4 λόγοι που παίρνουμε κιλά μετά τη δίαιτα

Γιατί μας συμβαίνει αυτό και μάλιστα αρκετά συχνά; Μήπως κάνουμε κάτι λάθος; Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας εξηγήσουμε μερικούς από τους πιο κοινούς λόγους που παίρνουμε κιλά και ειδικά όταν δεν το περιμένουμε.
4 λόγοι που παίρνουμε κιλά μετά τη δίαιτα
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2019

4 λόγοι που παίρνουμε κιλά μετά τη δίαιτα. Σας έχει ξανασυμβεί; Ακολουθείτε κάποια αυστηρή δίαιτα για τρεις μήνες ώστε να είστε έτοιμοι για το καλοκαίρι ή απλά για να αποκτήσετε ακόμη καλύτερη σιλουέτα χάνοντας μερικά κιλά. Και επιτέλους τα καταφέρνετε! Έχετε αποκτήσει το επιθυμητό βάρος. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες αρχίζετε να ξαναπαίρνετε τα κιλά που είχατε χάσει.

Γιατί μας συμβαίνει αυτό και μάλιστα αρκετά συχνά; Μήπως κάνουμε κάτι λάθος; Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας εξηγήσουμε μερικούς από τους πιο κοινούς λόγους που παίρνουμε κιλά και ειδικά όταν δεν το περιμένουμε.

1. Η παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε επιπλέον κιλά

μετά τη δίαιτα

Έχουμε ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε το λόγο: φανταστείτε ότι η φίλη σας θέλει να χάσει κιλά γρήγορα για το καλοκαίρι. Για να το καταφέρει αυτό ξεκινά τη δική της θεραπεία η οποία δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από την παράλειψη του βραδινού γεύματος, την κατανάλωση μικρού πρωινού και στο ενδιάμεσο της ημέρας τσιμπάει οτιδήποτε βρει μπροστά της με αποτέλεσμα να μην τρώει τίποτα όταν γυρίζει σπίτι.

Υποθέστε ότι 10 με 12 ώρες την ημέρα δεν τρώει τίποτα, το οποίο θέτει το σώμα της σε εγρήγορση και αρχίζει να αναζητά αποθέματα ενέργειας, οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά. Ωστόσο, όταν το σώμα της επιστρέφει στα φυσιολογικά του επίπεδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Το σώμα θα ανακτήσει γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας τα οποία είχαν χαθεί προκειμένου να καλύψει αυτή την απροσδόκητη έλλειψη και να αποφύγει τυχόν καταστάσεις που μπορεί να θέσουν το σώμα σε εγρήγορση. Με λίγα λόγια, αυτό που κατάφερε η φίλη σας δεν είναι υγιεινό. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε για μια ολόκληρη ημέρα αλλά ούτε και να περιορίσουμε τα γεύματά μας μόνο σε δυο την ημέρα. Το σώμα μας λαμβάνει αυτή την κατάσταση ως απειλή και κατά συνέπεια ο εγκέφαλός μας αντιδρά.

2. Τι κινδύνους κρύβουν οι δίαιτες με λίγες θερμίδες;

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε το κλασικό παράδειγμα της πολύ αυστηρής δίαιτας η οποία παρά το ότι διατηρεί 5 γεύματα την ημέρα είναι πολύ επικίνδυνη για το σώμα μας καθώς βασίζεται σε μια διαιτητική και θρεπτική ανισορροπία. Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι δίαιτες που σας ζητούν να καταναλώνετε λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα ή εκείνες που σας προτείνουν να καταναλώνετε σχεδόν αποκλειστικά υδατάνθρακες ή μόνο πρωτεΐνες.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία σας. Κανονικά αυτές οι δίαιτες ακολουθούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δυο ή τρεις εβδομάδες, και είναι λογικό εφόσον αποκτήσετε το επιθυμητό βάρος να επανεμφανιστούν τα κιλά που χάσατε, ως δια μαγείας, όταν αρχίσετε να καταναλώνετε κάποιο είδος θερμιδικών τροφών ακόμη και όταν καταναλώνετε ελάχιστες ποσότητες.

Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό:

Αυτά τα είδη περιοριστικών διαιτών μειώνουν τα επίπεδα γλυκογόνου του σώματος και συνήθως το σώμα προσπαθεί να βρει αυτό το στοιχείο σε άλλα σημεία του. Ξέρετε πού; Στους μυς μας, στους χόνδρους των αρθρώσεών μας… Στα σημεία όπου μπορεί να συγκεντρωθεί ορισμένο ποσοστό ενέργειας. Κάνοντας λοιπόν αυτό το πράγμα, απελευθερώνεται μια τεράστια ποσότητα νερού, μεταλλικών στοιχείων και τοξικών ουσιών από το μεταβολισμό μας, όπως ούρα και ουρικό οξύ.

Όταν λοιπόν τελειώνει η υποθετική θαυματουργική δίαιτα, έχετε χάσει κιλά λόγω της κατανάλωσης γλυκογόνου που ήταν αποθηκευμένο στο συκώτι και, εφόσον έχει επεκταθεί στους μυς και στους συνδέσμους κατά την αναζήτηση για ενέργεια, έχετε χάσει νερό και μεταλλικά στοιχεία που ήταν άκρως απαραίτητα για το σώμα. Αυτή η έλλειψη αναγκάζει τους ιστούς να αναζητήσουν τρόπους για να ενυδατωθούν ξανά και γρήγορα. Συνεπώς, μόλις επιστρέψετε στη φυσιολογική σας διατροφή αποθηκεύετε λίπος και θερμίδες. Έτσι τα κιλά που είχατε χάσει, τα παίρνετε και πάλι και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

3. Πόσο απαραίτητο είναι να ενσωματώνουμε υγιεινές συνήθειες στη διατροφή μας μετά τη δίαιτα;

μετά τη δίαιτα και σαλατα

Αν κάποια δίαιτα σάς είχε βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα στο παρελθόν, γιατί να τη σταματήσετε; Πολλές φορές παίρνουμε κιλά επειδή ακολουθούμε μερικές διατροφικές συνήθειες οι οποίες όχι μόνο είναι εντελώς λανθασμένες αλλά δεν είναι και υγιεινές. Ήδη γνωρίζετε ότι η κατανάλωση λιπαρών, γλυκών ή επεξεργασμένων τροφών μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, την υπέρταση και να προωθήσουν την εμφάνιση άλλων ασθενειών οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την καρδιά μας.

Συνεπώς, για να αποφύγετε την απόκτηση βάρους θα πρέπει να ενσωματώσετε στη δίαιτα που σας είχε βοηθήσει και στο παρελθόν καθημερινές, υγιεινές συνήθειες και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε μερικά γλυκά ή ένα κομμάτι κέικ, αν ξέρετε ότι αργότερα θα πάτε για περπάτημα και συνεπώς θα κάψετε θερμίδες.

Γενικά, όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά το καλύτερο από όλα είναι να συμβουλεύεστε κάποιο διατροφολόγο. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχουν μερικές τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε άρρωστοι ή μερικοί συνδυασμοί τροφών που να μην μας κάνουν καλό. Αναμφίβολα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε να ακούτε και να κατανοείτε το σώμα σας. Όταν ανακαλύψετε κάτι που σας κάνει καλό, σας βοηθά να φροντίζετε την υγεία σας και να χάνετε κιλά θα πρέπει να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή.

4. Αλλαγές στη ρουτίνα σας μετά τη δίαιτα

μετά τη δίαιτα

Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Ένας από τους πιο κοινούς λόγους που παίρνουμε κιλά είναι οι αλλαγές στις συνήθειές μας ή όταν συμβαίνει κάτι στη ζωή μας το οποίο προκαλεί αυτή την απόκτηση βάρους. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Πιθανότατα ορισμένα από αυτά, σας είναι ήδη γνωστά.

  • Μόλις χάσατε πολλά κιλά αλλά στη δουλειά έχει γίνει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμά σας το οποίο σημαίνει ότι και οι καθημερινές σας συνήθειες έχουν αλλάξει. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα παίρνετε τα κιλά που έχετε χάσει.
  • Έχετε προβλήματα με το σύντροφό σας.
  • Έχετε περισσότερο άγχος για τα προβλήματα στο σπίτι, στη δουλειά…
  • Έχετε χάσει κιλά για το καλοκαίρι αλλά μερικές φορές η περίοδος των διακοπών μάς κάνει να χαλαρώνουμε, πηγαίνουμε πιο συχνά σε μπαρ, πάρτι… με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνουμε τα κιλά που είχαμε χάσει.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Nardone, Giorgio. La dieta de la paradoja: Superar las barreras psicológicas que te impiden adelgazar y estar en forma. Vol. 72. Grupo Planeta (GBS), 2009.
  • Pérez-Lizaur, Ana Bertha. Dietas normales y terapéuticas: los alimentos en la salud y la enfermedad. McGraw Hill Mexico, 2014.
  • Tajer, Carlos D. “La obesidad y sus paradojas: tratando de elaborar un mensaje coherente para la prevención secundaria.” Revista argentina de cardiología 80.2 (2012): 195-204.
  • Dulloo, A. G., Jacquet, J. and Montani, J. P. (2012). How dieting makes some fatter: from a perspective of human body composition autoregulation. The Proceedings of teh Nutrition Society, 71(3), 379-389. https://doi.org/10.1017/S0029665112000225
  • Weyer, C., Walford, R. L., Harper I. T., Milner, M., MacCallum, T., Tataranni, P. A. and Ravussin, E. (2000). Energy metabolism after 2 y of energy restriction: the biosphere 2 experiment. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(4), 946-53. https://doi.org/10.1017/S0029665112000225
  • Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E. and Norton, L. E. (2014). Metabolic adaptation to weight loss: implications for the athlete. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(7). https://doi.org/10.1186/1550-2783-11-7

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.