Όλα για τα πεπτίδια και πώς ωφελούν το δέρμα

Τα πεπτίδια είναι τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου. Σε αυτό το άρθρο, μάθετε τα πάντα για τα πεπτίδια και γιατί είναι τόσο σημαντικά στη σημερινή βιομηχανία καλλυντικών.
Όλα για τα πεπτίδια και πώς ωφελούν το δέρμα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός νέων προϊόντων και τεχνολογιών για αισθητικούς ή καλλυντικούς σκοπούς. Αυτά περιλαμβάνουν πεπτίδια για το δέρμα.

Τα πεπτίδια είναι βραχείες αλυσίδες αμινοξέων. Είναι σημαντικά για το δέρμα, καθώς είναι τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Αν και το σώμα παράγει φυσικά πεπτίδια, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με ρυθμό 1% ετησίως μετά την ηλικία των τριάντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δέρμα χάνει την απαλότητά του και αρχίζει να φαίνεται ζαρωμένο και λιγότερο λαμπερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πεπτίδια περιλαμβάνονται σε πολλά προϊόντα αυτοεξυπηρέτησης σήμερα.

Τώρα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές τάσεις και συστατικά που ισχυρίζονται ότι είναι «θαύματα» προϊόντα για να ανακτήσουν τη νεολαία, είναι πραγματικά αποτελεσματικά τα πεπτίδια; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση παρακάτω.

Όλα για τα πεπτίδια: διαφορετικοί τύποι

κρέμα προσώπου
Τα πεπτίδια είναι τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου, μιας ουσίας που ο οργανισμός αρχίζει να παράγει σε λιγότερες ποσότητες μετά την ηλικία των 30 ετών.

Πρέπει να ξεκινήσουμε σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι πεπτιδίων, καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικές λειτουργίες και επιδράσεις στο δέρμα. Εδώ είναι τα κύρια:

Πεπτίδια που διεισδύουν στα κύτταρα (CPPs)

Μπορούν να διασχίσουν την κυτταρική μεμβράνη. Παρέχουν μέταλλα (όπως ασβέστιο, μαγγάνιο και σίδηρο), τα οποία μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα κολλαγόνου.

Πεπτίδια αναστολέα ενζύμου

Αυτός ο τύπος πεπτιδίου, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αναστέλλει ορισμένα ένζυμα. Για παράδειγμα, η αγγειοτενσίνη, η οποία βρίσκεται κυρίως στο αγγειακό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, βοηθούν στη διακοπή της φυσικής διαδικασίας διάσπασης του κολλαγόνου του δέρματος.

Πεπτίδια σήματος ή διέλευσης

Τα σηματοδοτικά πεπτίδια είναι τα πρώτα που εμφανίζονται στη σύνθεση αλυσίδας πολυπεπτιδίων και υποδεικνύουν τον προορισμό των πρωτεϊνών. Μόλις το «μήνυμα» τους παραδοθεί στο δέρμα, βοηθούν στην προώθηση του κολλαγόνου και της παραγωγής ελαστίνης.

Νευροπεπτίδια

Τα πεπτίδια νευροδιαβιβαστών είναι χημικές ουσίες που αποτελούνται από αμινοξέα. Εκκρίνονται από νευρικά άκρα και επηρεάζουν τη δραστηριότητα διαφόρων οργάνων.

Αυτό εμποδίζει ορισμένες χημικές ουσίες, η απελευθέρωση των οποίων προκαλεί συστολή μυών. Έτσι, από την άποψη των αισθητικών επιδράσεων, λειαίνουν τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές.

Τετραπεπτίδια και εξαπεπτίδια

Ανάλογα με το μήκος της πεπτιδικής αλυσίδας, υπάρχουν τετραπεπτίδια, πενταπεπτίδια και εξαπεπτίδια. Όλα έχουν διαφορετικές λειτουργίες και εφέ:

 • Τα πρώτα, τετραπεπτίδια και πενταπεπτίδια, δρουν σε ευαίσθητες περιοχές (όπως σάκοι κάτω από τα μάτια) και είναι παράγοντες σύσφιξης. Με τη σειρά τους, τα πενταπεπτίδια διεγείρουν την επισκευή των ιστών, συμβάλλουν στην επούλωση και ενισχύουν τη σύνθεση του κολλαγόνου.
 • Από την πλευρά τους, τα εξαπεπτίδια βοηθούν στη χαλάρωση των μυών ενεργώντας σε δυναμικές ρυτίδες. Έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του Botox, χωρίς βελόνες ή τις παρενέργειες από τη χρήση αυτής της ουσίας.

Άλλα πεπτίδια

Το πεπτίδιο Q10 προάγει τη σύνθεση του συνενζύμου Q10. Οι ειδικοί έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις αυτού στην αθλητική απόδοση. Θεωρούν επίσης ότι είναι αντιοξειδωτικό που επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Τέλος, υπάρχουν επίσης πεπτίδια χαλκού. Οι ειδικοί μελετούν ακόμα τις ιδιότητές του, καθώς εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την οξειδωτική δράση αυτού του μετάλλου στα κύτταρα. Ωστόσο, τα αισθητικά του αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Τα οφέλη τους για το δέρμα

κρέμα στο προσωπο
Τα πεπτίδια βοηθούν στο δέρμα ενυδατωμένο, λείο, ελαστικό και, εν κατακλείδι, νεότερο.

Τα πεπτίδια έχουν πολλές λειτουργίες στο σώμα. Είναι τα δομικά στοιχεία των ενζύμων και των ορμονών και είναι επίσης πηγές ενέργειας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πεπτίδια «λένε» στα κύτταρα ότι πρέπει να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο όταν διασπάται για να αντικαταστήσει αυτό που έχει χαθεί.

Επομένως, η κύρια λειτουργία των πεπτιδίων είναι να βοηθά στην παραγωγή, προστασία και αντικατάσταση κολλαγόνου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα άλλα οφέλη του προέρχονται ή είναι συνέπεια αυτού.

Ιδιαίτερα, τα πεπτίδια ωφελούν το δέρμα με διάφορους τρόπους:

 • Ενυδάτωση. Τα μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου οδηγούν σε αφυδάτωση. Καθώς τα πεπτίδια αυξάνουν την παραγωγή αυτής της ουσίας, αντιστρέφουν ή μετριάζουν τις επιπτώσεις της απώλειας υγρασίας του δέρματος.
 • Απαλότητα δέρματος, ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Η άμεση συνέπεια της αποκατάστασης του κολλαγόνου και της υγρασίας είναι η ορατή απαλότητα, ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος. Θυμηθείτε ότι τα πεπτίδια αποτελούν επίσης ίνες ελαστίνης.
 • Μείωση γραμμής ρυτίδων και έκφρασης. Το αυξημένο κολλαγόνο μεταφράζεται σε απαλότητα και νεανική εμφάνιση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ρυτίδες και οι γραμμές έκφρασης είναι λιγότερο ορατές όταν το δέρμα είναι πιο σφριγηλό και πιο λείο.

Όλα για τα πεπτίδια: πώς λειτουργούν

Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων και τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών σε όλο το σώμα.

Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα και θεραπείες που τα περιέχουν, ουσιαστικά διεισδύουν στο δέρμα και στέλνουν ένα μήνυμα στα κύτταρα του σώματος που τους λέει ότι πρέπει να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο. Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν να ξεγελάσατε το σώμα σας. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι τόνωσης της παραγωγής κολλαγόνου, εκτός από τη χρήση καλλυντικών προϊόντων. Ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε αυτήν την ουσία, όπως ζελατίνη, σολομός, πιπεριές και ντομάτες, μεταξύ άλλων.

Τι να ψάξετε σε ένα προϊόν περιποίησης δέρματος

Σε γενικές γραμμές, είναι ευεργετικά για το δέρμα. Εξηγήσαμε παραπάνω ότι ορισμένα εκπέμπουν σήματα για την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, ενώ άλλα αναστέλλουν την παραγωγή ενζύμων. Ωστόσο, οι περισσότεροι τύποι λειτουργούν ως συλλέκτες νερού.

Επίσης, μπορείτε να συνδυάσετε πεπτίδια με άλλα συστατικά. Με τη δέσμευση σε συγκεκριμένους υποδοχείς του δέρματος, διαφορετικά πεπτίδια μπορούν να παράγουν πολλά αποτελέσματα, όπως: αντι-γήρανση, ενυδάτωση, αντιοξειδωτικότητα, σφριγηλότητα ή ελαστικότητα, επισκευή ιστών, λεύκανση του δέρματος και μείωση της ακμής, μεταξύ άλλων.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κατά την επιλογή ενός προϊόντος περιποίησης δέρματος:

 • Βεβαιωθείτε ότι περιέχει πράγματι πεπτίδια. Ωστόσο, να θυμάστε ότι μερικές φορές μπορεί να εμφανίζεται με άλλο όνομα (όπως το palmitoyl).
 • Επιλέξτε την πιο κατάλληλη παρουσίαση προϊόντος. Για παράδειγμα, οι κρέμες είναι πιο αποτελεσματικές επειδή έρχονται σε επαφή με το δέρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα απορροφά περισσότερο τα πεπτίδια.
 • Κανένα προϊόν δεν περιέχει τα πάντα, οπότε πρέπει να βασίζετε την επιλογή σας στις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τετραπεπτίδια ενισχύουν την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα, ενώ τα εξαπεπτίδια βοηθούν στη λάμψη ή την εμφάνιση.
 • Τέλος, ρίξτε μια ματιά στα άλλα συστατικά. Μερικά πεπτίδια λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα, βιταμίνη C και νιασιναμίδη. Επομένως, είναι υπέροχο εάν ένα προϊόν περιποίησης δέρματος τα περιέχει.

Όλα για τα πεπτίδια: Αντενδείξεις και πράγματα που πρέπει να θυμάστε

ρυτίδες σε γυναίκα
Τα πεπτίδια γενικά δεν έχουν αντενδείξεις, αν και υπήρξαν μερικές σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας.

Ναι, αυτές οι ουσίες μπορεί να φαίνονται θαυματουργές, αλλά υπάρχει πάντα ένα μειονέκτημα.

Για τους αρχάριους, η λέξη «πεπτίδιο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικά και αναφέρεται σε οποιαδήποτε μικρή αλυσίδα αμινοξέων.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, και δεν έχουν όλοι επίδραση στο δέρμα. Έτσι, είναι δυνατόν ο όρος να χρησιμοποιηθεί ως «ετικέτα» για σκοπούς μάρκετινγκ, ακόμη και αν το προϊόν δεν περιέχει κάποιο συστατικό που θα μπορούσε να αναζωογονήσει το δέρμα.

Διεξάγονται μελέτες. Μερικά πεπτίδια έχουν ήδη αναλυθεί, αν και μόνο σε κλινικές μελέτες ελεγχόμενης ομάδας. Με άλλα λόγια, μικρά δείγματα ή υπό εργαστηριακές συνθήκες (in vitro). Ενώ τα πεπτίδια μπορούν να είναι ευεργετικά για το δέρμα, έχουμε πολύ δρόμο να βαδίσουμε επιστημονικά για να μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρούς ισχυρισμούς.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουν παρατηρηθεί δυσμενείς αντιδράσεις, δεν είναι τοξικά και έχουν μόνο μερικές παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι είναι συχνά ακριβά.

Είναι τα πεπτίδια ένα τονωτικό;

Όπως πολλά άλλα προϊόντα, διαφημίζονται ως η απόλυτη θεραπεία για τη γήρανση. Μπορείτε να τα βρείτε σε κρέμες, μάσκες και άλλα προϊόντα σε μεγάλες αλυσίδες ή διαδικτυακά καταστήματα.

Ναι, τα πεπτίδια μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι θαυματουργά. Χρειάζεται ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, από τη διατροφή και την άσκηση έως την επαρκή ενυδάτωση και τη μείωση του στρες, για τη μείωση ή την καθυστέρηση της γήρανσης. Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι τα πεπτίδια βρίσκονται ήδη στο σώμα σας.

Μπορείτε να τα εφαρμόσετε με μέτρο, δύο φορές την ημέρα. Επίσης, φροντίστε να επιλέξετε το σωστό προϊόν που το δέρμα σας θα απορροφήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Εν τω μεταξύ, οι ιατρικοί ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν την αποτελεσματικότητα των πεπτιδίων στην αναζωογόνηση του δέρματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alencar-Silva T, et al. (2018). Breaking the frontiers of cosmetology with antimicrobial peptides. Biotechnology Advances. 2018; 36(8): 2019-2031.
 • Deptuła M, Wardowska A, Dzierżyńska M, Rodziewicz-Motowidło S, Pikuła M. Antibacterial Peptides in Dermatology-Strategies for Evaluation of Allergic Potential. Molecules. 2018; 23(2): 414.
 • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight D, Shute J. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep. 2018; 8(1):10474.
 • Elias P. Skin barrier function. Curr Allergy Asthma Rep. 2008; 8(4): 299–305.
 • Errante F, Ledwoń P, Latajka R, Rovero P, Papini AM. Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Front Chem. 2020; 8: 969-977.
 • Ito N, Seki S, Ueda F. Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Marine Drugs. 2018; 16(12):482.
 • Lei J et al. The antimicrobial peptides and their potential clinical applications.
  Am J Transl Res. 2019; 11(7): 3919–3931
 • Lim, S.H., Sun, Y., Thiruvallur Madanagopal, T. et al. Enhanced Skin Permeation of Anti-wrinkle Peptides via Molecular Modification. Sci Rep. 2018; 8: 1596
 • Lin’kova N, Drobintseva A, Orlova O et al. Peptide Regulation of Skin Fibroblast Functions during Their Aging In Vitro. Bull Exp Biol Med. 2016; 161: 175–17.
 • Pascarella S, Tiberi C, Sabatino G, Nuti F, Papini A, Giovannelli L, Rovero P. Serpin A1 C-Terminal Peptides as Collagen Turnover Modulators. ChemMedChem. 2016; 11: 1850-55.
 • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014; 27(1): 47-55.
 • Qian B, Zhao X, Yang Y, Tian C. Antioxidant and anti-inflammatory peptide fraction from oyster soft tissue by enzymatic hydrolysis. Food Sci Nutr. 2020; 8(7): 3947-3956.
 • Sinjari B, Diomede F, Khavinson V et al. Short Peptides Protect Oral Stem Cells from Ageing. Stem Cell Rev and Rep. 2020; 16, 159–166.
 • Varani J, et al. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin.
  The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.