Χυμοί και αφεψήματα για τον πονόλαιμο

Οι εποχικές αλλαγές στη θερμοκρασία οδηγούν συνήθως σε φαγούρα στο λαιμό, η οποία προηγείται και σε ενοχλητικό κάψιμο το οποίο γίνεται όλο και εντονότερο για να καταλήξει στη δυσκολία κατάποσης
Χυμοί και αφεψήματα για τον πονόλαιμο
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου, 2019

Ο πονόλαιμος προκαλείται από πολλές και διαφορετικές αιτίες: αλλαγές στη θερμοκρασία, αλλεργίες, ιώσεις, βακτήρια… Ο πονόλαιμος είναι συνήθως επώδυνος και φυσικά δυσάρεστος και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία αν εξελιχθεί σε λοίμωξη ή σε αμυγδαλίτιδα. Θα σας προτείνουμε λοιπόν ορισμένους χυμούς και αφεψήματα για τον πονόλαιμο που θα σας προσφέρουν ανακούφιση.

Κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευαίσθητοι από άλλους, όπως αναφέρουν σε οδηγό αντιμετώπισης του πονόλαιμου οι Little, P., & Verheij, T. Οι εποχικές αλλαγές στη θερμοκρασία οδηγούν συνήθως σε φαγούρα στο λαιμό, η οποία προηγείται και σε ενοχλητικό κάψιμο το οποίο γίνεται όλο και εντονότερο για να καταλήξει στη δυσκολία κατάποσης. Για αυτό το λόγο θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο γνωστά γιατροσόφια, κυρίως χυμούς και αφεψήματα για τον πονόλαιμο.

Θεραπευτικοί χυμοί και αφεψήματα για τον πονόλαιμο

Αφέψημα από λεμόνι και μηλόξυδο

Χυμοί και αφεψήματα για τον πονόλαιμο

Υλικά

 • ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
 • χυμός από μισό λεμόνι
 • ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
 • μια μικρή πρέζα πιπέρι καγιέν

Πρόκειται για μια αρχαία και πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Λόγω των ιδιοτήτων που έχει το μέλι, το μηλόξυδο και το λεμόνι, η θεραπεία αυτή όχι μόνο θα μειώσει τη φλεγμονή σας αλλά θα καθαρίσει και τα τοιχώματα του λαιμού σας από οποιοδήποτε ιό και βακτήριο. Φυσικά θα ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για την προετοιμασία αυτού του αφεψήματος ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα: βάλτε να βράσει ένα ποτήρι νερού, όταν το νερό βράζει προσθέστε το χυμό από το μισό λεμόνι και ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα φλιτζάνι και προσθέστε το μέλι και μια μικρή πρέζα από πιπέρι καγιέν. Είναι λίγο δυνατό οπότε σας προτείνουμε να το πίνετε σιγά σιγά ώστε να έχει χρόνο να δράσει στο λαιμό. Καταναλώστε το τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τρεις συνεχόμενες μέρες.

Αφέψημα από τζίντζερ, κανέλα και λεμόνι

Χυμοί και αφεψήματα για τον πονόλαιμο - τζίντζερ

Υλικά

 • ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
 • ένα ξυλάκι κανέλα
 • ξύσμα από 2 λεμόνια
 • 1/2 φλ. νερό

Το τζίντζερ φημίζεται για τις εκπληκτικές του αναλγητικές ιδιότητες που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον πόνο στο λαιμό. Αν το συνδυάσετε μάλιστα με χυμό λεμονιού, μειώνει τη φλεγμονή και δρα ως αντισηπτικό. Για να φτιάξετε αυτό το αφέψημα βράστε ένα ποτήρι νερού μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά για περίπου 15 λεπτά. Με αυτό το τρόπο το τζίντζερ θα μπορέσει να απελευθερώσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αφεψήματα για τον πονόλαιμο. Καταναλώστε αυτό το αφέψημα σιγά σιγά, δύο φορές την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Συνταγή για σφηνάκια τζίντζερ

Χυμός από καρότο και μέντα

Χυμοί και αφεψήματα για τον πονόλαιμο - καρότο

Υλικά

 • ένα μέτριο καρότο
 • 4 φύλλα μέντας
 • χυμός από μισό λεμόνι
 • μισό ποτήρι νερό

Η βιταμίνη C στα καρότα είναι ιδανική για τη θεραπεία αρκετών λοιμώξεων και την επανενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη μέντα, θα επανενεργοποιήσει την αναπνευστική οδό και θα σας παρέχει προστασία ενάντια στα βακτήρια.  Ο χυμός αυτός είναι όχι μόνο θρεπτικός αλλά και θεραπευτικός και θα δείτε σημαντική βελτίωση. Καταναλώστε τον το πρωί. Για την παρασκευή του το μονό που πρέπει να έχετε είναι: ένα καθαρισμένο καρότο, τέσσερα φύλλα μέντας, χυμό από μισό λεμόνι και μισό ποτήρι νερό. Βάλτε όλα τα υλικά σας σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν χυμός. Μην καταναλώσετε το χυμό κρύο. Είναι προτιμότερο να τον ζεστάνετε πρώτα και να τον πιείτε όσο είναι χλιαρός.

Δείτε το άρθρο: Σιρόπι με μέλι και καρότο για να καταπολεμήσετε το φλέγμα

Χυμός από ανανά, μήλο και σκόρδο

Χυμοί και αφεψήματα για τον πονόλαιμο - ανανάς

Υλικά

 • δύο φέτες ανανά
 • μια σκελίδα σκόρδο
 • μισό ποτήρι νερό

Ο ανανάς και το μήλο είναι δύο πολύ θρεπτικά φρούτα. Έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τις λοιμώξεις από το σώμα και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό φυσικό αντιβιοτικό και βοηθάει πολύ αν υποφέρετε από πονόλαιμο. Το αφέψημα αυτό είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Μπορεί να σας φαίνεται ότι έχει περίεργη γεύση λόγω του σκόρδου αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αξίζει να το δοκιμάσετε.

Για την παρασκευή του χυμού θα χρειαστείτε αρχικά δύο φέτες ανανά χωρίς τη φλούδα. Κόψτε τις φέτες στη μέση και βάλτε τες στο μπλέντερ. Προσθέστε μισό ποτήρι νερό και μια σκελίδα σκόρδου κομμένη στη μέση. Χτυπήστε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής χυμός. Φτιάξτε τον κάθε πρωί και καταναλώστε τον άμεσα. Να είστε σίγουροι ότι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Επιλέξτε οποιοδήποτε χυμό ή αφέψημα νομίζετε ότι θα σας αρέσει περισσότερο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν υποφέρετε από πονόλαιμο πρέπει να διατηρήστε ενυδατωμένοι κάθε στιγμή. Καταναλώστε αυτούς τους χυμούς ή τα αφεψήματα δύο με τρείς φορές τη μέρα για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μέρες. Πρόκειται για φυσικά αντισηπτικά και θα σας βοηθήσουν αρκετά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
 • Albaridi NA. Antibacterial Potency of Honey. Int J Microbiol. 2019;2019:2464507. Published 2019 Jun 2. doi:10.1155/2019/2464507
 • Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013;4(Suppl 1):S36–S42.
 • Andrew Gibson, J David Edgar, Charlotte E Neville, Sarah ECM Gilchrist, Michelle C McKinley, Chris C Patterson, Ian S Young, Jayne V Woodside, Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 6, December 2012, Pages 1429–1436, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.039057
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.