7 τύποι ζηλότυπων ανθρώπων που πρέπει να ξέρετε

Οι ζηλόφθονοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν την επιθυμία να έχουν ή να κάνουν αυτό που έχει πετύχει ένα άλλο άτομο. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται άσχημα, αν και μερικές φορές αυτό το συναίσθημα μπορεί να αξιοποιηθεί σαν μια παρόρμηση για την επίτευξη των δικών τους στόχων.
7 τύποι ζηλότυπων ανθρώπων που πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 31 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ζηλόφθονοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν την επιθυμία να έχουν ή να κάνουν αυτό που έχει πετύχει ένα άλλο άτομο. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται άσχημα, αν και μερικές φορές αυτό το συναίσθημα μπορεί να αξιοποιηθεί σαν μια παρόρμηση για την επίτευξη των δικών τους στόχων. Μάθετε σήμερα για τους τύπους των ζηλότυπων ανθρώπων!

Είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από αυτούς τους ανθρώπους, καθώς οι άνθρωποι που ζηλεύουν συνήθως τείνουν να είναι τοξικοί. Το μόνο πράγμα που ψάχνουν είναι να δουν πώς αποτυγχάνουν οι άλλοι, αντί να τους υποστηρίζουν και να χαίρονται με τις επιτυχίες τους.

Τύποι ζηλότυπων ανθρώπων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ζηλότυπων ανθρώπων. Πρώτα απ’ όλα, όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να αισθάνονται λίγο φθόνο για τους άλλους ανθρώπους σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό και είναι γνωστό ως υγιής φθόνος.

Ο υγιής φθόνος είναι ο θετικός τρόπος να νοσταλγούμε αυτό που έχει ο άλλος. Είναι ένας λογικός και ώριμος τρόπος να αποδεχτούμε ότι, αν και δεν έχουμε αυτό που έχουν εκείνοι, χαιρόμαστε με την ευτυχία τους και αυτό λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη.

Από την άλλη πλευρά, ο φθόνος θεωρείται αρνητικός όταν, εκτός από το να επιθυμούμε αυτό που πετυχαίνει ο άλλος, στοχεύει να τον βλάψει με κάποιο τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη χειραγώγησή του, είτε με την κριτική, είτε με τη χρήση κάποιου άλλου επιβλαβούς μηχανισμού για να κάνει τους άλλους να αισθάνονται ανάξιοι της επιτυχίας τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τον Δρ Cecilio Paniagua, αυτό μπορεί να οφείλεται σε συμπεριφορές που βιώθηκαν στην παιδική ηλικία και σχετίζονται με το αίσθημα κατωτερότητας και αντιπαλότητας κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής τους ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτό το είδος αρνητικού φθόνου, υπάρχουν 7 τύποι ζηλότυπων ανθρώπων που καλό είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα σας φαίνονται οικείοι και ίσως να μπορείτε να τους δώσετε και ένα πρόσωπο.

1. Τύποι ζηλότυπων ανθρώπων: Ο σαδιστής-σαρκαστικός

7 τύποι ζηλότυπων ανθρώπων που πρέπει να ξέρετε
Κάποιοι ζηλιάρηδες μιλούν πίσω από την πλάτη των άλλων και επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν με αυτόν τον τρόπο.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου φαίνεται να τα παίρνει όλα με πολύ χιούμορ, αλλά προδίδεται όταν εκπέμπει σαρκαστικά χαμόγελα που είναι το προοίμιο μιας μεγάλης βόμβας.

Προσπαθούν να καμουφλάρουν το αρνητικό με το θετικό, οπότε μπορεί συχνά να λένε παθητικο-επιθετικές φράσεις όπως “ευχαριστώ, αλλά θα μπορούσες να με είχες ρωτήσει σχετικά με το ποιο είναι το αγαπημένο μου ποτό πριν μου φέρεις ένα.

2. Η άμεση σφαίρα

Αυτός είναι ο τύπος του ζηλιάρη που δεν διστάζει να πετάξει μια κακία απευθείας με ένα ύπουλο, σαρκαστικό σχόλιο που σχετίζεται με τη σωματική σας διάπλαση, όπως “Τι ωραία πόδια που έχεις!Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που είναι ανασφαλείς για τον εαυτό τους και το σώμα τους, οπότε νιώθουν την ανάγκη να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα και εξίσου ανασφαλείς με αυτούς.

3. Ο ζηλιάρης που αποπνέει αρνητικότητα

Αυτός ο τύπος ζηλιάρη λέει συνεχώς τη μία αρνητική λέξη μετά την άλλη. Για παράδειγμα, αν πείτε ότι βρήκατε δουλειά, θα σας πει ότι δεν θα πάρετε ποτέ μόνιμη σύμβαση ή ότι θα απολυθείτε με την παραμικρή ευκαιρία, για παράδειγμα. Εν ολίγοις, βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να καταφέρνουν να σας ρίχνουν την ψυχολογία, ειδικά όταν είστε γεμάτοι χαρά.

4.Τύποι ζηλότυπων ανθρώπων: Ο γλυκός δολοφόνος

Ο γλυκός δολοφόνος είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ζηλιάρηδες. Αυτό το άτομο ξεκινάει σιγά σιγά, διαλύοντας την αυτοεκτίμησή σας με τα σχόλιά του, μέχρι να καταλήξει να σας καταστρέψει εντελώς.

Αυτό το άτομο μπορεί, για παράδειγμα, να κάνει διακριτικά, σκόπιμα πράγματα για να βλάψει εσάς ή τη φήμη σας. Αυτά τα πράγματα μπορεί επίσης να είναι εντελώς απροσδόκητα, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επιζήμια.

5. Ο πολυάσχολος

Ο πολυάσχολος ζει κατασκοπεύοντας εκεί που δεν θα έπρεπε: στη ζωή όλων των άλλων. Στην αρχή, μπορεί να μην τους αντιλαμβάνεστε ως πολυάσχολους, αλλά ως κάποιον που απλώς θέλει να βοηθήσει. Ωστόσο, με τον καιρό, θα συνειδητοποιήσετε ότι το μόνο πράγμα που ψάχνει αυτό το άτομο είναι να ανακατευτεί στη ζωή σας.

6. Ο εγωμανής

Ο εγωμανής προσπαθεί πάντα να σας ξεπεράσει μέσω συγκρίσεων, ειδικά δημοσίως. Αν ο σκύλος σας είναι μεγάλος, ο δικός του θα είναι μεγαλύτερος, αν το δωμάτιό σας είναι φωτεινό, το δικό του θα εκπέμπει φωτεινότητα. Δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό που έχουν και θέλουν να προσποιούνται το αντίθετο. Φυσικά, είναι πολύ σαγηνευτικοί και συχνά ψεύτες.

7. Αυτός που παραμονεύει

Δεν είναι ούτε εναντίον σας ούτε υπέρ σας. Αυτό το άτομο απλά παραμονεύει στο βάθος, παρατηρώντας όλες τις κινήσεις σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν σας συμβαίνει κάτι κακό, αυτός ή αυτή λέει: “Βλέπεις, στο είπα!Απλώς περιμένουν, σιωπηλά, για να επιτεθούν την κατάλληλη στιγμή.

Γιατί με ζηλεύουν αυτοί οι άνθρωποι;

7 τύποι ζηλότυπων ανθρώπων που πρέπει να ξέρετε
Οι ζηλόφθονοι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους και αντί να το διορθώσουν, προτιμούν να ανακατεύονται στη δική σας.

Αν έχετε εντοπίσει κάποιον από τους ανθρώπους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ίσως αναρωτηθείτε γιατί κάποιος μπορεί να σας ζηλεύει. Γιατί θέλουν να σας βλάψουν αν ζείτε τη ζωή σας χωρίς να ανακατεύεστε στις υποθέσεις των άλλων; Η απάντηση είναι απλή: δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους και αντί να το διορθώσουν αυτό, προτιμούν να ανακατεύονται στη δική σας.

Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να μείνετε μακριά από αυτούς τους ανθρώπους και να θέσετε όρια μαζί τους, καθώς μόνο πονοκεφάλους φέρνουν. Επίσης, δεν μπορείτε να τους κάνετε να αλλάξουν γνώμη, γιατί μόνο αυτοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή ότι ο φθόνος δεν είναι ο σωστός τρόπος.

Ο φθόνος είναι ένα τοξικό συναίσθημα, κάτι που πρέπει να εξαλειφθεί, γιατί υπονομεύει, απογοητεύει και δεν σας επιτρέπει να προχωρήσετε μπροστά. Είναι επίσης η παρηγοριά όσων δεν ξέρουν πώς να αποδεχτούν τον εαυτό τους όπως είναι και προβάλλουν τη ζημιά που κάποτε υπέστησαν στους άλλους.

Είστε πιο δυνατοί από τους ζηλιάρηδες

Μην ξεχνάτε, σε καμία περίπτωση, ότι είστε πιο δυνατοί από αυτό το είδος ανθρώπου και τον φθόνο τους. Το καλύτερο όπλο σας είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία τους, αφού ο φθόνος πληγώνει πραγματικά μόνο αυτόν που υποφέρει από αυτόν.

Έτσι, το μόνο πράγμα που πρέπει να σας εμπνέει ένας ζηλιάρης είναι ο οίκτος. Εκείνοι θα υποφέρουν πολύ περισσότερο από εσάς, αφού πάντα θα υπάρχει κάτι που θα λαχταρούν και θα ζηλεύουν. Μην τους αφήνετε να μπαίνουν στη ζωή σας και να σας χαλάνε τη διάθεση- δεν χρειάζεται να είστε ο σάκος του μποξ για κανέναν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.