Συμβουλές για την απομάκρυνση της μούχλας

Εκατομμύρια άνθρωποι συρρέουν στα κέντρα υγείας κάθε χρόνο με κρίσεις άσθματος και αλλεργικές αντιδράσεις που απαιτούν θεραπεία.
Συμβουλές για την απομάκρυνση της μούχλας

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου, 2019

Στο σημερινό άρθρο θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για την απομάκρυνση της μούχλας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο και πιο ανθυγιεινό από τους μύκητες που μεγαλώνουν στα υγρά σημεία του σπιτιού μας, στην κουζίνα, στα πλακάκια, στο χαλί και σε χώρους που δεν το περιμένουμε και ξαφνικά βρίσκουμε άσχημους λεκέδες.

Εκατομμύρια άνθρωποι συρρέουν στα κέντρα υγείας κάθε χρόνο με κρίσεις άσθματος και αλλεργικές αντιδράσεις που απαιτούν θεραπεία. Επιπλέον, αν δεν ενεργήσετε γρήγορα, η μούχλα μπορεί να βλάψει μόνιμα τις επιφάνειες του σπιτιού σας, όπως τα πατώματα αλλά και υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να καθιερώσετε μια ρουτίνα καθαρισμού αυτών των σημείων χρησιμοποιώντας τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για να απαλλαγείτε διαπαντός από αυτόν τον ενοχλητικό, καθημερινό εχθρό. Θέλετε να μάθετε ορισμένες συμβουλές για την απομάκρυνση της μούχλας;

Θα σας πούμε εμείς!

Τι είναι η μούχλα και γιατί εμφανίζεται;

Απομάκρυνση της μούχλας - Μούχλα σε μεγέθυνση

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα· δεν ανήκει ούτε στο ζωικό ούτε στο φυτικό βασίλειο. Αναπτύσσεται δημιουργώντας αποικίες κυττάρων, εφόσον επικρατούν οι παρακάτω συνθήκες:

 • Επαρκές οξυγόνο.
 • Υψηλή υγρασία.
 • Ζέστη.

Προφανώς, δεν μπορούμε να έχουμε το θερμοστάτη μας κλειστό όλο το χρόνο· κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε την υγρασία και πότε-πότε να καθαρίζουμε. Επίσης να θυμάστε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη μούχλας και μερικά από αυτά είναι πραγματικά τοξικά, όπως ο Aspergillus. Οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή αντίδραση όταν έρθουν σε επαφή με τη μούχλα.

Τρόποι για την απομάκρυνση της μούχλας

Συχνά, τα χημικά προϊόντα που αγοράζουμε στα καταστήματα δεν καταφέρνουν να μας δώσουν τα αποτελέσματα που αναμένουμε, κάτι που οδηγεί σε περισσότερους κινδύνους παρά σε ωφέλειες. Υπάρχουν πολλές πρακτικές και οικονομικές λύσεις που απομακρύνουν τη μούχλα αποτελεσματικά. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω.

1. Έλεγχος της υγρασίας

Απομάκρυνση της μούχλας - Καθαρό υπνοδωμάτιο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν μπορούμε να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη μας σε χαμηλή θερμοκρασία όλο το χρόνο για να αποφύγουμε την παρουσία του ανθυγιεινού  μύκητα, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε την υγρασία. Να πώς:

 • Η μούχλα αγαπάει τους χώρους που δεν αερίζονται καλά και είναι ζεστοί. Γι’ αυτό τη βρίσκουμε συχνά σε χώρους όπως τα υπόγεια, τις γωνίες της κουζίνας, τις ντουλάπες, τις αποθήκες…. Μια απλή λύση είναι ο τακτικός αερισμός των σημείων αυτών.
 • Ανοίγετε τα παράθυρα και αφήνετε τον αέρα να ανανεωθεί στους χώρους αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για τα κρεβάτια. Δεν είναι καλό να στρώνετε το κρεβάτι αμέσως μόλις σηκώνεστε· είναι καλύτερα να αφήνετε τα σεντόνια να αεριστούν λίγο ώστε να μην αναπτυχθούν ακάρεα. Το ίδιο ισχύει και για τη μούχλα.
 • Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα μούχλας στο σπίτι σας, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε ένα μικρό εξαγνιστή αέρα. Η λύση αυτή κοστίζει, όμως συνιστάται αν κάποιος στο σπίτι σας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

2. Έλαιο τεϊόδεντρου

Απομάκρυνση της μούχλας - Έλαιο τεϊόδεντρου σε μπολ

Έχουμε ήδη αναφέρει αρκετές φορές τις εκπληκτικές ωφέλειες του ελαίου από τεϊόδεντρο. Σύμφωνα με μελέτες το έλαιο τεϊόδεντρου έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι το καλύτερο φυσικό απολυμαντικό που υπάρχει και θα σας εξασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να το αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα φυσικών προϊόντων ή σε κάποιο εξειδικευμένο παντοπωλείο. Είναι χρήσιμο για πάρα πολλά πράγματα και είναι πραγματικά πρακτικό για την απομάκρυνση της μούχλας. Να πώς χρησιμοποιείται:

Συστατικά

 • 2 κουταλιές της σούπας από έλαιο τεϊόδεντρου
 • 2 φλιτζάνια νερό
 • Ψεκαστήρας
 • Γάντια

Προετοιμασία:

Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε να φορέσετε γάντια για να προστατευτείτε. Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει μη αναμενόμενες αντιδράσεις και είναι καλύτερα να μην την αγγίξετε με γυμνά χέρια. Μόλις είστε έτοιμοι, προσθέστε το έλαιο τεϊόδεντρου και το νερό στον ψεκαστήρα και ανακινήστε καλά το μείγμα. Χρησιμοποιήστε τον ψεκαστήρα για να ρίξετε το μείγμα στα σημεία όπου υπάρχει μούχλα.

Αφήστε το μείγμα να δράσει για μισή ώρα και παρακολουθήστε τη μούχλα να εξαφανίζεται από μόνη της.

3. Λευκό ξύδι

Απομάκρυνση της μούχλας - Λευκό ξύδι, λεμόνι και μαγειρική σόδα

Ένα απλό και αποτελεσματικό κόλπο. Το λευκό ξύδι σκοτώνει το 90% των ειδών της μούχλας που εμφανίζονται στα σπίτια, γεγονός που το καθιστά μία από τις πιο οικονομικές λύσεις. Είναι θαυμάσιο για τα δυσπρόσιτα σημεία στο μπάνιο (ντουλάπια, σημεία πίσω από την τουαλέτα και πόρτες) και τα άλλα μέρη όπου συνήθως εμφανίζεται ο μύκητας.

Πώς χρησιμοποιείται το ξύδι για την απομάκρυνση της μούχλας; Ως εξής:

Συστατικά

 • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
 • Ψεκαστήρας

Προετοιμασία:

Η ιδέα είναι να γεμίσετε ένα μικρό πλαστικό ψεκαστήρα με λευκό ξύδι, έτσι ώστε να είναι πάντοτε διαθέσιμο για το καθημερινό καθάρισμα. Μόλις είστε έτοιμοι, ψεκάστε τις μουχλιασμένες περιοχές. Επαναλάβετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στους υγρούς και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, τους οποίους προτιμά για την ανάπτυξή του αυτός ο ενοχλητικός και εν δυνάμει επικίνδυνος μικροοργανισμός.

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να ζείτε χωρίς μούχλα από σήμερα;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • A brief guide to mold, moisture, and your home: Mold basics. (2012).
  epa.gov/mold/brief-guide-mold-moisture-and-your-home
 • Mold allergy. (2015).
  aafa.org/page/mold-allergy.aspx
 • Cháfer, M., Sánchez-González, L., González-Martínez, C., & Chiralt, A. (2012). Fungal Decay and Shelf Life of Oranges Coated With Chitosan and Bergamot, Thyme, and Tea Tree Essential Oils. Journal of Food Science, 77(8), E182–E187. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02827.x
 • Shao, X., Cheng, S., Wang, H., Yu, D., & Mungai, C. (2013). The possible mechanism of antifungal action of tea tree oil onBotrytis cinerea. Journal of Applied Microbiology, 114(6), 1642–1649. https://doi.org/10.1111/jam.12193
 • Yildirim-Bicer, A. Z., Peker, I., Akca, G., & Celik, I. (2014). In Vitro Antifungal Evaluation of Seven Different Disinfectants on Acrylic Resins. BioMed Research International, 2014(519098). https://doi.org/10.1155/2014/519098

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.