5 έξυπνα κόλπα για να έχετε φρέσκα και καθαρά μαξιλάρια

17 Ιανουαρίου 2018
Για να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας και για να τα διατηρήσετε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σας συμβουλεύουμε να καθαρίζετε τα μαξιλάρια σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Το να έχει κανείς φρέσκα και καθαρά μαξιλάρια είναι σημαντικό προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν σωστά την καθημερινή τους λειτουργία. Τα μαξιλάρια είναι ένα κομμάτι οικιακού εξοπλισμού που χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και συντήρησης αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως παραμένουν σε υγιεινή κατάσταση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν εστιάζουν καθόλου σε αυτή την αναγκαιότητα. Τα μαξιλάρια, ωστόσο, απορροφούν συνεχώς μόρια ιδρώτα και σκόνης. Με άλλα λόγια, είναι το τέλειο μέρος για να φωλιάσουν ακάρεα και μικρόβια, αποχαιρετώντας τα φρέσκα και καθαρά μαξιλάρια σας.

Πολλοί άνθρωποι απλώς τοποθετούν τα μαξιλάρια τους σε μια προστατευτική θήκη. Είναι αναπόφευκτο, ωστόσο, πως κάποια στιγμή μαύρες κηλίδες και δυσάρεστες μυρωδιές θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και εκείνη τη στιγμή θα σκεφτούμε πως ήρθε ο καιρός να τα πετάξουμε.
Πριν κάνετε μια τόσο αμετάκλητη κίνηση, σταθείτε!  Ας εξετάσουμε σήμερα κάποιες δοκιμασμένες μεθόδους καθαρισμού και απολύμανσής τους. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να επαναφέρουν τα μαξιλάρια σας στην αρχική τους τέλεια κατάσταση. Θα αποκτήσετε και πάλι φρέσκα και καθαρά μαξιλάρια και μάλιστα με κόστος που δεν θα ανατινάξει τον οικονομικό προϋπολογισμό σας στον αέρα.

Παρακάτω θα σας μυήσουμε στα μυστικά των 5 καλύτερων κόλπων για αυτή τη δουλειά. Δοκιμάστε τα σήμερα και καθιερώστε να καθαρίζετε τα μαξιλάρια σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

1. Μαγειρική σόδα και ξύδι για καθαρά μαξιλάρια

Καθαρά μαξιλάρια - Μαγειρική σόδα, γάντια, σφουγγάρι και ξύδι
Το μείγμα σόδας και λευκού ξυδιού είναι απόλυτα φυσικό προϊόν και εγγυημένα θα λευκάνει και θα μαλακώσει το ύφασμα, αφήνοντας φρέσκα και καθαρά μαξιλάρια.

Τα συγκεκριμένα πανίσχυρα συστατικά έχουν αντιμικροβιακές και λευκαντικές ιδιότητες που ενισχύουν την αφαίρεση των λεκέδων που προέρχονται από σκόνη, βρομιά ή ιδρώτα.

Συστατικά

½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα (80 γρ.)
½ φλιτζάνι λευκό ξύδι (125 ml)

Οδηγίες παρασκευής

 • Τοποθετήστε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο. Έπειτα, προσθέστε τη σόδα και το λευκό ξύδι μόλις ο κάδος γεμίσει πλήρως με νερό.

Αφήστε το πλυντήριο να ολοκληρώσει την πλύση, έπειτα βγάλτε το μαξιλάρι και στεγνώστε το στον ήλιο.

Διαβάστε και αυτό: 5 τρόποι να λευκάνετε τις πετσέτες χωρίς σκληρά χημικά

2. Ζεστό νερό και χυμός λεμονιού για καθαρά μαξιλάρια

Δεν αποτελεί μυστικό πως ο χυμός φρέσκου λεμονιού είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά συστατικά με το οποίο μας έχει προικίσει η σοφή Φύση σε σχέση με το καθάρισμα και την απολύμανση.

Γι’ αυτόν το λόγο δεν αποτελεί έκπληξη το ότι είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας όταν προσπαθούμε να επαναφέρουμε τα μαξιλάρια μας στην αρχική καλή τους κατάσταση.

Συστατικά για καθαρά μαξιλάρια

 • Χυμός από 6 λεμόνια
 • 2 ½ λίτρα νερό (10 ποτήρια)

Οδηγίες προετοιμασίας για καθαρά μαξιλάρια

 • Ζεσταίνετε το νερό. Μόλις βράσει, προσθέστε το χυμό των 6 φρέσκων λεμονιών και το νερό.
 • Έπειτα, με προσοχή βυθίστε μέσα το μαξιλάρι. Αν χρειαστεί, προσθέστε περισσότερο νερό, μέχρι να καλύψει πλήρως το μαξιλάρι.
 • Αφήστε το να μουλιάσει, και έπειτα πλύντε το με το συνηθισμένο απορρυπαντικό σας.

 3. Μαγειρική σόδα και αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Καθαρά μαξιλάρια - Μαγειρική σόδα σε μπολ και έλαιο τεϊόδεντρου
Ο συνδυασμός της μαγειρικής σόδας και του αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου μας δίνει ένα στέρεο και ξηρό απορρυπαντικό που είναι εξαιρετικό για την περιποίηση των μαξιλαριών μας.

Το μείγμα μας βοηθά να απαλλαχτούμε από τις απαίσιες κιτρινίλες που λεκιάζουν με τον καιρό τα μαξιλάρια μας. Χάρη στις δυνατές αντιμικροβιακές του ιδιότητες, μπορεί να αφαιρεί επίσης τους μικροοργανισμούς και τα ακάρεα.

Συστατικά

 • ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα (80 γρ.)
 • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Οδηγίες προετοιμασίας

 • Πρώτα, ρίξτε τη σόδα σε ένα μπολ. Έπειτα, αναμείξτε τη με το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου.
 • Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής μάζα με κρεμώδη υφή. Έπειτα απλώστε την κρέμα πάνω στο μαξιάρι και αφήστε το να μουλιάσει για 45 λεπτά.
 • Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά, τρίψτε με μια βούρτσα ή ένα πανί για να αφαιρέσετε το επιπλέον υλικό.

4. Απορρυπαντικό και βόρακας για καθαρά μαξιλάρια

Το κόλπο με το απορρυπαντικό και τον βόρακα έχει αναδειχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμούν την πανίσχυρη ιδιότητά του να αφήνει φρέσκα και καθαρά μαξιλάρια, 100% απαλλαγμένα από τη βρομιά.

Το εν λόγω μείγμα αφαιρεί τον ιδρώτα και τα άλλα μόρια σκόνης που συσσωρεύονται με το χρόνο. Παράλληλα, εξαφανίζει τους λεκέδες που μπορεί να αποδειχτούν πολύ επίμονοι στην αφαίρεσή τους.

 • Επιπλέον, διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες που εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς και τους μύκητες

Συστατικά

 • 1 φλιτζάνι απορρυπαντικό (200 γρ.)
 • 1 φλιτζάνι βιοδιασπώμενη σκόνη για τα πιάτα (250 ml)
 • 1 φλιτζάνι λευκαντικό χωρίς χλώριο (250 ml)
 • ½ φλιτζάνι βόρακα (80 g)
 • Ζεστό νερό (όσο χρειαστεί)

Οδηγίες προετοιμασίας

 • Πρώτα, βεβαιωθείτε πως έχετε λάβει όλα τα προφυλακτικά μέτρα για να αποφύγετε την επαφή με αυτά τα συστατικά. Μπορούν να γίνουν ιδιαιτέρως τοξικά όταν έρθουν σε επαφή με ανοιχτές πληγές ή με τα μάτια. Προτείνουμε να φορέσετε γάντια και μια μάσκα προσώπου ενώ ετοιμάζετε το μείγμα.
 • Το επόμενο βήμα είναι να βάλετε όλα τα συστατικά μέσα στο πλυντήριο, στη συνηθισμένη θήκη του απορρυπαντικού.
 • Έπειτα, βάλτε ένα ή δύο μαξιλάρια μέσα στον κάδο.
 • Αφού προσθέσετε ζεστό νερό, ξεκινήστε το για να εκτελέσει την κανονική του πλύση.
 • Μόλις τελειώσει η πλύση, στεγνώστε τα μαξιλάρια σας στον ήλιο για να βεβαιωθείτε πως δεν θα αποκτήσουν μια απαίσια μυρωδιά μούχλας.

Ανακαλύψτε: 5 αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης που πρέπει να έχουμε υπόψη

5. Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και λεμόνι για  καθαρά μαξιλάρια

Καθαρά μαξιλάρια - Στυμμένα λεμόνια και χυμός λεμονιού
Με την απλή ανάμειξη του οξυζενέ και του χυμού λεμονιού δημιουργείται ένα δυνατό οικιακό λευκαντικό που έχει μερικά φανταστικά ενεργά συστατικά. Αυτά τα συστατικά εξαφανίζουν τους λεκέδες που έχουν δημιουργηθεί από τον ιδρώτα ή το σάλιο στα όμορφα άσπρα μαξιλάρια σας.

Συστατικά

½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (125 ml)
1 φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου (250 ml)

Οδηγίες προετοιμασίας

 • Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε έναν κουβά με ζεστό νερό και βυθίστε μέσα στο υγρό τα μαξιλάρια.
 • Κατόπιν, απλώς βάζετε τα μαξιλάρια στο πλυντήριο ρούχων, στο πρόγραμμα της κανονικής πλύσης και τα απλώνετε να στεγνώσουν στον ήλιο.

Εσείς συνεχίζετε να αναρωτιέστε για εκείνα τα κίτρινα σημάδια βρομιάς πάνω στα μαξιλάρια σας, τα οποία προσπαθείτε να μη σκέφτεστε; Κι όμως… Η ζωή σας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη, αν διαλέξετε ένα από τα κόλπα που σας περιγράψαμε πιο πάνω προκειμένου να κρατήσετε τα αγαπημένα σας μαξιλάρια φρέσκα, καθαρά και απαλλαγμένα από βλαβερούς μικροοργανισμούς.