενιές απαιτεί θέληση, προσπάθεια και αφοσίωση.

Είναι πιθανό ότι το πολύπλοκο πανόραμα της τρέχουσας κατάστασής μας, με τόσα πολλά κοινωνικά προβλήματα και τόσες πολιτικές κρίσεις, μας εμποδίζει από το να μπορέσουμε να φανταστούμε έναν κόσμο με περισσότερη ελπίδα και αξιοπρέπεια, γεμάτο ευκαιρίες.

Ωστόσο είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

  • Οι μεγάλες αλλαγές προκαλούνται από τη θέληση και τον σεβασμό πολλών ανθρώπων και μικρών πράξεων που κάνουν μεγάλη διαφορά.
  • Ο σεβασμός και οι καλοί τρόποι είναι αξίες που δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν ποτέ. Πρέπει να διατηρηθούν σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Για παράδειγμα, στον χώρο εργασίας μας, στην οικογενειακή μας ζωή και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
  • Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε: μια πράξη καλοσύνης έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια πράξη μίσους. Η καλοσύνη εμπνέει και είναι μεταδοτική.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να σπείρουμε μερικά σποράκια καλοσύνης και ελπίδας στην καθημερινότητά μας. Τα σποράκια αυτά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν φυτά που θα δώσουν τους καλύτερους καρπούς.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.