Οι 3 καλύτερες ασκήσεις για την υγεία.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές απλές ασκήσεις για να αρχίσετε να γίνεστε δραστήριοι σιγά-σιγά.
Οι 3 καλύτερες ασκήσεις για την υγεία.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου, 2020

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την υγεία; Είτε πρόκειται για εργασία, οικογενειακούς ή ακόμη και προσωπικούς λόγους, είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή να μην κάνουν καμία δραστηριότητα. Ίσως δεν το προσέχουν τώρα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου το σώμα τους θα πάσχει από διάφορα προβλήματα, τα οποία θα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Παρακάτω ακολουθούν μερικές απλές ασκήσεις για να αρχίσετε να γίνεστε δραστήριοι σιγά-σιγά.

Παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα, χοληστερίνη… Υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα μπορούσαμε να ελαττώσουμε ξεκινώντας με βασικές ασκήσεις που βοηθούν την βελτίωση της υγείας. Μερικές φορές η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετή. Όμως για να γίνει σωστά, πρέπει να είστε συνεπείς. Ποια είναι τα κίνητρά σας; Θυμηθείτε ότι μια προϋπόθεση για να είστε σταθεροί όσον αφορά στην άσκηση είναι να μην το κάνετε μόνοι. Έτσι…πώς θα σας φαινόταν να παρακινήσετε ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας να σας ακολουθήσει; Διαλέξτε μια από τις τρεις επιλεγόμενες ασκήσεις, που είναι πιο εύκολη να την κάνετε ή ακόμη θα μπορούσατε να τις συνδυάσετε ή να τις εναλλάσσετε ανάλογα με τις μέρες. Το πιο βασικό είναι να το κάνετε κάθε μέρα και να το θεωρείτε ως μια ακόμη συνήθεια στην ζωή σας. Η υγεία σας θα σας ευχαριστεί για αυτό. Μάθετε σήμερα για τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία!

Τα οφέλη του να ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλοπάτια

ασκήσεις για την υγεία- σκαλοπάτια

Αυτό ίσως σας εκπλήξει, αλλά έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες και πολλοί καρδιολόγοι που συνιστούν αυτήν την απλή άσκηση. Αυτός είναι ένας εξαίσιος τρόπος βελτίωσης της υγείας της καρδιάς, ενδυνάμωσης των μυών των ποδιών, καύσης θερμίδων και λήψης επαρκούς καρδιαγγειακής άσκησης. Μόλις σε μισή ώρα, μπορείτε να κάψετε έως 342 θερμίδες. Ο Δρ. Roy Shephard από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς) επιβεβαιώνει ότι απλά και μόνο το περπάτημα μερικών βημάτων  για 20 εκ. με ρυθμό 20 ανά λεπτό μπορεί να επιφέρει απίθανα αποτελέσματα για την υγεία. Αυτή είναι αναμφίβολα μια από τις πιο καλές ασκήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε.

 • Με την μείωση χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης, ελαττώνεται ο κίνδυνος του να υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις.
 • Μεγαλύτερη δύναμη των μυών των ποδιών και μεγαλύτερη καρδιοπνευμονική αντοχή.
 • Καίει θερμίδες.
 • Ενδυναμώνει τα κόκκαλα.
 • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και το μυϊκό σύστημα.

Πώς να το κάνετε;

Στο σπίτι, στα εμπορικά κέντρα ή ακόμη και στην δουλειά.

Για 20 με 25 λεπτά κάθε μέρα.

Ανεβαίνετε κάθε σκαλοπάτι με ίσια την πλάτη, προσπαθώντας να μην κάνετε καμπούρα από μπροστά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο της κίνησης των ποδιών σας και της κάμψης των πελμάτων σας. Αν έχετε κάποια πρόβλημα στο γόνατο ή κάποιο άλλο τραύμα στο πόδι, να κάνετε την άσκηση πολύ αργά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε αυτήν την άσκηση καθημερινά.

Τα οφέλη της ποδηλασίας, από τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία

ασκήσεις για την υγεία - ποδήλατο

Μια άλλη πολύ ωφέλιμη και ιδιαίτερα συνιστώμενη άσκηση. Αν έχετε ποδήλατο και μπορείτε να βρείτε ένα καλό μέρος για να κάνετε βόλτα χωρίς κίνδυνο, μην διστάσετε να το κάνετε. Πόσο μάλλον, αν έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο αντί το αυτοκίνητό σας  για να πηγαίνετε στην δουλειά, τόσο το καλύτερο. Κάνοντας 30 με 35 λεπτά ποδήλατο την ημέρα είναι αρκετά, κι αν έχετε και παρέα θα είναι ακόμη πιο ευχάριστο.

 • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 50%.
 • Προλαμβάνει τον πόνο στην πλάτη και προστατεύει τις αρθρώσεις. Η κίνηση του πεντάλ τονώνει τους μυς των ραχιαίων σπονδύλων κι ενδυναμώνει την οσφυϊκή περιοχή (προλαμβάνοντας  έτσι την δισκοκήλη). Οι αρθρώσεις των γονάτων επίσης βελτιώνονται από αυτές τις κυκλικές κινήσεις, που με την σειρά τους προστατεύουν την αντοχή των χόνδρων.
 • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ποδηλασία κι αυτές οι στοιχειώδεις ασκήσεις με το σώμα σας, μετακινούν τα φαγοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που καταβροχθίζουν τα βακτήρια στο ανθρώπινο  σώμα,΄ελαχιστοποιώντας όλα τα είδη των τοξινών.

Τα οφέλη του καθημερινού περπατήματος, μια από τις ασκήσεις για την υγεία

ασκήσεις για την υγεία - περπατημα

Για να καρπωθείτε τα οφέλη αυτής της απλής άσκησης, πρέπει να την κάνετε καθημερινά και να βαδίζετε με γρήγορο ρυθμό για μισή ώρα. Αυτό δεν είναι ακριβώς τρέξιμο, αλλά ελαφριά επιτάχυνση έτσι ώστε το σώμα σας και η καρδιά σας να βρίσκονται στα βέλτιστα επίπεδα λειτουργίας κατά την διάρκεια αυτής της μικρής χρονικής περιόδου.

 • Δυναμώνει την καρδιά, εμποδίζοντας τις καρδιακές παθήσεις και μειώνει την χοληστερίνη.
 • Ελέγχει το βάρος. Αν επιταχύνετε αργά τον ρυθμό σας θα αυξήσετε την μυϊκή μάζα και τον μεταβολισμό σας και θα κάψετε περισσότερο λίπος.
 • Προλαμβάνει την άνοια και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
 • Προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Τονώνει τα κόκκαλα και τα δυναμώνει, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των αρθρώσεων.
 •  Τονίζει τους γλουτούς και τους κοιλιακούς. Για αυτό, πρέπει να δώσετε προσοχή στην στάση του σώματος σας ενώ περπατάτε. Προσπαθήστε να περπατάτε όρθια και σε άνετη. Μην γέρνετε προς τα μπροστά.
 • Αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Θα αποκτήσετε αυτήν την βασική βιταμίνη για τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα περπατώντας υπό το φως της ημέρας.
 • Αυξάνει την ενέργεια και την ευεξία σας. Αυτό είναι ακόμη πιο ευεργετικό, όταν  περπατάτε για μισή ώρα έχοντας παρέα τον σύντροφο σας ή ένα φίλο σας και θα αισθάνεστε τον εαυτό σας πολύ ελαφρύτερο. Μελέτες δείχνουν ότι το καθημερινό περπάτημα μειώνει τα επίπεδα άγχους κι ανησυχίας. Το να αναπνέετε φρέσκο αέρα σας απαλλάσσει και  σας απομακρύνει από τις υποχρεώσεις σας για λίγες στιγμές, οι οποίες είναι αναμφίβολα η καλύτερη βιταμίνη που μπορείτε να λάβετε από αυτήν την άσκηση.

Τι λέτε να αρχίσετε από σήμερα μια από τις ασκήσεις για την υγεία ;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lee, I. M., & Buchner, D. M. (2008). The importance of walking to public health. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e31817c65d0
 • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment. https://doi.org/10.1143/PTP.121.809
 • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger-Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: A systematic review. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.