Κινητικές διαταραχές: Τι είναι η αθέτωση

Η αθέτωση είναι μια σπάνια κινητική διαταραχή η οποία προκαλείται από συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις, ειδικά όσων σχετίζονται με ανατομικές ή λειτουργικές βλάβες στα βασικά γάγγλια.
Κινητικές διαταραχές: Τι είναι η αθέτωση
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αθέτωση είναι μια σειρά ακούσιων αργών και ακανόνιστων συστροφών. Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές κινητικές διαταραχές και έχει αρνητικές επιπτώσεις στα χέρια και τα πόδια. Αυτή η πάθηση είναι μία σπάνια εκδήλωση συγκεκριμένων νευρολογικών παθήσεων, ειδικά όσων προκαλούνται από ανατομικές και λειτουργικές βλάβες στα βασικά γάγγλια.

Τι είναι τα βασικά γάγγλια;

Τα βασικά γάγγλια είναι δομές που σχηματίζονται από φαιά ουσία. Βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του εγκεφάλου. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο μεγάλος αριθμός συνδέσεων με άλλες δομές μέσα στον εγκέφαλοΕπιπλέον, απαρτίζονται από τον κερκοφόρο πυρήνα, το κέλυφος, και την ωχρά σφαίρα.

Αυτός ο τύπος γαγγλίων συμμετέχει στην εκτέλεση και τη συντήρηση της κινητικής δραστηριότητας. Έτσι, οι παραμορφώσεις σε ανατομικό και λειτουργικό επίπεδο εξαιτίας ανεπάρκειας ή πλεονασμού συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών εμφανίζονται υπό τη μορφή ανώμαλων κινήσεων.

Βασικά γάγγλια και κινητικές διαταραχές

Ψηφιακή αναπαράσταση εγκεφάλου

Οι περισσότερες διαταραχές των βασικών γαγγλίων σχετίζονται με τις λειτουργικές διαταραχές. Ο λόγος είναι η ανεπάρκεια ή ο πλεονασμός συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, και η κατάληξη είναι η ηλεκτρική υπερδραστηριότητα σε εκείνη την περιοχή. Αυτό αλλοιώνει την κινητική δραστηριότητα του ατόμου.

Γενικά, υπάρχουν διάφοροι τύποι ανώμαλων κινήσεων όπως η χορεία, η δυστονία, το τρέμουλο και η αθέτωση. Η χορεία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, μικρής διάρκειας ακανόνιστες και ακούσιες κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις είναι απότομες, μέχρις ενός σημείου, και ξεκινούν από ένα σημείο του σώματος ενώ κινούνται σε κάποιο άλλο σημείο ακανόνιστα και ξαφνικά. Το παραπάνω συμβαίνει συχνά συνεχόμενα.

Η χορεία επηρεάζει το πρόσωπο, το στόμα, τον κορμό, και τα άκρα. Ο ημιβαλλισμός είναι ένας τύπος χορείας ο οποίος σχετίζεται συνήθως με βίαιες, ακούσιες σπαστικές κινήσεις ενός χεριού ή ενός ποδιού. Αυτές οι κινήσεις είναι ευρύτερες και πιο έντονες από εκείνες της απλής χορείας.

Η αθέτωση, όπως και οι άλλοι τύποι εκδήλωσης παραπάνω, οφείλονται σε πληθώρα ασθενειών. Ακόμη, η παρουσία της καθοδηγεί συχνά τη διάγνωση. Η χορεία και η αθέτωση, οι οποίες μπορούν να προκληθούν ταυτόχρονα ως χορειοαθέτωση, δεν αποτελούν διαταραχές ακριβώς. Αντιθέτως, πρόκειται για συμπτώματα που παράγονται από άλλες διαταραχές.

Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο Άσπεργκερ: συμπτώματα και στοιχεία

Τι είναι η αθέτωση;

Αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου

Υπάρχουν δύο είδη κινητικών διαταραχών. Βασικά, ανταποκρίνονται είτε σε ένα υποκινητικό σύνδρομο, είτε σε ένα υπερκινητικό σύνδρομο, ανάλογα με την κινητική δραστηριότητα.

  1. Στο υποκινητικό σύνδρομο περιλαμβάνονται η νόσος του Πάρκινσον, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές, και ο δευτερεύων παρκινσονισμός. Χαρακτηριστικό αυτών των ασθενειών είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων. Ωστόσο, οφείλονται κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή ή άλλες οργανικές αιτίες. Παραδείγματος χάρη, ναρκωτικά, μεταδοτικές ασθένειες, τραύμα, και υδροκεφαλισμό.
  2. Το υπερκινητικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια σειρά από προφανή σημάδια για το ιατρικό προσωπικό. Σε αυτά υπάγονται το τρέμουλο, η χορεία, η δυστονία, τα τικ, και οι μυοκλονίες. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την αθέτωση από άλλες διαταραχές είναι πως οι ασθενείς δε μπορούν να συγκρατήσουν ορισμένα τμήματα του σώματός τους σε συγκεκριμένες θέσεις.

Η αθέτωση εκδηλώνεται με αργές, συνεχείς και αναπόφευκτες κινήσεις. Συνήθως λαμβάνει χώρα στα περιφερικά τμήματα των άκρων, της γλώσσας, και του λαιμού, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Οι αργές κινήσεις αυτής της διαταραχής μάς επιτρέπουν να την ξεχωρίζουμε από άλλες αλλοιώσεις, όπως είναι η χορεία.

Όμως, υπάρχουν παρόμοιες μορφές κλινικής εκδήλωσης στις οποίες οι γιατροί αναφέρονται ως “χορειοαθέτωση”. Ο όρος αυτός ισχύει για διάφορες γεννητικές ασθένειες όπως η νόσος του Χάντινγκτον.

Κινητικές διαταραχές: Άλλα αίτια της αθέτωσης

Επίσης, υπάρχουν και άλλα αίτια πρόκλησης αθέτωσης, όπως οι λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, μία από αυτές είναι η εγκεφαλίτιδα. Αυτές σχετίζονται με τη διάσπαρτη και σοβαρή βλάβη όλων των εγκεφαλικών ιστών. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα συμπτώματα κινητικών διαταραχών είναι αρκετά συχνά.

Ακόμη, με αυτό το είδος νευρολογικών αλλοιώσεων μπορούν να προκληθούν αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Παρόλα αυτά, αυτή η μορφή δεν είναι η πιο τυπική μορφή εκδήλωσης.

Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά, όπως είναι τα στεροειδή, για μεγάλο διάστημα. Κατά συνέπεια, ίσως υπάρξει μια τάση πρόκλησης λοιμώξεων του νευρικού συστήματος. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν κινητικές διαταραχές, όπως συμβαίνει με την εγκεφαλίτιδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Delfino, L; Gauna, A. (2010). COREA AGUDA COMO PRESENTACIÓN DE LA ENFERMEDAD DE GRAVES. RAEM.
  • Willshaw Z, M. E., Atria R, A., & Ferrer D, S. (2009). Hipertiroidismo y coreatetosis. Revista Chilena de Pediatría. https://doi.org/10.4067/s0370-41061986000600023
  • Buriticá, O. (2004). Discinesias tardias 10. Asociación Colombiana de Neurología.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.