Βιβλία αισθήσεων για μωρά: Χαρακτηριστικά και οφέλη

Τα αισθητηριακά βιβλία διεγείρουν τις αισθήσεις των μωρών και ενισχύουν τη μάθησή τους σε κάθε στάδιο. Σας λέμε περισσότερα για τα οφέλη τους.
Βιβλία αισθήσεων για μωρά: Χαρακτηριστικά και οφέλη
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα βιβλία αποτελούν σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας. Μας συνοδεύουν σε εκείνες τις πολύτιμες οικογενειακές στιγμές πριν τον ύπνο και μεταφέρουν τα παιδιά σε κόσμους φανταστικούς. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένετε τα μικρά σας να μάθουν να διαβάζουν για να απολαύσουν τα οφέλη των βιβλίων. Εάν το μωρό σας είναι τουλάχιστον έξι μηνών, τα βιβλία αισθήσεων για μωρά μπορούν να γίνουν ένα από τα αγαπημένα τους πράγματα.

Αυτά τα βιβλία είναι μικρότερα από το συνηθισμένο και είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά όπως χαρτόνι, τσόχα ή αφρός EVA. Εκτός από εικόνες και κείμενο, διαθέτουν υφές, ήχους, φώτα και άλλα παιχνίδια που διεγείρουν τις αισθήσεις και τη μάθηση του μωρού. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη τους; Συνέχισε να διαβάζεις!

Τι είναι τα βιβλία αισθήσεων για μωρά;

Οι αισθήσεις επιτρέπουν στα μωρά να εξερευνήσουν και να μάθουν για το περιβάλλον γύρω τους. Μέσα από τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες που λαμβάνουν, μπορούν να μάθουν, να ανακαλύψουν και να αρχίσουν να τα πηγαίνουν καλά στο περιβάλλον τους. Επομένως, τα βιβλία αισθήσεων για μωρά είναι ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό εργαλείο.

Ονομάζονται επίσης “μαλακά βιβλία” και είναι απαραίτητα στοιχεία για κάθε σπίτι με βρέφη. Διατίθενται σε διάφορες μορφές, για παράδειγμα:

 • Βιβλία μπάνιου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το μικρό σας στην μπανιέρα
 • Βιβλία τραγουδιών
 • Βιβλία που τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν διαφορετικές υφές.
 • Βιβλία με στοιχεία όπως Velcro ή κουμπιά.

Αυτό το είδος βιβλίου είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία των Μοντεσσόρι και στοχεύει στην προώθηση της μάθησης και της ανάπτυξης βασικών δεξιοτήτων στα παιδιά. Για να γίνει αυτό, παρέχουν αισθητηριακές εμπειρίες προσαρμοσμένες στην ηλικία του βρέφους, ικανές να κινήσουν την προσοχή και την περιέργειά του.

Βιβλία αισθήσεων για μωρά.
Ένα αισθητηριακό βιβλίο είναι ένα εργαλείο διδασκαλίας που βοηθά στην τόνωση των αισθήσεων του μωρού.

Τα οφέλη από τα βιβλία αισθήσεων για μωρά

Αυτό το είδος βιβλίου παρέχει μια σειρά από οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού. Αν και είναι σύνηθες να τα βρίσκουμε στα περισσότερα σπίτια, πολλοί δεν γνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητές τους. Εξαιτίας αυτού, θα σας δείξουμε μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματά τους.

Διεγείρουν την ανάπτυξη των αισθήσεων

Αυτά τα βιβλία προσφέρουν ένα ποικίλο και κατάλληλο ερέθισμα για την ηλικία του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν στη ρύθμιση της προσοχής τους και στην ανοχή των ερεθισμάτων. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για παιδιά με δυσκολίες όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) ή η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) που είναι υποτονικά ή υπερευαίσθητα στη διέγερση.

Προωθούν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό χεριού-ματιού

Χρησιμοποιώντας το βιβλίο και χειραγωγώντας τα διαδραστικά στοιχεία, το παιδί αναπτύσσει χειρωνακτικές δεξιότητες, εξασκεί τον συντονισμό και τις κινητικές δεξιότητες και βελτιώνει τις μυϊκές και σκελετικές κινήσεις.

Ενισχύουν την περιέργεια και τη δημιουργικότητα

Χάρη στις σκηνές, τους χαρακτήρες και τα κείμενα, τραβούν την προσοχή των μικρών και διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Βοηθούν στην άσκηση της μνήμης και στην κατανόηση των εννοιών

Τα παιδιά μαθαίνουν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα, υφές, ήχους και εικόνες, κάτι που έχει θετική επίδραση στη μνήμη τους. Επιπλέον, διευκολύνει την κατανόηση των εννοιών, καθώς μπορούν να τις βιώσουν μόνοι τους.

Τα βιβλία αισθήσεων για μωρά βοηθούν στην κατάκτηση της γλώσσας και της γραμματικής

Τα αισθητηριακά βιβλία για μωρά και βρέφη βοηθούν το παιδί να διευρύνει το λεξιλόγιό του και να εξοικειωθεί με τα γράμματα και τους ήχους.

Προωθούν την αναγνώριση χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών

Δουλεύοντας με πολλές αισθήσεις, προάγουν την εκμάθηση εννοιών όπως σχήματα, περιγράμματα, χρώματα και μεγέθη. Τα παιδιά μπορούν να αγγίξουν και να αλληλεπιδράσουν με τα στοιχεία του βιβλίου, αντί να τα παρατηρούν απλώς.

Ένα αισθητηριακό βιβλίο.
Διαφορετικά σχήματα, χρώματα και υφές κάνουν τα αισθητηριακά βιβλία έναν τρόπο μάθησης για τα παιδιά.

Ενθαρρύνουν την επιστημονική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τα παιδιά με τον δικό τους ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να δημιουργήσουν υποθέσεις και να τις δοκιμάσουν μόνα τους. Αυτό αναπτύσσει τις επιστημονικές τους δεξιότητες και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ακόμη και άλλες δεξιότητες διεγείρονται, όπως η κατάκτηση νοητικών σχημάτων και η κατανόηση λογικομαθηματικών εννοιών.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός αισθητηριακού βιβλίου;

Όπως αναφέραμε, υπάρχουν πολλά βιβλία στην αγορά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να τα φτιάξετε και στο σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Ένα μικρό και διαχειρίσιμο μέγεθος για το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.
 • Χοντρές σελίδες και ανθεκτικά υλικά που επιτρέπουν τον χειρισμό τους χωρίς κίνδυνο.
 • Εντυπωσιακές εικόνες και ελκυστική εμφάνιση. Τα παστέλ χρώματα μπορεί να είναι πιο κατάλληλα από τα έντονα χρώματα για ορισμένα παιδιά που κατακλύζονται από υπερβολική διέγερση.
 • Θα πρέπει να έχουν διαφορετικά σχήματα, υφές και στοιχεία που διεγείρουν τις αισθήσεις, όπως η ακοή, η αφή, η όραση ή ακόμα και η όσφρηση.
 • Είναι σημαντικό να έχουν διαδραστικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί να εξερευνήσει και να μάθει. Για παράδειγμα, λαστιχένιες μπάλες, χαρτιά που κροταλίζουν όταν τσαλακώνονται, Velcro, φερμουάρ, κουμπιά ή poppers.
 • Ζωντανές εικόνες, απλό κείμενο και βασικές ιστορίες που είναι εύκολο να παρακολουθήσουν τα παιδιά.
 • Θα πρέπει να προσαρμόζονται στην ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, τα μωρά μπορεί να απολαμβάνουν να σφίγγουν έγχρωμο χαρτί, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να μάθουν τους διαφορετικούς τόνους ενός μουσικού οργάνου πατώντας τα πλήκτρα.

Βιβλία αισθήσεων για μωρά: μια φυσική εναλλακτική σε έναν τεχνολογικό κόσμο

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι τεχνολογικές συσκευές καταλαμβάνουν σχετική θέση όσον αφορά την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση βρεφών. Ωστόσο, απλούστερες εναλλακτικές, φτιαγμένες με φυσικά υλικά και σχεδιασμένες ώστε το παιδί να είναι ενεργός παράγοντας στη δική του μάθηση, είναι ένα πολύ θετικό εργαλείο.

Αυτό συμβαίνει με τα αισθητηριακά βιβλία, τα παιχνιδιάρικα, διδακτικά και ευέλικτα στοιχεία που μπορούν να τραβήξουν την προσοχή ενός παιδιού, ενώ προάγουν την ανάπτυξή του σε διαφορετικά επίπεδα. Η επιλογή αυτού του τύπου παιχνιδιού είναι ένας καλός τρόπος για να συνοδεύσετε την ανάπτυξή τους και να σεβαστείτε τις ανάγκες και τα στάδια τους.

Γενικά, ενθαρρύνει ένα είδος διέγερσης που γίνεται ο κύριος τρόπος μάθησης. Σας ενθαρρύνουμε να τα δοκιμάσετε και να φτιάξετε τα δικά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pauta Yanza, M., & Perazzo, D. (2020). QUIET BOOK: AULA SENSORIAL DIGITAL. Convergence Tech4(IV), 36–48. https://doi.org/10.53592/convtech.v4iIV.33
 • Escanta, M. (2016) Desarrollar las relaciones lógico matemáticas en niños y niñas de 5 años de edad mediante la utilización de Quiet Books. Manual instructivo y de actividades dirigido a docentes del Centro de Desarrollo Infantil “Portal de Belén» del Distrito Metropolitano de Quito, periodo académico 2016. (Bachelor Thesis)
 • Ramírez Cueva, I., & Susanibar Escobar, L. M. (2021). Los libros sensoriales inspirados en el método Montessori para favorecer el desarrollo de las habilidades manuales en los niños del jardín 384 rosa de américa–Valdivia en Santa María. (Bachelor Thesis)

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.