4 περίεργες συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στη διάθεσή μας για να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε καλύτερο ύπνο. Διαβάζουμε για διάφορες συμβουλές και για διάφορα κόλπα συνεχώς, όμως σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις αποτελεσματικούς τρόπους που, σύμφωνα με την επιστήμη, θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα.
4 περίεργες συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου, 2019

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, πιθανώς έχετε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Εγχύματα, σμούθι, φάρμακα, ανατομικά μαξιλάρια… Εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο σε περίπτωση που δεν τις έχετε δοκιμάσει.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στη διάθεσή μας για να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε καλύτερο ύπνο. Διαβάζουμε για διάφορες συμβουλές και για διάφορα κόλπα συνεχώς, όμως σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις αποτελεσματικούς τρόπους που, σύμφωνα με την επιστήμη, θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα. Τι έχετε να χάσετε;

1. Η σωστή θερμοκρασία για έναν καλύτερο ύπνο

για καλύτερο ύπνο

Πολλές μελέτες σήμερα δείχνουν ότι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου. Αν το θερμόμετρο ξεφύγει από το αυτό το εύρος, θα αρχίσουμε να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.

Το University of California, Berkeley, για παράδειγμα, διεξήγαγε μια πενταετή μελέτη, της οποίας το συμπέρασμα ήταν ότι, πράγματι, ένα περιβάλλον ύπνου με χαμηλότερη θερμοκρασία επέτρεπε στους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να έχουν καλύτερη ποιότητα ανάπαυσης. Παράξενο αλλά αληθινό. Πολλοί από μας συχνά ακολουθούμε τη λογική του ότι πρέπει να είμαστε ζεστά και χουχουλιάρικα τις νύχτες του χειμώνα, με πολλές κουβέρτες και παπλώματα.

Ιδανικά θα πρέπει να προσπαθείτε να διατηρείτε το περιβάλλον ύπνου σας σε σταθερή θερμοκρασία, όχι υψηλότερη από 20 βαθμούς. Αν είναι λίγο χαμηλότερη, ακόμα καλύτερα. Η ζέστη το καλοκαίρι μάς δυσκολεύει να κοιμηθούμε. Προσπαθήστε λοιπόν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας σήμερα και δείτε μόνοι σας τα αποτελέσματα.

2. Κοιμηθείτε με το ένα πόδι έξω από τα σκεπάσματα

για καλύτερο ύπνο

Εκπλήσσεστε; Είναι αλήθεια! Πολλοί από εμάς το έχουμε κάνει χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά γιατί. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο “Science of Us” εξηγεί το λόγο:

 • Όταν κοιμόμαστε βαθιά, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει μερικούς βαθμούς.
 • Αν αυτό δεν συμβεί, έχουμε αϋπνία. Η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή και γινόμαστε ανήσυχοι και νευρικοί.
 • Τα πόδια μας αποτελούν δύο από τους καλύτερους ρυθμιστές της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, ένας σχεδόν σίγουρος τρόπος για να χαλαρώσετε είναι να βγάλετε τα πόδια σας έξω από τα παπλώματα για να δροσιστείτε. Η θερμοκρασία του σώματός σας θα μειωθεί και θα κοιμηθείτε καλύτερα. Δεν αποτυγχάνει σχεδόν ποτέ!

3. Οι ωφέλειες του ύπνου στο αριστερό σας πλευρό

για καλύτερο ύπνο

Σας έχουμε ήδη μιλήσει κάποιες φορές για τις μεγάλες ωφέλειες του ύπνου στο αριστερό σας πλευρό. Είναι κάτι πραγματικά αποτελεσματικό και υγιεινό. Και να γιατί:

 • Πολλά από τα όργανά μας εκτελούν τις λειτουργίες τους καλύτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως το λεμφικό μας σύστημα. Κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών, το λεμφικό σύστημα καθαρίζει, αποστραγγίζει και οξυγονώνει… Ο ύπνος στο δεξιό μας πλευρό κάνει τις διεργασίες αυτές δυσκολότερες και αυτό, με τη σειρά του, δεν μας επιτρέπει να κοιμηθούμε βαθιά ή υγιεινά.
 • Η πέψη είναι ευκολότερη όταν κοιμόμαστε στο αριστερό μας πλευρό. Το στομάχι μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του πιο άνετα χωρίς αίσθηση βάρους και φουσκώματος.

4. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας δύο ώρες πριν τον ύπνο

για καλύτερο ύπνο

Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να ξαπλώνουμε με το κινητό ή το φορητό υπολογιστή μας και να διαβάζουμε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, να μιλάμε με φίλους ή συγγενείς και έπειτα να σβήνουμε τη συσκευή και να προσπαθούμε να κοιμηθούμε.

Τι κάνετε εσείς; Σύμφωνα με το Foundation for Geoenvironmental Health, τα ζωτικά μας όργανα λειτουργούν μέσω ηλεκτρικών ώσεων. Αν τα εκθέτουμε σε τεχνητές ηλεκτρικές ώσεις, είναι πιθανό να παρουσιάσουμε τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Αϋπνία.
 • Μεταβολή στους βιολογικούς ρυθμούς.
 • Πρωινή κόπωση.
 • Έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχετε λοιπόν υπόψη σας αυτή την απλή συμβουλή στο εξής: για καλύτερο ύπνο, σβήστε τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο και την τηλεόραση δύο ώρες πριν πάτε να κοιμηθείτε. Μπορεί να έχετε τη συνήθεια να παρακολουθείτε κάποια ταινία ή κάποια τηλεοπτική εκπομπή στο κρεβάτι, όμως αν υποφέρετε από αϋπνία, θα ήταν καλή ιδέα να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια.

Δύο ώρες πριν τον ύπνο, σβήστε τα πάντα και κάντε ένα  χαλαρωτικό ντους. Μετά, επιλέξτε ένα καλό βιβλίο και διαβάστε ήσυχα. Η νύστα θα έρθει σιγά-σιγά με τον πλέον χαλαρωτικό τρόπο. Πριν το καταλάβετε, θα κλείσετε τα μάτια σας και θα χαθείτε στην πλοκή του βιβλίου.

Θα μπορούσε να υπάρχει τίποτα καλύτερο; Δοκιμάστε το σήμερα!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Okamoto-Mizuno K, Mizuno K. Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology. 2012.
 • Obradovich N, Migliorini R, Mednick SC, Fowler JH. Nighttime temperature and human sleep loss in a changing climate. Sci Adv. 2017;
 • Ko Y, Lee JY. Effects of feet warming using bed socks on sleep quality and thermoregulatory responses in a cool environment. J Physiol Anthropol. 2018;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.