Συμβουλές για την τόνωση της οπτικής ικανότητας ενός μωρού

Η τόνωση της οπτικής ικανότητας ενός μωρού είναι ένα μέσο ενσωμάτωσής του στον κόσμο και ενίσχυσης του γονικού δεσμού. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Συμβουλές για την τόνωση της οπτικής ικανότητας ενός μωρού

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αίσθηση της όρασης είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες κατά τη γέννηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τόνωση της οπτικής ικανότητας του μωρού είναι τόσο σημαντική.

Τα παιδιά γεννιούνται με δυσκολία στην εστίαση. Ωστόσο, σε λίγους μήνες έντονης μάθησης, θα το κάνουν αρκετά καλά, μιμούμενα κινήσεις, αναγνωρίζοντας πρόσωπα και αλληλεπιδρώντας μαζί τους.

Τα μωρά έλκονται από αντικείμενα με πολλή αντίθεση, στρογγυλεμένα σχήματα, κινήσεις και φωνές. Η πρώιμη διέγερση παρέχει ασφάλεια βοηθώντας τα να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τους γονείς τους. Η οπτική επικοινωνία παρηγορεί και ενώνει.

Αναμφίβολα, η διέγερση είναι απαραίτητη για λόγους που θα εξηγήσουμε αργότερα. Τον πρώτο χρόνο, ο ρυθμός των γνωστικών εμπειριών ενός παιδιού είναι ιλιγγιώδης.

Πώς είναι η όραση ενός νεογέννητου;

Τα νεογέννητα έρχονται στον κόσμο και η όρασή τους είναι περιορισμένη.

Σε πρώτο πλάνο, βλέπουν τη μητέρα τους, η οποία βρίσκεται 15-20 εκατοστά μακριά, τους κοιτάζει, χαμογελά και θηλάζει. Πιο μακριά, η θολή όρασή τους τους απαλλάσσει από το να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους για να συγκεντρωθούν μόνο σε αυτό που είναι κοντά και ζωτικής σημασίας.

Το βλέμμα των μωρών κατά τη γέννηση κατευθύνεται προς τη μητέρα, στο στρογγυλεμένο σχήμα του προσώπου της, στην αντίθεση των ματιών της, στη δυνατή φωνή της. Επίσης στο σκοτεινό χρώμα της αρεόλας. Είναι αυτή η πρώτη ματιά που μας κάνει γονείς.

Ο παιδίατρος Marc Pilliot, στο άρθρο «Το βλέμμα του νεογέννητου» (La respect du naissant), αναφέρεται σε αυτό ως «ιδρυτικό βλέμμα». Με άλλα λόγια, είναι μια γέφυρα στη ζωή που μόλις ξεκινά.

Λόγω της σκοτεινής ζεστασιάς της μήτρας που άφησαν πίσω, στα μωρά δεν αρέσει η φωτεινότητα. Αν ακολουθούν κάτι με τα μάτια, το ακολουθούν πλάγια, όχι πάνω κάτω. Επιπλέον, κοιτάζουν τις άκρες και όχι το κέντρο.

θηλασμός μωρού
Το βλέμμα ενός νεογέννητου μωρού στη μητέρα του κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι κλασικό και αποτελεί μέρος της ανάπτυξής του.

Συμβουλές για την τόνωση της οπτικής ικανότητας του μωρού

Γενικά, δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μαθαίνουν αποκλειστικά παίζοντας σε ένα περιβάλλον αρμονίας, χαράς και ηρεμίας. Αν παρατηρήσετε ότι είναι εκνευρισμένα, είναι επειδή δεν απολαμβάνουν αυτό που συμβαίνει.

Πρώιμη διέγερση

Από τη στιγμή της κύησης, η μητέρα διατηρεί στενή και οικεία σχέση με το αγέννητο παιδί της. Το έμβρυο ακούει μουρμούρες και φωνές που, κατά τη γέννηση, συναντά για άλλη μια φορά. Αυτό είναι συναρπαστικό για αυτά. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η προγεννητική σχέση είναι καθοριστική στην ανάπτυξη της στοργής μητέρας-μωρού.

Πράγματι, από τη στιγμή που ανοίγουν τα μάτια του μωρού και πραγματοποιείται η αρχική ανταλλαγή ματιών που δημιουργούν τα θεμέλια για τη μητρική σχέση, είναι δυνατό να τονωθεί η οπτική ικανότητα του μωρού. Μυρωδιές και χρώματα, συν η ζεστασιά και η απαλότητα του δέρματος της μητέρας, προετοιμάζουν το μωρό να ξεκινήσει την ενστικτώδη περιπέτεια της ύπαρξης.

Τόνωση της οπτικής ικανότητας του μωρού: Ενίσχυση της επαφής

Η οπτική σχέση μητέρας-παιδιού είναι έντονη και θα είναι το νήμα καθοδήγησης των άλλων ερεθισμάτων. Οι σχέσεις που δημιουργεί το μάτι με αντικείμενα θα κινητοποιήσουν τα χέρια και το σώμα.

Ο συντονισμός ματιών-χεριών είναι δομικός και θα καθορίσει την πρόοδο του μωρού στη νευρολογική ανάπτυξη. Παρεμπιπτόντως, εάν τη στιγμή του θηλασμού, η μητέρα δεν κοιτάζει το μωρό της, το μωρό θα γείρει προς τα εμπρός προσπαθώντας να αποκαταστήσει την επαφή. Αν δεν τα καταφέρουν, μπορεί να κλάψουν.

Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει την επαφή είναι η εκπαίδευση και η φώτιση της ίδιας της γυναίκας. Από αυτή την άποψη, οι ευαίσθητες μητέρες είναι πιο πιθανό να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στις ανάγκες διέγερσης, ρύθμισης και επικοινωνίας των μωρών τους.

Ενθάρρυνση της περιέργειας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κινητήρας της γνώσης είναι η περιέργεια. Στα παιδιά, είναι αυτό που κινητοποιεί ολόκληρο το σύστημα μάθησης.

Το περιβάλλον που οραματίζονται τα μωρά, το οποίο είναι κοντά και σε κίνηση, κατευθύνει το παιδί προς την επιβίωση και την προστασία. Βιολογικά, έλκονται από πρόσωπα επειδή, συγκεκριμένα, τα πρόσωπα είναι αυτά στα οποία εστιάζουν περισσότερο.

Μετά από αυτό, έλκονται από φωτεινές μορφές που αναπαράγουν οργανικές ακολουθίες και ρυθμούς. Η προσέλκυση της περιέργειάς τους, η παρακολούθηση αντικειμένων, η εμφάνισή τους και η εξαφάνισή τους αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης της ικανότητάς τους να αναζητούν και να απομνημονεύουν. Και αυτές οι ασκήσεις είναι μέρος του πεδίου της νευροπλαστικότητας.

Τα οφέλη από την τόνωση της οπτικής ικανότητας του μωρού

Η οπτική οξύτητα ξεκινά γύρω στους τρεις μήνες και αυξάνεται μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Στη συνέχεια, είναι ήδη κοντά στην επίτευξη των αξιών του οπτικού πεδίου των ενηλίκων, αν και είναι εφικτό να τονωθεί η οπτική ικανότητα του μωρού από τη γέννησή του.

Βασικό στοιχείο στη διέγερση είναι η πιθανή έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων όρασης. Στην πραγματικότητα, είναι δυνατή η διάγνωσή τους πριν από την ηλικία του ενός έτους.

Για παράδειγμα, σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριάντα ημερών, είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν στερεώνουν και ακολουθούν το βλέμμα τους σε ένα κινούμενο αντικείμενο ενδιαφέροντος. Το τεστ δεν θα είναι οριστικό μέχρι τον τρίτο μήνα της ζωής. Αλλά αν το μωρό δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, θα πρέπει να οδηγηθεί σε ειδικό.

Τέλος, η διέγερση οδηγεί στην επίγνωση του σώματος, η οποία αποτελεί τη βάση της χωρικής επίγνωσης. Αυτό, με τη σειρά του, βασίζεται στην ακουστική και απτική ανάπτυξη και στις απτικές πληροφορίες κατά τη γέννηση.

παιχνιδια μωρο
Τα πολύχρωμα παιχνίδια τονώνουν τα μικρά παιδιά με αντίθεση.

Τόνωση της οπτικής ικανότητας του μωρού: Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο

Μέχρι την 25η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο έχει εκατό δισεκατομμύρια νευρώνες, αλλά μόνο μερικοί συνδέονται τη στιγμή της γέννησης. Τότε, από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών, θα ενσωματωθούν μέσω δικτύων και συνδέσεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρώιμη διέγερση με τη μουσική θεραπεία είναι τόσο σημαντική από τη μήτρα έως την ηλικία των 6 ετών. Η προσθήκη ασκήσεων και παιχνιδιών που ενεργοποιούν την αισθητηριακή, πνευματική, κινητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι το κλειδί. Φωνές και ήχοι, χάδια, χρώματα και κινήσεις είναι επίσης στοιχεία που δημιουργούν νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλό τους.

Συμπερασματικά, η όραση είναι μία από τις αισθήσεις που πρέπει να διεγερθούν το συντομότερο δυνατό. Λάβετε υπόψη ότι στους πρώτους τέσσερις μήνες αναπτύσσεται η όραση και το αντίστοιχο νευρολογικό κύκλωμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.