Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη μαστεκτομή;

Είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένες για τη μαστεκτομή καθώς μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο, να οδηγήσει σε επιπλοκές και στον ανασχηματισμό του μαστού.
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη μαστεκτομή;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη μαστεκτομή; Ορισμένες περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού οδηγούν στη μαστεκτομή. Δεν είναι η πρώτη επιλογή αλλά περιστασιακά είναι η μοναδική επιλογή που μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Μάθετε σήμερα τα πάντα πριν τη μαστεκτομή.

Για να κατανοήσετε λίγο καλύτερα τη διαδικασία, είναι σημαντικό να μάθετε τι συνεπάγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης μέρους ή ολόκληρου του μαστού.

Είναι εύκολο να το γράψετε ή να το διαβάσετε αλλά να περνάς όλη αυτή τη διαδικασία είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για αυτή τη μορφή θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι η μαστεκτομή είναι σίγουρα μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή.

Πρόσφατα, ακόμη και μερικές γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού επέλεξαν να κάνουν αυτή την επέμβαση ως μέτρο πρόληψης.

Αν και δεν είναι η χειρότερη επιλογή, είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Μπορεί να μην χρειαστεί καν αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή κάποια γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τους κινδύνους εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου.

Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν τη μαστεκτομή.

1. Είναι σωματικά διαφορετικό για κάθε γυναίκα

πριν τη μαστεκτομή

Μερικές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν περισσότερο πόνο από κάποιες άλλες. Ανάλογα με το σώμα σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο χρόνος της ανάρρωσής σας διαρκεί περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε που είναι 12 εβδομάδες.

Στην τελική, το σώμα σας είναι εκείνο που θα αποφασίσει πότε θα επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα είτε νωρίτερα είτε αργότερα από όσο ελπίζατε.

Είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστείτε: ζητήστε από κάποιον να σας βοηθά μετά τη μαστεκτομή. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε κάποιον δίπλα σας.

Οι πρώτες δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση θα είναι αρκετά περίπλοκες. Θα επηρεάσει την κινητικότητά σας ακόμη και στα πολύ απλά πράγματα, όπως το να ανοίξετε ένα μπουκάλι νερού ή να χτενίσετε τα μαλλιά σας.

Τότε θα αρχίσετε να ανησυχείτε περισσότερο για τον πόνο που θα προκαλέσει η μαστεκτομή. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες γυναίκες δεν αισθάνονται αφόρητους πόνους. Στην πραγματικότητα, μερικές από αυτές δεν αισθάνονται απολύτως τίποτα μετά το χειρουργείο.

Μερικές αισθάνονται κάποια πίεση αλλά τίποτα περισσότερο.

2. Η μαστεκτομή μπορεί να έχει επιπλοκές

πριν τη μαστεκτομή

Η μαστεκτομή είναι μια επέμβαση όπως κάθε άλλη κι επομένως είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει σχετικά με το σώμα ή την υγεία σας. Διαβάστε σχετικά με το καρκίνο του μαστού εδώ.

Μερικές γυναίκες θεωρούν ότι η επέμβαση δεν είναι τόσο σοβαρό ζήτημα ενώ άλλες αισθάνονται πολύ άσχημα και μόνο με την ιδέα.

Μια επίπτωση είναι ότι η αναπνοή σας μπορεί να είναι κάπως επιφανειακή λόγω του πόνου. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσετε πνευμονία λόγω της έλλειψης φιλτραρίσματος στους πνεύμονές σας. Θα πρέπει να φροντίζετε αρκετά τον εαυτό σας μερικές ημέρες μετά την επέμβαση καθώς τότε διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πιθανή λοίμωξη.

Άλλη μια συνέπεια είναι η δυσκοιλιότητα. Αυτό συνήθως οφείλεται στην ανοσία στις επιπτώσεις της αναισθησίας και των φαρμάκων που θα συνταγογραφήσει ο γιατρό σας για τον πόνο.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας αναγκάσουν να περάσετε ένα ολόκληρο βράδυ στην εντατική επειδή δεν είχατε εντερικές κινήσεις για πέντε ημέρες.

Είναι σημαντικό να μιλάτε με το γιατρό σας καθώς θα σας προσφέρει κατάλληλες προτάσεις ώστε να αποφύγετε αυτή την κατάσταση. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.

3. Η ανακατασκευή του στήθους είναι μια επιλογή

πριν τη μαστεκτομή

Το θέμα με την ανακατασκευή του στήθους μετά τη μαστεκτομή είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και εξαρτάται από τις ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Μερικές γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν ανακατασκευή για προσωπικούς λόγους ενώ άλλες πιστεύουν ότι θέλουν να συμφιλιωθούν με το νέο τους σώμα.

Αν και το στήθος συνδέεται με την ομορφιά, μερικές γυναίκες υποφέρουν κατά την ανακατασκευή. Άλλες που είχαν πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να αισθάνονται ελεύθερες από τον πόνο στην πλάτη και να μην επιλέξουν την ανακατασκευή του.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να αναλύσετε τις προσωπικές σας ανάγκες πριν αποφασίσετε αν θα υποβληθείτε στη διαδικασία της ανακατασκευής ή όχι.

Μιλήστε για τις ανησυχίες σας και μη φοβάστε πριν τη μαστεκτομή

Η μαστεκτομή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που κάνετε στη ζωή κι επομένως δεν χρειάζεται να τη φοβάστε ούτε στο ελάχιστο.

Μιλήστε στο γιατρό σας και αν συμφωνεί ότι είναι απαραίτητο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τα πάντα γύρω από αυτή την επέμβαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Borbón Mendoza, J. E., & Beato Canfux, A. I. (2002). Enfoque actual de la problemática salud-sociedad en pacientes con mastectomía. Revista Cubana de Medicina Militar, 31(1), 47-53.
  • Del Val Gil, J. M., Bañeres, M. L., López, F. R., Martínez, A. U., & Serrano, A. M. (2001). Cáncer de mama y mastectomía. Estado actual. Cirugía española, 69(1), 56-65.
  • Silva de Oliveira, M., Carvalho Fernandes, A. F., Mesquita Melo, E., & Falcão Juvenal Barbosa, I. C. (2005). Cuidados preoperatorios de mastectomía bajo la óptica de la mujer. Revista Cubana de Enfermería, 21(2), 1-1.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.