Τύποι ούρων και η υγεία μας: Τι πρέπει να ξέρετε

Όταν τα ούρα έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αυτό δείχνει ότι το σώμα μας είναι υγιές. Τα ούρα με σκούρο κίτρινο χρώμα ίσως φανερώνουν αφυδάτωση, επομένως θα πρέπει να πιούμε περισσότερο νερό.
Τύποι ούρων και η υγεία μας: Τι πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουνίου, 2020

Από τα αρχαία χρόνια, οι τύποι ούρων των ανθρώπων αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση διαφορετικών ασθενειών, αφού κάθε αλλαγή στο χρώμα, στην πυκνότητα ή στην οσμή τους μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα.

Καθημερινά αποβάλλουμε μέσω των ούρων εκατοντάδες άχρηστες ουσίες, τις οποίες το σώμα μας δεν χρειάζεται και οι οποίες προέρχονται από αυτά που τρώμε και πίνουμε. Όμως, τα ούρα μπορούν επίσης να μας προειδοποιήσουν για ορισμένα προβλήματα υγείας ή για κάτι που δεν πάει καλά. Η απόχρωσή τους μπορεί να αλλάξει και ίσως υπάρχει κάποια άσχημη οσμή την οποία βρίσκουμε ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Πολλοί από μας δεν γνωρίζουμε τι μπορούν να μας πουν οι τύποι ούρων για την υγεία μας και αγνοούμε τις αλλαγές σε αυτά που ίσως φανερώνουν πιθανές ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα μας και να επισημαίνουμε τα προειδοποιητικά σημάδια απλώς προσέχοντας τις πιθανές αλλαγές στα ούρα μας. Παρακάτω, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε οχτώ τύπους ούρων που ίσως δείχνουν κάτι για την κατάσταση της υγείας σας.

Τύποι Ούρων: ούρα με ανοιχτό κίτρινο χρώμα

Τα ούρα ενός υγιούς ατόμου έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, σχεδόν διάφανο. Το χαρακτηριστικό χρώμα των ούρων οφείλεται σε μια χρωστική που ονομάζεται ουροβιλίνη. Τα ούρα κανονικά φέρουν αυτήν την ουσία, η οποία διαλύεται στο νερό και δίνει αυτό το σχεδόν διάφανο κίτρινο χρώμα που δείχνει ότι είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Αν τα ούρα έχουν σκούρο ή έντονο κίτρινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι είμαστε αφυδατωμένοι.

Ωστόσο, αν τα ούρα είναι υπερβολικά ανοιχτόχρωμα και το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να ουρεί συχνά, αυτό σημαίνει ότι το σώμα ίσως είναι “δηλητηριασμένο” από νερό ή υπερενυδατωμένο, κάτι που συμβαίνει όταν το άτομο πιει υπερβολική ποσότητα νερού. Από την άλλη πλευρά, αν τα ούρα είναι ανοιχτόχρωμα και το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να ουρεί συχνά αλλά χωρίς να έχει πιει πολλά υγρά, τότε αυτό ίσως δείχνει ότι το άτομο πάσχει από διαβήτη.

Τύποι ούρων: θολά ούρα

Τα ούρα που είναι θολά περιέχουν φωσφορικά άλατα, τα οποία ίσως αποτελούν υποπροϊόντα λίθων στα νεφρά. Αν τα ούρα συνεχίζουν να είναι θολά για πολλές μέρες, πρόκειται για σαφές σημάδι ουρολοίμωξης και συνιστάται να δείτε το γιατρό σας. Γενικά, τα θολά ούρα συνήθως συνοδεύονται από έντονη οσμή και συχνή επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα.

Στην περίπτωση των ανδρών, τα θολά ή βρώμικα ούρα μπορεί να οφείλονται στην παρουσία σπέρματος που έχει απομείνει στην ουροφόρο οδό.

Τύποι ούρων: ούρα με γαλαζωπή ή πρασινωπή απόχρωση

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάτι που φάγατε, ειδικά αν η συγκεκριμένη τροφή είχε γαλάζιο ή πράσινο χρώμα. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια μπορούν να δώσουν στα ούρα πράσινη ή γαλάζια απόχρωση.

Από την άλλη πλευρά, μια γαλαζωπή ή πρασινωπή απόχρωση θα μπορούσε επίσης να δείχνει ότι βρίσκεστε σε διαδικασία αλλαγής βιταμινών ή φαρμάκων. Αν καμία από τις δύο αυτές περιπτώσεις δεν εξηγεί το γαλαζωπό ή πρασινωπό χρώμα, συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Τύποι ούρων: ούρα με πορτοκαλί χρώμα

Η κατανάλωση τροφών, όπως το πορτοκαλί σμέουρο (cloudberry), τα παντζάρια, τα καρότα ή άλλες τροφές με πορτοκαλί χρώμα μπορούν να δώσουν τη συγκεκριμένη απόχρωση στα ούρα. Μερικά φάρμακα ή η αφυδάτωση μπορούν επίσης να κάνουν τα ούρα να αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα. Αν τα ούρα έχουν σκούρο πορτοκαλί χρώμα, σχεδόν καφέ, αυτό ίσως δείχνει ότι υπάρχει χολή στα ούρα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να δείτε ένα γιατρό.

Ούρα με καφέ χρώμα

Τα ούρα με καφέ χρώμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφών όπως τα φασόλια και το ραβέντι ή της λήψης ορισμένων φαρμάκων. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα ούρα με καφέ χρώμα μπορεί να δείχνουν κάποιο πρόβλημα με το συκώτι ή χρόνια αφυδάτωση.

Ούρα με αφρό

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ αλλαγή χρώματος στα ούρα, όμως κάποιες φορές έχουν μια πολύ σκούρα απόχρωση, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα αφρού στα ούρα, αυτό μπορεί να δείχνει την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας πρωτεϊνών στο σώμα.

Τύποι ούρων: ούρα με έντονη οσμή

Δεν υπάρχουν ούρα που μυρίζουν ωραία, όλοι όμως γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στα φυσιολογικά ούρα και τα ούρα που μυρίζουν υπερβολικά έντονα. Οι δυσάρεστες οσμές στα ούρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης καφέ ή σπαραγγιών. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά τα ούρα έχουν έντονη οσμή, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τύποι ούρων: ούρα με ροζ ή κόκκινο χρώμα

Μερικές τροφές που έχουν από τη φύση τους κόκκινο χρώμα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα των ούρων, κάνοντάς τα ροζ ή κοκκινωπά. Η κατανάλωση κράνμπερι, ραβέντι ή άλλου είδους κόκκινης τροφής μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ούρων. Ωστόσο, τα ούρα με αυτό το χρώμα μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, στην παρουσία αίματος, στην έντονη άσκηση ή σε κάποια λοίμωξη. Αν τα ούρα δεν επιστρέψουν στο κανονικό τους χρώμα μέσα σε 24 ώρες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα ούρα με ροζ ή κόκκινο χρώμα μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου στα νεφρά, διογκωμένου προστάτη ή λίθων στην ουροδόχο κύστη.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.