Τι πραγματικά συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα δυσκολεύει την αποβολή επιβλαβών ουσιών από το σώμα μας. Αυτές οι τοξίνες και οι δηλητηριώδεις ουσίες περνούν στο αίμα μέσω των εντερικών τοιχωμάτων και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.
Τι πραγματικά συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα;
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουνίου, 2021

Πόσες φορές την ημέρα έχετε εντερικές κινήσεις; Γνωρίζετε ότι το ιδανικό είναι να πηγαίνετε στην τουαλέτα μια φορά μετά από κάθε σας γεύμα; Ωστόσο, θεωρούμε φυσιολογικό το να πηγαίνουμε μόνο μια φορά την ημέρα στην τουαλέτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ακόμη λιγότερο τακτικά ή να καταφεύγουμε στη χρήση καθαρτικών. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα και τους κύριους λόγους που πρέπει να την καταπολεμήσετε, αν είναι εφικτό, με τροφές ή/και με φυσικά συμπληρώματα ώστε να αποφύγετε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Τι είναι αυτό που συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα τελικά;

Όταν υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα σε τακτικά και τυχαία διαστήματα για περιστασιακούς λόγους (όπως αλλαγές στη διατροφή μας, στρες, κτλ.) τα υπολείμματα των κοπράνων που δεν αποβάλουμε συγκεντρώνονται στο έντερό μας και ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Ορισμένα βακτήρια είναι υγιή όταν υπάρχει μια ισορροπία. Αλλά όταν ο αριθμός τους αυξάνεται και οι ακαθαρσίες ζυμώνονται ή σαπίζουν τότε υποφέρουμε από μερικά προβλήματα υγείας, όπως είπαμε.

Η απορρόφηση τοξινών

Τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στο παχύ έντερο μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Δυστυχώς αν υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα, οι επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται μέσω των εντερικών τοιχωμάτων είναι τοξίνες και δηλητηριώδεις ουσίες που εξαπλώνονται σε όλο μας το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτοξινώνεται το σώμα μας από μόνο του κι έτσι να δημιουργούνται εκφυλιστικές ή χρόνιες ασθένειες, φλεγμονές, κύστες ή όγκους, προβλήματα στις αρθρώσεις και το δέρμα, υπερφόρτωση ήπατος και νεφρών, κτλ.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα;

Ο πολλαπλασιασμός παράσιτων και τι συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα

Επίσης, κάτι άλλο που συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα είναι ότι τα εντερικά παράσιτα εμφανίζονται στο έντερο όταν αυτό έχει υπερφορτωθεί με τοξίνες, όπως προαναφέραμε. Το πιο γνωστό είναι το κάντιντα αλλά υπάρχουν πολλά άλλα κοινά είδη όπως τα λάμβλια, τα νηματώδη και τα κεστώδη παράσιτα που προκαλούν γενικά τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Διατροφικές διαταραχές (υπερβολική ή καθόλου όρεξη για φαγητό χωρίς ιδιαίτερο λόγο)
 • Πρησμένα μάτια
 • Άγχος και νευρικότητα
 • Φαγούρα στις άκρες των ματιών, της μύτης ή στην περιοχή του πρωκτού
 • Διεσταλμένες κόρες
 • Επιδείνωση των εντερικών διαταραχών (δυσκοιλιότητα, διάρροια)
 • Αϋπνία χωρίς ιδιαίτερο λόγο
 • Κούραση
 • Πονοκέφαλο
Τι πραγματικά συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα; - Παράσιτα

Φλεγμονή στα εντερικά τοιχώματα

Αν δεν υποφέρουμε αρκετά συχνά από δυσκοιλιότητα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα είναι ότι αν υποφέρουμε για όλη μας τη ζωή ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα τότε χρειάζεται να το σταματήσουμε καθώς αυτή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα εντερικά τοιχώματα, η οποία θα επιδεινωθεί αν καταναλώνουμε φαρμακευτικά ή ακόμη και φυτικά καθαρτικά, όπως για παράδειγμα ξηρά φύλλα κασσίας.

Τα εντερικά τοιχώματα συνδέονται επίσης και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι σε περίπτωση που μολυνθούν μπορεί να αντιμετωπίσουμε επαναλαμβανόμενα γρίπες, πονόλαιμο, κρυολογήματα, αλλεργίες, κτλ. 

Τότε… πόσες φορές;

Για καταλάβουμε τι συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα, αν τρώμε τρία γεύματα την ημέρα, τότε θα πρέπει να έχουμε επίσης τρεις εντερικές κινήσεις την ημέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να μοιάζει απραγματοποίητο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δυο εντερικές κινήσεις ώστε να θεωρήσουμε ότι το εντερικό μας σύστημα λειτουργεί σωστά. Αυτό εξαρτάται επίσης και από το πόσες φορές αφοδεύουμε.

Πώς πρέπει να μοιάζουν τα κόπρανα;

Άλλα βαρόμετρα που μπορούμε να ελέγξουμε εκτός από τον αριθμό των κινήσεων του εντέρου είναι τα ακόλουθα:

 • Οσμή: Δεν πρέπει να είναι πολύ δύσοσμα. Αν είναι, τότε αυτό είναι σημάδι της αποσύνθεσης και της ζύμωσης των τροφών που δεν έχουμε χωνέψει σωστά. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να προσδώσουν μια πιο δυσάρεστη και έντονη μυρωδιά, όπως είναι τα κρεμμύδια ή το λάχανο.
 • Εμφάνιση: Η εμφάνιση θα πρέπει να είναι φυσιολογική, όχι πολύ στεγνά (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας) αλλά ούτε και πολύ μαλακά (συνηθίζεται περισσότερο σε χορτοφαγικές διατροφές).
 • Χρώμα: Το χρώμα τους θα πρέπει να είναι μεσαίο καφέ. Όμως υπάρχουν ορισμένες τροφές όπως είναι τα παντζάρια ή άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων.
 • Επιπλέουν; Μερικά κόπρανα επιπλέουν στην τουαλέτα και οι πιο κοινοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο είναι η υπερβολική ποσότητα γαστρεντερικών αερίων ή η δυσαπορρόφηση λιπών. Αρχικά, θα πρέπει να μάθουμε να μασάμε την τροφή μας καλύτερα. Και επίσης να αποφεύγουμε τροφές που προκαλούν φούσκωμα και να είμαστε πάντα σε επιφυλακή για πιθανές τροφικές δυσανεξίες. Κατά δεύτερον, η αφομοίωση των λιπών σχετίζεται άμεσα με το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, έτσι μπορούμε να καταναλώνουμε οποιοδήποτε φαρμακευτικό βότανο προκειμένου να βοηθήσουμε αυτά τα όργανα, όπως μπόλντο, γάλα γαϊδουράγκαθου ή ραδίκι.

Όταν έχουμε κάποια εντερική κίνηση θα πρέπει να την ολοκληρώνουμε χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς να αισθανόμαστε ότι το έντερό μας δεν έχει εκκενωθεί πλήρως.

Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή θεραπευτή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.