Ελέγξτε την ακράτεια ούρων με φυσικό τρόπο

Η ακράτεια ούρων είναι κάτι πολύ περισσότερο από την αποβολή μιας μικρής ποσότητας ούρων κατά το φτέρνισμα, το βήξιμο, το γέλιο ή την ανύψωση βαριών αντικειμένων. Είναι ένα πρόβλημα υγιεινής που συχνά επηρεάζει ψυχολογικά τον ασθενή και μειώνει την ποιότητα ζωής του
Ελέγξτε την ακράτεια ούρων με φυσικό τρόπο

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Αυτό σημαίνει ότι ο πάσχων δεν μπορεί να συγκρατήσει την ουροδόχο κύστη του. Εμφανίζεται σε διάφορα στάδια της ζωής και είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες. Μάθετε πώς να ελέγχετε την ακράτεια ούρων με φυσικό τρόπο σε αυτό το άρθρο.

Αιτίες και είδη της ακράτειας ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι κάτι πολύ περισσότερο από την αποβολή μιας μικρής ποσότητας ούρων κατά το φτέρνισμα, το βήξιμο, το γέλιο ή την ανύψωση βαριών αντικειμένων. Είναι ένα πρόβλημα υγιεινής που συχνά επηρεάζει ψυχολογικά τον ασθενή και μειώνει την ποιότητα ζωής του. Από μόνη της δεν αποτελεί κάποια ασθένεια αλλά είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών στην ουροδόχο κύστη που είναι κοινές σε πολλές ασθένειες.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και στα δυο φύλα. Ωστόσο, εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Εμφανίζεται όταν η εσωτερική πίεση στην ουροδόχο κύστη είναι μεγαλύτερη από αυτή στην ουρήθρα. Τα διάφορα είδη ακράτειας ούρων είναι τα εξής:

Επιτακτική ακράτεια

Όταν η απώλεια ούρων είναι ακούσια και συνδέεται με την ανάγκη ούρησης έχουμε επιτακτική ακράτεια. Εμφανίζεται όταν τα αισθητικά ερεθίσματα στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης δεν αντιδρούν εγκαίρως ή ακόμα και λόγω της υπερδραστηριότητας της περιοχής.

Υπερχειλίζουσα ακράτεια

Αυτό το είδος ακράτειας εμφανίζεται όταν η ουροδόχος κύστη τεντώνεται επειδή μπορεί να είναι πλήρης, λόγω κάποιου αποκλεισμού της ουρήθρας, λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (στους άνδρες), νευρολογικής βλάβης από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, χειρουργικής επέμβασης ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ψυχογενετική ακράτεια

Αυτή σχετίζεται με τα εξωτερικά αισθητικά ερεθίσματα όπως το κρύο νερό, τα δυνατά συναισθήματα όπως ο φόβος ή το άγχος και οι φοβίες ή η μανία.

Νευρολογική ακράτεια

Αυτό το είδος οφείλεται σε αλλαγές στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος που οφείλονται σε προβλήματα του νευρικού συστήματος. Είναι κοινή κυρίως σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, σε πάσχοντες της Νόσου Πάρκινσον ή της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Σπιτικές θεραπείες για την ακράτεια ούρων

Συνταγή 1η

Υλικά

 • 2 κουταλιές της σούπας μάραθο
 • 1 κούπα νερό

Προετοιμασία

Βράζετε το νερό με το μάραθο για 5 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει. Πίνετε μια κούπα την ημέρα.

Συνταγή 2η

Υλικά

 • 1 χούφτα φύλλα από κράνα
 • 1 κούπα νερό

Προετοιμασία

Βράζετε το νερό με τα φύλλα για 5 λεπτά. Πίνετε μια κούπα την ημέρα. Αυτή η συνταγή είναι καλή για όσους θέλουν να ενδυναμώσουν τους μυς της πυέλου.

την ακράτεια ούρων με κρανα

Συνταγή 3η

Υλικά

 • 1 κεφάλι σκόρδο
 • 1 χούφτα άσπρα άνθη κραταίγου
 • 2 λίτρα νερό

Προετοιμασία

Λιώνετε το σκόρδο και φτιάχνετε ένα τσάι με τα άνθη κραταίγου και το αφήνετε να εκχυλιστεί για 15 λεπτά. Το στραγγίζετε και το προσθέτετε στη μπανιέρα που έχετε γεμίσει με ζεστό νερό και κάνετε μπάνιο.

Συνταγή 4η

Υλικά

 • 1 κουταλιά της σούπας φύλλα κουμαριάς (Arctostaphylos uva-ursi)
 • 1 λίτρο τσάι

Προετοιμασία

Προσθέτετε τα φύλλα κουμαριάς στο τσάι. Πίνετε μια κούπα κάθε τρεις ώρες (όχι πάνω από 5 φορές την ημέρα). Αυτή η θεραπεία δεν πρέπει να ακολουθείται από άτομα που παρουσιάζουν φλεγμονές στα νεφρά.

Συμβουλές και τεχνικές για την ακράτεια ούρων

Να κάνετε θερμά καθιστικά λουτρά

Καθίστε κάτω, συσφίξτε τους μυς της πυέλου και κρατηθείτε για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε για 10 δευτερόλεπτα και συσφίξτε ξανά. Επαναλαμβάνετε αυτή την άσκηση 10 φορές την ημέρα.

Να κάνετε ασκήσεις Kegel για την ακράτεια ούρων

Αυτές οι ασκήσεις επιτυγχάνονται συσφίγγοντας τον ηβοκοκκυγικό μυ (pubococcygeus). Κάθε φορά που ουρείτε, διακόψτε τη ροή πιέζοντας τον ηβοκοκκυγικό μυ κι έπειτα συνεχίστε την ούρηση. Κάντε το αυτό αρκετές φορές μέχρι να αδειάσει η ουροδόχος κύστη σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν πρέπει να κάνετε την παραπάνω άσκηση με γεμάτη κύστη πάνω από 2-3 φορές το μήνα. Ωστόσο, αν θέλετε να συνεχίσετε αυτές τις ασκήσεις, μπορείτε να τις κάνετε με άδεια ουροδόχο κύστη προσομοιώνοντας τη διαδικασία της ούρησης.

Ασκήσεις υποπίεσης

Στέκεστε όρθιοι με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των γοφών και φέρνετε τη λεκάνη σας προς τα εμπρός. Λυγίζετε ελαφρώς τα γόνατά σας και σηκώνετε τις παλάμες σας. Συσφίγγετε την κοιλιά σας τρεις φορές με σύντομες αναπνοές. Όταν εκπνέετε, ακολουθείτε αργό ρυθμό. Γεμίστε τελείως τους πνεύμονές σας. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία δυο φορές.

Ανακαλύψτε την αιτία της ακράτειας

Αν οφείλεται στο στρες, στα νεύρα ή σε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος θα ξέρετε πώς να την αντιμετωπίσετε.

την ακράτεια ούρων

Να αποφεύγετε ορισμένες τροφές για να αντιμετωπἰσετε την ακράτεια ούρων

Να αποφεύγετε τροφές όπως τη σάλτσα ντομάτας, τη σοκολάτα, το σιρόπι καλαμποκιού, τα σάκχαρα, το μέλι, την καυτερή πιπεριά, το κάρι και άλλα μπαχαρικά καθώς μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ, τα αναψυκτικά και το τσάι.

Μην μειώνετε την πρόσληψη υγρών

Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ακράτειας προκειμένου να αποφύγουν την ακούσια ούρηση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και σε άλλες σοβαρές συνέπειες για τα νεφρά.

Χάστε βάρος

Η παχυσαρκία συνοδεύεται από πολλά προβλήματα και ένα από αυτά είναι η ακράτεια. Όταν είστε υπέρβαροι, οι μυς σας δεν μπορούν να συσταλούν σωστά, συμπεριλαμβανομένου του μυ της πυέλου.

Πρόληψη

Πριν κοιμηθείτε πηγαίνετε στην τουαλέτα. Αν νιώθετε ότι θέλετε να φτερνιστείτε ή να βήξετε ή ξέρετε ότι θα χρειαστεί να σηκώσετε κάτι βαρύ, σφίξτε τον ηβοκοκκυγικό σας μυ προκειμένου να εμποδίσετε τη διαρροή των ούρων. Να πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν φύγετε από το σπίτι. Να φοράτε εσώρουχα που μπορείτε να τα βγάζετε εύκολα και να έχετε πάντα μαζί σας ένα επιπλέον εσώρουχο σε περίπτωση ατυχήματος. Κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα να προσπαθείτε να αδειάζετε τελείως την ουροδόχο κύστη σας.

Να προσπαθείτε να ουρείτε ακόμη και όταν δεν αισθάνεστε την ανάγκη προκειμένου να μάθετε στο σώμα σας πώς να ουρεί ξανά. Μην συγκρατείτε την ουροδόχο κύστη σας. Όταν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, να πηγαίνετε. Διαφορετικά μπορεί να αναπτύξετε κάποια λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη σας ή μπορεί να αποδυναμωθεί ο σφιγκτήρας.

την ακράτεια ούρων

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Meldaña Sánchez, A., Hermida Guitierrez, J., and Sánchez Chapado, M. (2006). Fisioterapia en la incontinencia y prolapsos urogenitales. ATLAS de Incontinencia Urinaria y Suelo Pélvico 343–364.
 • García-Sánchez, E., Rubio-Arias, J.A., Ávila-Gandía, V., Ramos-Campo, D.J., and López-Román, J. (2016). Efectividad del entrenamiento de la musculatura del suelo pélvico en el tratamiento de la incontinencia urinaria en la mujer: una revisión actual. Actas Urológicas Españolas 40, 271–278.
 • Tero Kontiokari et al. (2003). “Dietary factors protecting women from urinary tract infection”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 3, 1 March 2003, Pages 600–604.
 • Jeanne Trill et al. (2017). “Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments of adult female urinary tract infection (ATAFUTI): study protocol for a randomised controlled trial”, Trials. 2017; 18: 421.
 • Robles, J. E. (2006, August). La incontinencia urinaria. In anales del sistema sanitario de navarra (Vol. 29, No. 2, pp. 219-231). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272006000300006&script=sci_arttext&tlng=pt
 • Esteban, J. A., Longoni, T., González, M. M., & Isasa, M. T. (n.d.). Valor nutritivo y propiedades funcionales del hinojo Foeniculum vulgare. https://www.researchgate.net/profile/Tommaso_Longoni/publication/276274920_Nutritional_value_and_funcional_proprieties_of_Fennel_Foeniculum_vulgare/links/5554a51508ae980ca60a5ad0
 • Kegel, A. H. (1948). Progressive resistance exercise in the functional restoration of the perineal muscles. American journal of obstetrics and gynecology, 56(2), 238-248. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000293784890266X

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.