4 λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε!

Πέρα από τις σωματικές του ωφέλειες, ο χορός μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της μνήμης σας καθώς και στην ορμονική σας λειτουργία.
4 λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε!
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε! Ο χορός είναι μία από τις δραστηριότητες που μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί. Ποιος δεν έχει βιώσει τη μεγάλη χαρά μετά από μερικές ωραίες κινήσεις στην πίστα χορού ή στο κλαμπ; Ή ακόμα και στο σπίτι ή στο μπάνιο!

Δεν έχει σημασία αν χορεύετε εντελώς μόνοι σας ή μαζί με κάποιον άλλο. Ο χορός είναι συνώνυμο της διασκέδασης και της αρμονίας ανάμεσα στο σώμα μας και τους χώρους που επιλέγουμε για να χορέψουμε.

Γενικά ο χορός αντιπροσωπεύει την ουσία της ανθρώπινης φύσης στο μεγαλείο της. Και δεν είναι απαραίτητο να είστε επαγγελματίες χορευτές για να χορεύετε. Μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε!

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του χορού είναι ότι όλοι μπορούν να επιδοθούν σε αυτόν. Δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος του κόσμου είστε, πάντα θα μπορείτε να απολαμβάνετε τον χορό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο χορός θεωρείται μια πολιτισμική και κοινωνική δραστηριότητα που συνοδεύει τους ανθρώπινους πολιτισμούς από πάντα. Μάλιστα, οι πρώτοι λαοί του κόσμου χρησιμοποιούσαν τον χορό ως μέρος ορισμένων τελετουργιών.

Ο χορός εξελίχθηκε μέσα στην ιστορία μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή μορφή του. Υπάρχουν διάφορα είδη χορού και προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Όμως, λόγω της παγκοσμιοποίησης, όλοι μπορούν πλέον να χορέψουν τους χορούς που τους αρέσουν περισσότερο.

Λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε

Λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε

Αρκετά όμως με την ιστορία. Ο χορός είναι διασκεδαστικός όταν χορεύεται, όταν βιώνεται στο σώμα σας. Ωστόσο, δεν είναι κακό να ξέρουμε γιατί χορεύουμε, πέρα από το ότι μας διασκεδάζει και μας προσφέρει χαρά.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς λόγους για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε. Μάθετε ποιοι είναι!

1. Ο χορός δυναμώνει την καρδιά σας

Μία από τις σωματικές δραστηριότητες που συνιστούν περισσότερο οι γιατροί είναι ο χορός. Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για την ευεξία του σώματος, αφού αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

 • Και αυτή είναι μία από τις ωφέλειες του χορού. Ο χορός συνιστάται χάρη στις αμέτρητες ωφέλειες που έχει για την καρδιά σας.
 • Όταν χορεύετε τακτικά, συμβάλλετε στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιολογικών παθήσεων. Επίσης ο χορός δυναμώνει τις αρτηρίες και τις φλέβες σας.
 • Τέλος, χάρη στην ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος, βελτιώνεται σημαντικά η οξυγόνωση του σώματος.

2. Ο χορός βελτιώνει τη μνήμη σας

Λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε

Τα προβλήματα μνήμης αρχίζουν να προκύπτουν με το πέρασμα του χρόνου αλλά και λόγω κακών συνηθειών.

Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιδίδεστε σε δραστηριότητες που εξουδετερώνουν τις επικίνδυνους παράγοντες. Ένας τρόπος είναι η άσκηση και ο χορός αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να ασκηθείτε.

 • Ο λόγος δεν είναι μόνο η αύξηση της οξυγόνωσης του σώματος αλλά και η διασκέδαση που εξασφαλίζει ο χορός. Ο χορός αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να προστατέψετε την εγκεφαλική σας υγεία.

Εξάλλου, θα λέγαμε ότι ένας εξαιρετικός λόγος για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε είναι ότι ο χορός βελτιώνει τη μνήμη σας ενώ ταυτόχρονα σας βοηθάει να εκτελείτε πολλές διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα.

3. Ο χορός καταπολεμά το άγχος

Αναφερθήκαμε αρκετές φορές στη χαρά και στη διασκέδαση που μπορεί να προσφέρει ο χορός.

Για να μην έχετε καμία αμφιβολία, προσέξτε τη διάθεση και την έκφραση στα πρόσωπα των ανθρώπων που χορεύουν τακτικά.

Η μουσική που συνοδεύει τον χορό προσκαλεί τους ανθρώπους σε κίνηση. Ο ρυθμός κάνει τα μέλη του σώματος και τον κορμό να λικνίζονται (φυσικά, αυτό εξαρτάται από το είδος της μουσικής που σας αρέσει -υπάρχουν μουσικές για όλα τα γούστα).

Επιπλέον, κάθε κίνηση ενισχύει τις ορμονικές λειτουργίες, ειδικά την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης, που βελτιώνουν τη γενική ευημερία σας.

Έτσι, ο χορός συμβάλλει στη μείωση της ανησυχίας, της δυσφορίας, της υπερβολικής σκέψης και, ως αποτέλεσμα, μειώνει τα επίπεδα άγχους.

4. Ο χορός βελτιώνει τις σωματικές ικανότητες και μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε

Λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να χορεύετε

Οι σωματικές ικανότητες αποτελούν έναν σημαντικό στυλοβάτη της ανθρώπινης ανάπτυξης και είναι εξαιρετικά σημαντικές από τη γέννηση ως τον θάνατο. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές χάνονται με το πέρασμα του χρόνου, αν όχι όλες.

Επομένως, είναι σημαντικό να τις ασκείτε και να τις βελτιώνετε, έτσι ώστε να τις διατηρήσετε για περισσότερο καιρό.

Ποιες είναι αυτές οι σωματικές ικανότητες;

Οι σωματικές ικανότητες χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες.

Λειτουργικές σωματικές ικανότητες:

 • Δύναμη
 • Ταχύτητα
 • Αντοχή
 • Ευλυγισία

Συντονιστικές σωματικές ικανότητες:

 • Ρυθμός
 • Προσαρμογή
 • Ισορροπία
 • Προσανατολισμός
 • Συγχρονισμός
 • Χρόνος αντίδρασης
 • Διαφοροποίηση

Όταν χορεύετε τακτικά, βελτιώνετε όλες τις παραπάνω ικανότητες, όμως ειδικά την ισορροπία, τον συντονισμό, τον προσανατολισμό και την ευλυγισία. Φυσικά αυτό εξαρτάται από το είδος του χορού στον οποίο επιδίδεστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Keogh, J. W. L., Kilding, A., Pidgeon, P., Ashley, L., & Gillis, D. (2009). Physical benefits of dancing for healthy older adults: A review. Journal of Aging and Physical Activity. Human Kinetics Publishers Inc. https://doi.org/10.1123/japa.17.4.479
 • Quiroga Murcia, C., Kreutz, G., Clift, S., & Bongard, S. (2010). Shall we dance? An exploration of the perceived benefits of dancing on well-being. Arts & Health, 2(2), 149–163. https://doi.org/10.1080/17533010903488582
 • Merom, D., Grunseit, A., Eramudugolla, R., Jefferis, B., Mcneill, J., & Anstey, K. J. (2016). Cognitive benefits of social dancing and walking in old age: The dancing mind randomized controlled trial. Frontiers in Aging Neuroscience, 8(FEB). https://doi.org/10.3389/fnagi.2016.00026
 • Marich, J., & Howell, T. (2015). Dancing mindfulness: A phenomenological investigation of the emerging practice. Explore, 11(5), 346–356. https://doi.org/10.1016/j.explore.2015.07.001
 • Keogh, Justin & Kilding, Andrew & Pidgeon, Philippa & Ashley, Linda & Gillis, Dawn. (2009). Physical Benefits of Dancing for Healthy Older Adults: A Review. Journal of aging and physical activity. 17. 479-500. 10.1123/japa.17.4.479.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.