Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά και πρέπει να τις ξέρετε

Τα νεφρά αποτελούν ζωτικά όργανα του σώματός μας.
Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά και πρέπει να τις ξέρετε
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουνίου, 2020

Μάθετε για τις συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά σας σε αυτό το άρθρο! Τα νεφρά αποτελούν ζωτικά όργανα του σώματός μας. Είναι ένας εκπληκτικός και περίπλοκος μηχανισμός καθαρισμού. Θα πρέπει επομένως να τα φροντίζετε και να τα διατηρείτε υγιή. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε τι θα μπορούσε να τα βλάψει.

1. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά - Ποτήρι με νερό

Σίγουρα το γνωρίζετε. Όμως, κάντε στον εαυτό σας μια ερώτηση. Πόσα ποτήρια νερό πίνετε συνήθως την ημέρα; Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η ανεπαρκής ενυδάτωση των νεφρών σας θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Η κύρια λειτουργία τους είναι να αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού από το σώμα σας, εξισορροπώντας έτσι τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, η ροή του στα νεφρά θα περιοριστεί και θα συσσωρευτούν τοξίνες στο αίμα σας.

Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό απλώς πίνοντας ενάμισι με δύο λίτρα νερό την ημέρα. Αν αυτό είναι δύσκολο για σας και διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να πιείτε τη συνιστώμενη ποσότητα, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού στο νερό σας. Θα έχει καλύτερη γεύση.

2. Συγκράτηση των ούρων

Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά - Γυναίκα με ακράτεια

Όλοι το κάναμε κάποια φορά: συγκρατήσαμε την επιθυμία μας να πάμε στην τουαλέτα απλώς επειδή ήμασταν απασχολημένοι. Όμως πόση ώρα συγκρατείτε την επιθυμία αυτή όταν το σώμα σας σάς λέει ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα; Μία ώρα, δύο; Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν η κύστη σας μένει γεμάτη ούρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσετε επιπλοκές στις ουροφόρες οδούς σας, όπως υπερτροφίες, υδρονέφρωση (μια αύξηση της πίεσης των ούρων στα νεφρά) ή άλλες νόσους που θα μπορούσατε πολύ εύκολα να αποφύγετε. Θα πρέπει να το έχετε αυτό υπόψη.

3. Κακές διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά

Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά - Αναψυκτικό σε ποτήρι με παγάκια

3.1 Υπερβολική κατανάλωση νατρίου

Η κύρια πηγή νατρίου, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι το αλάτι. Γιατί είναι όμως τόσο βλαβερό; Κυρίως επειδή κάνει τα νεφρά σας να δουλεύουν περισσότερο. Πρέπει να το αποβάλουν κάτι που δημιουργεί πίεση μακροπρόθεσμα και τελικά διάφορα προβλήματα. Επομένως θα πρέπει να μειώσετε -ή ακόμα και να εξαλείψετε- το αλάτι από τα γεύματά σας.

3.2 Υπερβολική κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης

Η ζωική πρωτεΐνη είναι πολύ βλαβερή για τα νεφρά σας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη τροφή περιέχει πολλά λιπαρά. Και αυτό επειδή καθιστά τη λειτουργία τους δυσκολότερη εμποδίζοντάς τα να φιλτράρουν αποτελεσματικά το αίμα που παράγουν. Προσπαθήστε να μειώσετε ή να αντικαταστήσετε τις ζωικές πρωτεΐνες όσο μπορείτε επιλέγοντας φυτικές πρωτεΐνες.

3.3 Ανθρακούχα ποτά

Τα αναψυκτικά είναι πολύ βλαβερά για την υγεία των νεφρών σας όπως αναφέρει στην έρευνά της και η Δρ. Tina M. Saldana και δυστυχώς καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά από τους νέους. Επομένως, συνιστούμε να τα περιορίσετε στη διατροφή σας ή απλώς να τα αποφεύγετε. Μακροπρόθεσμα, προκαλούν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή πέτρες στα νεφρά.

3.4 Αποφεύγετε τον καπνό και το οινόπνευμα

Το οινόπνευμα και ο καπνός αποτελούν περιττές τοξίνες για το σώμα σας. Είναι επικίνδυνες ουσίες που αρρωσταίνουν τα νεφρά σας και τα εμποδίζουν να κάνουν τη δουλειά τους. Να τα αποφεύγετε όσο μπορείτε και ειδικά αν υποφέρετε από υπέρταση ή διαβήτη.

3.5 Αποφεύγετε τις γενετικά τροποποιημένες τροφές

Όλοι το γνωρίζουν, μερικές φορές δεν ξέρουμε την προέλευση όλων όσων τρώμε: διαγονιδιακό καλαμπόκι, φρούτα ή λαχανικά δημιουργημένα στο εργαστήριο, νοθευμένο κρέας που έχει δημιουργηθεί από γενετικά τροποποιημένη τροφή έτσι ώστε τα ζώα να μεγαλώνουν γρηγορότερα… Πρόκειται για τρομερούς παράγοντες τους οποίους μερικές φορές αγνοείτε και οι οποίοι βλάπτουν τα νεφρά σας. Προσπαθείτε να αγοράζετε πάντα βιολογικά τρόφιμα, φυσικές και υγιεινές τροφές, των οποίων γνωρίζετε την προέλευση και οι οποίες δεν θα σας βλάψουν.

4. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά - Στηθοσκόπιο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί πολύ εμφανή βλάβη στη λειτουργικότητα των νεφρών σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Διαταραχών Υγείας του Μπρούκλιν. Το αίμα ρέει μέσα από αυτά με ορισμένο τρόπο, το φιλτράρισμα των τοξινών δεν πραγματοποιείται όπως πριν και, λίγο-λίγο, τα νεφρά ατροφούν σιγά-σιγά, μέχρι που τελικά μπορεί να προκληθεί ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα σε αυτά. Δεν είναι δύσκολος ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης προκειμένου να την παρακολουθείτε. Ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι ενημερωμένος σχετικά με αυτό το είδος ελέγχων.

5. Χρήση φαρμάκων που βλάπτουν τα νεφρά

Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά - Χάπια

Θα πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα των φαρμάκων που καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού αυτά είναι τα στοιχεία που βλάπτουν σοβαρά τα νεφρά σας. Καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία τους και προκαλούν αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα επειδή είναι προφανές πως, όταν παίρνουμε φάρμακα δεν είναι για ευχαρίστηση, αλλά από ανάγκη. Όμως υπάρχουν πάντα φάρμακα που είναι λιγότερο επιθετικά προς τα νεφρά σας, και γι αυτό ο γιατρός σας θα πρέπει να σας παρακολουθεί.

6. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής

Συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά - Άτομο περπατά στη φύση

Πόσες ώρες την ημέρα περνάτε καθιστοί; Θα πρέπει να το έχετε αυτό υπόψη. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των νεφρών σας αλλά και πολλές άλλες βασικές λειτουργίες, οδηγώντας, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε, στην πιθανή εμφάνιση ασθένειας. Όμως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας προκαλεί πολλά προβλήματα στα νεφρά τα οποία θα μπορούσατε εύκολα να αποφύγετε με λίγη περισσότερη κίνηση. Περπατήστε λίγο ή πηγαίνετε για ποδηλασία, για παράδειγμα. Σκεφτείτε το. Αν αθλείστε μαζί με κάποιο φίλο ή συγγενή σίγουρα θα είναι πολύ πιο εύκολο για σας. Τα νεφρά σας θα το εκτιμήσουν και θυμηθείτε: μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

*Προσπαθήστε να βελτιώσετε τις συνήθειές σας στον τρόπο ζωής και στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να κάνουν πολλά για την υγεία των νεφρών σας: πίνετε νερό, αποφεύγετε το αλάτι και τα γεύματα με πολλά λίπη και σάκχαρα καθώς βλάπτουν τα νεφρά… Και πάνω από όλα, να επισκέπτεστε το γιατρό σας για να κάνετε τακτικές προληπτικές εξετάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.