Αιτίες για τη διάχυτη αλωπεκία και θεραπείες

Το Telogen effluvium είναι μια αισθητή τριχόπτωση που σχετίζεται κυρίως με επεισόδια στρες και τραυματικά γεγονότα. Δεν είναι το ίδιο με την κοινή τριχόπτωση και τείνει να επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά στους άνδρες.
Αιτίες για τη διάχυτη αλωπεκία και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 26 Νοεμβρίου, 2021

Η διάχυτη αλωπεκία ή αλλιώς Telogen effluvium είναι μια μορφή τριχόπτωσης που συμβαίνει μετά από έντονο στρες ή τραυματικά γεγονότα. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, άνδρα ή γυναίκα, ανεξάρτητα από την ηλικία. Ωστόσο, εμφανίζεται συχνότερα σε νέες γυναίκες.

Για να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε σωστά, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή του. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές; Εδώ είναι οι λεπτομέρειες.

Αιτίες για τη διάχυτη αλωπεκία

Αυτή η κατάσταση είναι ένας τύπος αλωπεκίας που συμβαίνει όταν η ρίζα του ωοθυλακίου έχει συγκεκριμένη βλάβη που εμποδίζει τον κύκλο ανάπτυξης. Η τριχόπτωση είναι συνήθως προσωρινή και επομένως, δεν πρέπει να τη συγχέετε με την αλωπεκία.

Σε γενικές γραμμές, είναι φυσιολογικό να χάνετε έως και 100 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, είναι πιθανό να χάσετε έως και 300 τρίχες αντί για 100 όταν εμφανιστεί αυτή η κατάσταση, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα έγγραφο στο Harvard Health Publishing. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης. Ανάμεσα τους:

 • Άγχος ή τραυματικά γεγονότα: Τα επεισόδια άγχους μεταβάλλουν την ανάπτυξη του θύλακα της τρίχας και έτσι, υπάρχει μείωση της πυκνότητας των μαλλιών. Δύο έως τρεις μήνες μπορούν να περάσουν πριν εκδηλωθεί η τριχόπτωση από τη στιγμή που ο θύλακας της τρίχας καταστρέφεται. Ένας μεγάλος αριθμός ωοθυλακίων μπορεί να αλλοιωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που πέρασε.
 • Πυρετός ή μολυσματικές ασθένειες.
 • Υποσιτισμός, είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε ανεπαρκούς κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων. Ένα άτομο επιστρέφει στην κανονική του κατάσταση μόλις ξεπεράσει τον υποσιτισμό.
 • Μετεγχειρητική κατάσταση.
 • Η μετά τον τοκετό διάχυτη αλωπεκία είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες στις γυναίκες. Μαζί με την αρχή της μητρότητας, προκαλούν συναισθηματική εξάντληση και συνακόλουθο άγχος. Η διάρκεια της κατάστασης εξαρτάται από την αιτία και πόσο γρήγορα μια γυναίκα αρχίζει να την αντιμετωπίζει.
 • Σοβαρή αραίωση.
Ένα φαλακρό έμπλαστρο.
Τα επεισόδια έντονου στρες και διατροφικών ελλείψεων είναι οι κύριοι παράγοντες ενεργοποίησης για τη διάχυτη αλωπεκία

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: Σπιτική μάσκα μαλλιών που ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους

Διάγνωση

Οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση μετά από φυσική εξέταση από γιατρό ή δερματολόγο κατά τη διάρκεια διαβούλευσης. Μπορούν να προτείνουν ένα “τεστ έλξης” για τον έλεγχο της τριχόπτωσης. Αποτελείται από το απαλό τράβηγμα της τρίχας για να επαληθεύσει την ποιότητά της.

Επιπλέον, ο επαγγελματίας θα χρειαστεί επίσης μια εξέταση αίματος για να αποκλείσει άλλες πιθανές σχετιζόμενες αιτίες. Ωστόσο, η οριστική διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω ψηφιακής τριχοσκόπησης, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Trichology.

Η σημασία της αναγνώρισης της συνθήκης

Αυτή είναι μια αναστρέψιμη και περιορισμένη διαταραχή. Η διαβούλευση με έναν ειδικό είναι το καλύτερο βήμα για να σταματήσει η εξέλιξή της.

Πρώτα απ ‘όλα, ένα άτομο πρέπει να λάβει μια διάγνωση και να διαπιστώσει την αιτία. Στη συνέχεια, ένας γιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να καθοδηγήσει τον ασθενή προτείνοντας την καλύτερη θεραπεία. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία του θύλακα της τρίχας για να ενεργοποιήσετε εκ νέου την ανάπτυξή της και να σταματήσετε την απώλειά της το συντομότερο δυνατό με τα πρώτα σημάδια από τη διάχυτη αλωπεκία

Μόλις το ξεκινήσετε, η φάση ανάπτυξης θα εκδηλωθεί με λεπτά, κοντά μαλλιά τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, θα πυκνώσουν μέχρι να επιστρέψουν στο συνηθισμένο μήκος και πάχος. Γενικά, αυτή η διαδικασία είναι αργή και μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τη διάχυτη αλωπεκία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σκανδάλη του. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να έχετε τη γνώμη του επαγγελματία για να επιλέξετε μια λύση έναντι μιας άλλης. Επιπλέον, είναι υψίστης σημασίας η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.

Συχνό ξέπλυμα

Οι επαγγελματίες συνιστούν επίσης να ξεπλένετε τα μαλλιά συχνά – τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα – για να αφαιρέσετε όλα τα παλιά μαλλιά που θα πέσουν τελικά. Αυτό το μέτρο θα μειώσει τη φάση αποβολής και θα επιταχύνει την άφιξη της φάσης ανάπτυξης.

Διατροφή και συμπλήρωμα

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Dermatologic Therapy, οι βιταμίνες δεν είναι η μόνη ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει σε διάχυτη αλωπεκία. Μια πιθανή θερμιδική ανεπάρκεια ή ένα έλλειμμα άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως λιπαρά οξέα, μέταλλα και πρωτεΐνες παίζει επίσης ρόλο.

Επομένως, πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή και, εάν είναι απαραίτητο, να καταφύγετε στα συμπληρώματα. Ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει προς την κατάλληλη διατροφή, ανάλογα με την περίπτωση.

Ένας γιατρός που γράφει μια συνταγή.
Η ανεπάρκεια ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών οδηγεί επίσης σε υπερβολική τριχόπτωση. Έτσι, πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή και να καταφύγετε στη συμπλήρωση εάν χρειαστεί.

Μινοξιδίλη

Η χρήση λοσιόν όπως η μινοξιδίλη, που δρουν άμεσα στο θύλακα της τρίχας, βοηθά στην τόνωση της τριχοφυΐας. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτού του προϊόντος ενάντια σε προβλήματα όπως η αλωπεκία. Ωστόσο, είναι καλά ανεκτό και έχει αξιοσημείωτα οφέλη κατά των διαταραχών των μαλλιών.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Έλαιο καρύδας για εκθαμβωτικά μαλλιά.

Μελατονίνη

Η από του στόματος μελατονίνη είναι χρήσιμη. Στην πραγματικότητα, είναι αποτελεσματικό στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου, δρα ως αντιοξειδωτικό και ρυθμίζει τον κύκλο των μαλλιών ενεργώντας στην ανάπτυξη των μαλλιών σε χαμηλές δόσεις.

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Πρόσφατες μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Trichology δείχνουν τα οφέλη μιας καινοτόμου θεραπείας για τις διαταραχές της τριχόπτωσης: πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Υπάρχουν λίγα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του στη διάχυτη αλωπεκία, αν και τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα.

Η θεραπεία, που προορίζεται για περιπτώσεις στις οποίες άλλες θεραπευτικές επιλογές δεν λειτουργούν, συνίσταται στην εξαγωγή του αίματος του ασθενούς. Το δείγμα στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία σε φυγόκεντρο για να διαχωριστεί το κλάσμα των αιμοπεταλίων από τους φυσικούς αυξητικούς παράγοντες.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί το εφαρμόζουν στο τριχωτό της κεφαλής μέσω μικροενέσεων για να τονώσουν την τριχοειδή ανάπτυξη. Η διαδικασία διαρκεί μόνο 45 λεπτά και δεν είναι επεμβατική.

Διάχυτη αλωπεκία: τι πρέπει να είναι σαφές;

Σε γενικές γραμμές, όλοι χάνουμε μαλλιά κάθε μέρα (περίπου 100 τρίχες). Ωστόσο, η τριχόπτωση μπορεί να είναι ανώμαλη σε περίπτωση τραύματος, επεισοδίων άγχους ή διατροφικών ελλείψεων. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν πρόκειται για διάχυτη αλωπεκία προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Malkud, S. (2015). Telogen Effluvium: A Review. JOURNAL OF CLINICAL AND DIAGNOSTIC RESEARCH. https://doi.org/10.7860/jcdr/2015/15219.6492
 • Rebora A. Telogen effluvium: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2019;12:583‐590. Published 2019 Aug 21. doi:10.2147/CCID.S200471
 • Harvard Health Publishing. (April, 2019). Telogen Effluvium. Harvard University.
  Available in https://www.health.harvard.edu/a_to_z/telogen-effluvium-a-to-z
 • Gizlenti, S., & Ekmekci, T. R. (2013). The changes in the hair cycle during gestation and the post-partum period. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 28(7), 878–881. https://doi.org/10.1111/jdv.12188
 • McDonald KA, Shelley AJ, Colantonio S, Beecker J. Hair pull test: Evidence-based update and revision of guidelines. J Am Acad Dermatol. 2017;76(3):472‐477. doi:10.1016/j.jaad.2016.10.002
 • Jain N, Doshi B, Khopkar U. Trichoscopy in alopecias: diagnosis simplified. Int J Trichology. 2013;5(4):170‐178. doi:10.4103/0974-7753.130385
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51‐70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Suchonwanit P, Thammarucha S, Leerunyakul K. Minoxidil and its use in hair disorders: a review [published correction appears in Drug Des Devel Ther. 2020 Feb 10;14:575]. Drug Des Devel Ther. 2019;13:2777‐2786. Published 2019 Aug 9. doi:10.2147/DDDT.S214907
 • Fischer TW, Slominski A, Tobin DJ, Paus R. Melatonin and the hair follicle. J Pineal Res. 2008;44(1):1‐15. doi:10.1111/j.1600-079X.2007.00512.x
 • Verma K, Tegta GR, Verma G, Gupta M, Negi A, Sharma R. A study to compare the efficacy of platelet-rich plasma and minoxidil therapy for the treatment of androgenetic alopecia. Int J Trichol 2019;11:68-79

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.