Τροφική εμπλοκή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι η τροφή έχει παγιδευτεί στον οισοφάγο τους. Αυτό είναι γνωστό ως ενσφήνωση τροφής. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό και πώς αντιμετωπίζεται.
Τροφική εμπλοκή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η τροφική εμπλοκή είναι η διαδικασία κατά την οποία η τροφή κολλάει στον οισοφάγο. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στη μάσηση, τα οποία εμποδίζουν τη μετέπειτα κατάποση. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση μπορεί να προκύψει επειδή οι μύες του οισοφάγου δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Το τελευταίο μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια ή τραυματισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε το πρόβλημα προκειμένου να το λύσουμε.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η πέψη ξεκινά από το στόμα, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Η βιαστική κατανάλωση φαγητού μπορεί να προκαλέσει τη μη σωστή μάσηση, η οποία θα εμποδίσει όλες τις επόμενες διαδικασίες.

Αυτή η πρώτη μηχανική σύνθλιψη είναι απαραίτητη για να επιτελέσουν τα γαστρικά υγρά τις λειτουργίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επιτυγχάνοντας την άμεση απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η βασική φυσιολογία της πέψης

Μόλις γίνει κατάποση της τροφής, ξεκινά μια διαδικασία από την οποία η τροφή κατεβαίνει στον οισοφάγο μέσω κινήσεων που ονομάζονται περισταλτικές. Αυτές εκτελούνται χάρη στους μύες που σχηματίζουν τον πεπτικό σωλήνα.

Εάν δεν εκτελούνται σωστά, η τροφή μπορεί να κολλήσει κάπου μεταξύ του στόματος και του στομάχου, δημιουργώντας μια δυσάρεστη αίσθηση. Ένα τέτοιο ατύχημα είναι γνωστό ως “εμπλοκή τροφής”.

Στην πραγματικότητα, η εμπλοκή τροφής μπορεί να προκληθεί από πρόβλημα δυσφαγίας. Έτσι ονομάζεται η δυσκολία στην κατάποση, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communication Disorders, Audiology and Swallowing.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, ακόμη και κατά την παιδική ηλικία. Μεταξύ των συνηθέστερων αιτιών δυσφαγίας είναι οι αλλεργίες, ο διάχυτος σπασμός, οι λειτουργικές διαταραχές, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσλειτουργία των οπιοειδών.

Γενικά, τα συμπτώματα της δυσφαγίας είναι η συσσώρευση βλέννας στον οισοφάγο, ο πόνος στο στήθος, η τροφική εμπλοκή, το αίσθημα σφιξίματος στο λαιμό και η απώλεια βάρους. Είναι φυσιολογικό για τους ασθενείς που πάσχουν από αυτή την πάθηση να αρνούνται συχνά το φαγητό επειδή τους προκαλεί προβλήματα και δυσφορία κατά την κατανάλωση.

Τροφική εμπλοκή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Η υπερβολική οξύτητα στην περιοχή του στομάχου μπορεί να προάγει την εμπλοκή στην περιοχή του οισοφάγου.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για την τροφική εμπλοκή

Εάν η ενσφήνωση τροφής συμβαίνει μόνο κάθε τόσο, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή μάσηση. Μπορεί ακόμη και να οφείλεται στο ότι δεν τρώτε καλά. Συχνά αρκεί να βελτιώσετε συνολικά τις διατροφικές σας συνήθειες για να λύσετε το πρόβλημα, αποφεύγοντας έτσι την περιττή ταλαιπωρία.

Ωστόσο, όταν παρατηρείται συνεχώς η αίσθηση πνιγμού μετά το φαγητό ή ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό ή όταν υπάρχει σχετική δυσκολία στην αναπνοή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε γιατρό. Ακόμα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και εμετός μετά το φαγητό, καθιστώντας την ενσφήνωση τροφής πραγματικά επείγουσα κατάσταση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η λήψη ιατρικού ιστορικού, η οποία θα συνοδευτεί από την εκτέλεση ακτινογραφίας για την αξιολόγηση του σημείου όπου βρίσκεται η τροφή. Στη συνέχεια, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ενδοσκόπηση για τη σωστή αξιολόγηση και διάγνωση της εμπλοκής.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων φαρμάκων που χαλαρώνουν τους μύες του οισοφάγου, βελτιώνοντας έτσι την κίνηση της τροφής στο στομάχι. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βουτυλοσκοπολαμίνη, η γλυκαγόνη, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, οι βενζοδιαζεπίνες και τα νιτρικά. Τα τελευταία έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τη χαλάρωση των ιστών.

Πώς να προλάβετε την τροφική εμπλοκή

Είναι δυνατόν να προλάβετε την τροφική εμπλοκή σε πολλές περιπτώσεις. Μερικές φορές, το φαινόμενο αυτό προκαλείται από το να τρώτε πολύ γρήγορα ή ακόμη και να μασάτε πολύ λίγο.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποφέρετε από αυτή τη συμπτωματολογία. Ως εκ τούτου, συχνά αρκεί να αφιερώνετε χρόνο στην κατάποση, προσπαθώντας παράλληλα να διασφαλίσετε ότι η πρώτη πεπτική διαδικασία πραγματοποιείται αποτελεσματικά.

Η προτίμηση των φρέσκων τροφίμων έναντι των επεξεργασμένων τροφίμων θα περιορίσει επίσης τη συχνότητα αυτής της διαταραχής.

Ωστόσο, όταν η ενσφήνωση προκαλείται από την ύπαρξη μιας πάθησης της δομής ή της λειτουργίας του οισοφάγου, είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε ιατρική βοήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει στένωση, η οποία περιπλέκει τη διέλευση της τροφής κατά μήκος του σωλήνα.

Καταστάσεις παλινδρόμησης μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ενσφήνωση τροφής σε ορισμένα άτομα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να εφαρμόσετε διαιτητικές στρατηγικές που περιορίζουν την παρουσία ερεθιστικών τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα στη διατροφή σας. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Opinion in Gastroenterology το επιβεβαιώνει αυτό.

Η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής. Εάν η παλινδρόμηση επιμένει με την πάροδο του χρόνου, το επιθήλιο του οισοφάγου μπορεί να αλλοιωθεί.

An endoscopy for food impaction
Οι γιατροί συχνά διενεργούν ενδοσκόπηση για να εντοπίσουν και να επιλύσουν την απόφραξη σε επείγουσες περιπτώσεις.

Η τροφική εμπλοκή είναι ένα πεπτικό πρόβλημα

Η τροφική εμπλοκή είναι μια διαταραχή στη διαδικασία της πέψης που μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί ακόμη και λόγο για επείγουσα συμβουλή.

Ωστόσο, συνήθως μπορεί να προληφθεί με τη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών και τη διασφάλιση της τήρησης επαρκούς διατροφής. Εάν επιμένει, θα πρέπει να διενεργηθούν πιο σύνθετες διαγνωστικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί η προέλευσή της.

Λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν και άλλες εξωδιαιτητικές καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται στενά με την εμφάνιση ενσφήνωσης του πεπτικού συστήματος. Ένα παράδειγμα αυτών θα ήταν η παχυσαρκία ή η αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν αυξάνεται το ποσοστό του σωματικού λίπους, τα όργανα που βρίσκονται στο εσωτερικό του σώματος βρίσκονται υπό πίεση, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Etges, C. L., Barbosa, L. R., & Cardoso, M. (2020). Development of the Pediatric Dysphagia Risk Screening Instrument (PDRSI). Desenvolvimento do Instrumento de Rastreio Para o Risco de Disfagia Pediátrica (IRRD-Ped). CoDAS32(5), e20190061. https://doi.org/10.1590/2317-1782/20202019061
  • Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Kabir, A., Azizi, F., & Ghasemi, A. (2017). The Nitrate-Independent Blood Pressure-Lowering Effect of Beetroot Juice: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)8(6), 830–838. https://doi.org/10.3945/an.117.016717
  • Sethi, S., & Richter, J. E. (2017). Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Current opinion in gastroenterology33(2), 107–111. https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.