5 αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης που πρέπει να έχουμε υπόψη

Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να μην αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρής νόσου. Όμως αν σας συμβαίνει συχνά, χωρίς προφανή αιτία, σας συνιστούμε να δείτε κάποιον ειδικό.
5 αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης που πρέπει να έχουμε υπόψη
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

5 αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης που πρέπει να έχουμε υπόψη. Αν οι παράγοντες αυτοί δεν είναι παρόντες, η υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης της οποίας η αιτία πρέπει να βρεθεί.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Μερικές φορές προκύπτει απλώς επειδή αναρρώνουμε από κάποιο κρυολόγημα ή αντιμετωπίζουμε κάποια μικρή λοίμωξη. Επιπλέον, η νυχτερινή εφίδρωση είναι κάτι συχνό κατά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να κάνουμε σωστή διάγνωση της αιτίας αυτής της πάθησης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υπάρχει μια οργάνωση που ονομάζεται International Hyperhidrosis Society (Διεθνής Εταιρεία για την Υπεριδρωσία), η οποία διεξάγει μελέτες για την ενημέρωση των ανθρώπων πάνω σε αυτό το πρόβλημα.

Αν και δεν υποφέρουν από υπεριδρωσία όλοι όσοι παρουσιάζουν νυχτερινή εφίδρωση, η πάθηση αυτή παρουσιάζεται συχνά σε ασθενείς στα κέντρα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία της υπερβολικής εφίδρωσης είναι η αϋπνία, το άγχος ή η ανησυχία που προκαλείται λόγω της έλλειψης ποιοτικού νυχτερινού ύπνου.

Όμως, σε άλλες περιπτώσεις, η πάθηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποιες υποκείμενες νόσους, οι οποίες είναι σχετικά σοβαρές. Οι νόσοι αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παρακάτω θα σας πούμε περισσότερα για πέντε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.

1. Νυχτερινή εφίδρωση και παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων

Η υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα μπορεί κάλλιστα να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων τύπων φαρμάκων.

Το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια απέδειξε ότι πολλές θεραπείες για την ανησυχία και την κατάθλιψη έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση της νυχτερινής εφίδρωσης.

 • Ωστόσο η συγκεκριμένη παρενέργεια δεν παρουσιάζεται σε όλους τους ασθενείς. Μάλιστα μόνο το 14% με 20% των ασθενών παρουσιάζει αύξηση της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λέγοντας υπερβολική εφίδρωση εννοούμε ότι οι πυτζάμες και τα σεντόνια των ασθενών μουσκεύονται από τον ιδρώτα τους.
 • Παρομοίως, η υπερβολική λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου ή της φλεγμονής μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτή την παρενέργεια.

Επομένως, μη διστάσετε να μιλήσετε στο γιατρό σας για οποιοδήποτε σύμπτωμα ή παρενέργεια συνδέεται με ορισμένα από τα φάρμακα που λαμβάνετε.

νυχτερινής εφίδρωσης χαπια σε παλαμη

2. Υπερθυρεοειδισμός

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο συνηθισμένη αιτία της νυχτερινής εφίδρωσης.

Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί και άλλα πιο εμφανή συμπτώματα, όπως κόπωση, αύξηση βάρους, ευαισθησία στα τριχοειδή αγγεία και αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, τα οποία είναι αρκετά συνηθισμένα.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμα από τη νυχτερινή εφίδρωση στη διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης.

 • Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, όταν ο θυρεοειδής αδένας υπόκειται σε κάποια μεταβολή που συνδέεται με την ορμόνη θυροξίνη, αυτό επηρεάζει το μεταβολισμό μας. Μία από τις κύριες συνέπειες αυτού είναι η δυσανεξία στη θερμότητα και η υπερβολική εφίδρωση.
 • Επιπλέον, μπορεί επίσης να έχετε ταχυπαλμία όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, βοή στα αφτιά και επεισόδια αϋπνίας.

3. Λέμφωμα Hodgkin ή μη-Hodgkin λέμφωμα, συνέπεια της νυχτερινής εφίδρωσης

Στην αρχή του άρθρου, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι, σε μερικές περιπτώσεις, η νυχτερινή εφίδρωση αποτελεί σύμπτωμα άλλων πιο σοβαρών νόσων.

 • Το λέμφωμα Hodgkin ή το μη-Hodgkin λέμφωμα αποτελούν παραδείγματα τέτοιου είδους νόσων. Οι συγκεκριμένες νόσοι είναι ένα είδος καρκίνου που ξεκινά από τα λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν θεμελιώδες μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Η υπερβολική εφίδρωση, η οποία είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτές τις παθήσεις, μπορεί να επηρεάσει το λεμφικό σύστημα. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει το λεμφικό ιστό, τα λεμφαγγεία και τη σπλήνα.
 • Γενικά, τα κύρια συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin ή μη-Hodgkin λέμφωμα είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες στις μασχάλες ή στους βουβώνες.

Ωστόσο αξίζει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα είδος ογκολογικής πάθησης που ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία και έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής.

γιατρος εξεταζει νυχτερινής εφίδρωσης

4. Υπογλυκαιμία, συνέπεια της νυχτερινής εφίδρωσης

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της υπογλυκαιμίας.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 πολλές φορές αντιμετωπίζουν συχνά επεισόδια υπερβολικής εφίδρωσης τη νύχτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης τους.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε οφείλεται σε συγκεκριμένο λόγο: το πάγκρεας δεν εκκρίνει ινσουλίνη. Κατά συνέπεια, το σώμα αρχίζει να ιδρώνει υπερβολικά προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την εσωτερική μεταβολή.

5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία

Οπωσδήποτε σας έχει ήδη συμβεί το εξής: τρώτε πάρα πολύ ή καταναλώνετε κάτι που σας αρρωσταίνει και, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξυπνάτε αισθανόμενοι δυσφορία και είστε μούσκεμα στον ιδρώτα.

 • Η παραπάνω περιγραφή αφορά έναν τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά σε κάποια ανισορροπία, απειλή ή εσωτερική αλλαγή.
 • Επιπλέον πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επίσης συνδέεται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα.
 • Μπορεί να αισθάνεστε εξάντληση, πόνο στο στήθος και να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε όταν πάσχετε από αυτή τη νόσο. Αν όντως παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα και τα αντιμετωπίζετε συχνά, δείτε κάποιον ειδικό.
 • Μόλις διαγνωστεί η πάθηση, μπορεί να αντιμετωπιστεί και τότε μπορείτε να επιστρέψετε σε μια ζωή απαλλαγμένη από αυτή την ενόχληση.
νυχτερινής εφίδρωσης

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρείτε αυτό το σύμπτωμα “φυσιολογικό”. Η υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα δεν είναι κάτι φυσιολογικό αν δεν κάνει πολλή ζέστη στο δωμάτιό σας.

Δείτε το γιατρό σας και εξηγήστε του πώς αισθάνεστε και τι σας συμβαίνει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Davidson, J. R. T., Foa, E. B., Connor, K. M., & Churchill, L. E. (2002). Hyperhidrosis in social anxiety disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry26(7–8), 1327–1331. https://doi.org/10.1016/S0278-5846(02)00297-X
 • Armstrong M, Aziz N, Fingeret A. Physiology, Thyroid Function. [Updated 2019 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/
 • Gobbi, P. G., Pieresca, C., Ricciardi, L., Vacchi, S., Bertoloni, D., Rossi, A., … Ascari, E. (1990). Night sweats in Hodgkin’s disease A manifestation of preceding minor febrile pulses. Cancer, 65(9), 2074–2077. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19900501)65:9<2074::AID-CNCR2820650931>3.0.CO;2-O
 • Weng N, Luo YW, Xu JD, Zhang Y. Abnormal nocturnal behavior due to hypoglycemia: A case report. Medicine (Baltimore). 2019;98(6):e14405. doi:10.1097/MD.0000000000014405
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., & Trimarchi, H. (2007). Gastroesophageal reflux as a cause of night sweating. Anales de Medicina Interna24(6), 285–288. https://doi.org/10.4321/S0212-71992007000600007

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.