Ανίχνευση και πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων

Η τακτική κατανάλωση σακχάρων ή αλκοόλ σε συνδυασμό με το στρες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μιας κολπικής λοίμωξης.
Ανίχνευση και πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Ανίχνευση και πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων. Όπως κάθε μέρος του σώματος, έτσι και ο κόλπος σας μπορεί να αναπτύξει διάφορα είδη λοιμώξεων τα οποία ξεκινούν από απλώς ενοχλητικά αλλά υπάρχει περίπτωση να γίνουν και ιδιαιτέρως οδυνηρά. Αληθεύει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά είδη κολπικών λοιμώξεων τα οποία μπορεί να είναι αποτελέσμα της σεξουαλικής επαφής αλλά αυτή δεν είναι και η μόνη αιτία. Το να μην πλένετε συχνά τις πετσέτες σας, η κακή υγιεινή, η χρήση δημοσίων αποχωρητηρίων καθώς και άλλες πιθανές αιτίες είναι ορισμένοι απλοί παράγοντες που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Είναι σημαντικό, εμείς, οι γυναίκες να βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή για τυχόν σημάδια κολπικών μολύνσεων και να γνωρίζουμε τις διάφορες πιθανές αιτίες τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο της εμφάνισής τους αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σημαντικότερο είναι η ανίχνευσή τους και η θεραπεία τους πριν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ποια είναι τα σημάδια μιας κολπικής λοίμωξης;

Οι κολπικές λοιμώξεις μπορούν να ανιχνευτούν βάσει ορισμένων κοινών συμπτωμάτων τα οποία εμφανίζονται συνήθως στα αρχικά στάδια της λοίμωξης. Μεταξύ αυτών είναι και τα εξής:

  • Δυσοσμία του κόλπου
  • Φαγούρα
  • Αίσθημα καύσου
  • Επώδυνη ούρηση ή συνουσία
  • Πρασινωπά, κίτρινα, ροζ ή λευκά κολπικά υγρά – με ή χωρίς οσμή

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι αντιμετωπίζετε κάποια κολπική λοίμωξη. Εφόσον την ανιχνεύσετε, είναι σημαντικό να δράσετε άμεσα πριν μετατραπεί σε πιο σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, μπορείτε επίσης να τις προλάβετε ακολουθώντας τις προτάσεις του σημερινού άρθρου:

Τι να κάνετε για την πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων;

πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και παραπάνω, οι κολπικές λοιμώξεις προκαλούνται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Αλλά αν δράσετε άμεσα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθείτε από μια τέτοια λοίμωξη.

Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα

Τα εσώρουχα που είναι 100% βαμβακερά θα σας βοηθήσουν να διατηρηθείτε στεγνές και έτσι θα προστατευθείτε από πολλές κολπικές λοιμώξεις. Το βαμβάκι απομακρύνει την υγρασία που αποτελεί τροφή για τους ζυμομύκητες. Όταν αγοράζετε καινούργια εσώρουχα βεβαιωθείτε ότι ο καβάλος τουλάχιστον είναι βαμβακερός.

Σωστή υγιεινή

Η καθημερινή προσωπική σας υγιεινή είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να προλάβετε τις κολπικές λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να πλένετε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή του σώματός σας με ένα ήπιο σαπούνι το οποίο δεν θα διαταράξει το φυσικό pH του σώματός σας. Εκτός από το μπάνιο, όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα θα πρέπει να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω για να αποφεύγετε τη μεταφορά βακτηρίων και μικροβίων στον κόλπο. Οι σκόνες, τα αρωματικά σαπούνια, τα αφρόλουτρα, τα αρωματικά ταμπόν και τα  αποσμητικά γι αυτήν την περιοχή μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων που βρίσκονται στον κόλπο σας και να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο μια ήδη υπάρχουσα λοίμωξη.

Αποφεύγετε να φοράτε στενά ρούχα

πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων

Τα τζίν ή τα σορτς τα οποία έχουν πολύ στενή γραμμή δημιουργούν ένα θερμό και υγρό περιβάλλον, ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων. Προσπαθήστε να φοράτε πιο άνετα ρούχα όπως φούστες για παράδειγμα.

Διατηρείτε στεγνή την ευαίσθητη περιοχή για την πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων

Η υγρασία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων. Είναι πολύ σημαντικό να είναι στεγνή η ευαίσθητη περιοχή πριν φορέσετε οποιοδήποτε ρούχο.

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων κολπικών πλύσεων

Η εσωτερική πλύση του κόλπου με οποιοδήποτε υγρό μπορεί να καταστρέψει τα καλά βακτήρια τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των κολπικών μολύνσεων. Αυτό σας εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενός από αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα ενώ θα είστε περισσότερο ευάλωτες σε άλλα είδη ασθενειών.

Βελτιώστε τη διατροφή σας για την πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να αποφύγετε τις κολπικές λοιμώξεις. Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σακχάρων και αλκοόλ σε συνδυασμό με το στρες προκαλούν κολπικές λοιμώξεις. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή αυτών των τροφών όπως και των καταστάσεων που προκαλούν στρες και προτείνουν να πίνετε περισσότερο νερό και να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός καθαρού ουροποιητικού συστήματος.

  • Μεταξύ των τροφών που συστήνονται για την πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων είναι: το λάχανο, το σπανάκι, ο ανανάς, τα γογγύλια και τα πράσινα γογγύλια, το σέσκουλο, το σκόρδο, το χρένο, ο μαϊντανός, τα τεύτλα, τα ραδίκια, το μπρόκολο και τα εσπεριδοειδή.
  • Εκτός αυτών, συνιστάται η κατανάλωση άφθονου σκέτου γιαουρτιού που περιέχει γαλακτικό οξύ και συμβάλλει στην επαναφορά των υγιεινών βακτηρίων.

Ποιοι χυμοί συμβάλλουν στην πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων;

σκορδο

Οι χυμοί δρουν ως φυσικά αντιβιοτικά βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τους ιούς, τους μύκητες και τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κολπικές λοιμώξεις. Το σκόρδο καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά τα οποία ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Υλικά

  • 1 ματσάκι σπανάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 ντομάτες

Προετοιμασία

Πλένετε καλά όλα τα υλικά και τα τοποθετείτε σε ένα μπλέντερ μαζί με μισή κούπα νερό. Τα αφήνετε να λιώσουν καλά και πίνετε αυτό το ρόφημα χωρίς να το στραγγίξετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.