9 ωφέλειες που εξασφαλίζετε όταν τρώτε μήλα

9 Ιανουαρίου 2018
Τα μήλα σας χορταίνουν, σας βοηθούν να ελέγξετε την όρεξή σας και τις λιγούρες, ενώ βελτιώνουν επίσης την πέψη σας. Και αυτές είναι μονάχα μερικές από τις εκπληκτικές ωφέλειες που έχετε όταν τρώτε μήλα!

Τα μήλα ανήκουν στα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, όχι μόνο επειδή είναι εύκολα διαθέσιμα όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και επειδή τρώγονται με τόσους πολλούς τρόπους και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Όταν τρώτε μήλα, εξασφαλίζετε στο σώμα σας αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλές φυτικές ίνες, που προάγουν την καλή πέψη και συνεισφέρουν στην αποβολή των τοξινών. 

Το πιο αξιοσημείωτο από όλα είναι ότι τα μήλα μπορούν στην πραγματικότητα να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε, επειδή χορταίνουν και συμβάλλουν στη μείωση της λαχτάρας για φαγητό.

Επειδή πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν πόσο υπέροχα είναι τα μήλα, θέλουμε να σας μιλήσουμε για αυτά λεπτομερώς.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις ωφέλειες που εξασφαλίζετε όταν τρώτε μήλα;

1. Τα μήλα βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία

Τρώτε μήλα για καρδιαγγειακή υγεία

Μία μονάχα μερίδα μήλου σας εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες φυτοχημικών ουσιών, φυσικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν το σώμα σας από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Έτσι τα κύτταρά σας παραμένουν υγιή, κάτι που αποτελεί κλειδί για τη μείωση του κινδύνου για την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο.

Επίσης τα μήλα εξασφαλίζουν διαλυτές φυτικές ίνες, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα σας και προλαμβάνουν τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες σας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τα οφέλη της κατανάλωσης κινόα, μήλου και κανέλας για πρωινό.

 

2. Έχουν διουρητική δράση

Τα μήλα ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που έχει διουρητική δράση στον οργανισμό.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν τρώτε μήλα, προάγετε την αποβολή των κατακρατημένων υγρών και τη μείωση του φουσκώματος.

Τα μήλα συνιστώνται για ανθρώπους με φλεγμονώδεις διαταραχές ή υπέρταση.

3. Τα μήλα συνεισφέρουν στην υγεία των δοντιών σας

Τρώτε μήλα για υγιή δόντια

Αν τρώτε μήλα τακτικά, εξασφαλίζετε σημαντικές ωφέλειες για την υγεία των δοντιών σας.

Επειδή κατά τη μάσηση των μήλων παράγεται σάλιο, η κατανάλωση μήλων ελέγχει την ανάπτυξη των βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τερηδόνα.

Αν και ένα μήλο από μόνο του δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καλή οδοντική υγιεινή, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο όταν δεν έχετε πρόχειρη μια οδοντόβουρτσα.

4. Τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ

Η υψηλή περιεκτικότητα των μήλων σε αντιοξειδωτικές ουσίες έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για γνωστικές διαταραχές όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, η ικανότητα των μήλων να μην επιτρέπουν στις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρά σας σημαίνει ότι σας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

5. Τα μήλα σας βοηθούν να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος

Τρώτε μήλα για αδυνάτισμα

Οι άνθρωποι που περιλαμβάνουν τα μήλα στη διατροφή τους μπορεί να δουν σημαντικές ωφέλειες στις προσπάθειές τους να αδυνατίσουν.

Αν και το μήλο δεν είναι μια θαυματουργή «λιποδιαλυτική» τροφή, οι διατροφολόγοι θεωρούν ότι βοηθάει πολύ στο αδυνάτισμα.

Επομένως, αν τρώτε μήλα τακτικά, με τον καιρό η όρεξή σας μειώνεται και έτσι ελέγχετε την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον τα μήλα τρέφουν τα φιλικά βακτήρια στο παχύ σας έντερο και υποστηρίζουν τον γρήγορο μεταβολισμό.

6. Τα μήλα βελτιστοποιούν την αποτοξίνωση του συκωτιού

Τα προβλήματα με το συκώτι είναι αποτέλεσμα ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και συνεχούς έκθεσης σε περιβαλλοντικές τοξίνες.

Αν και το συκώτι έχει την ικανότητα να αποτοξινώνεται, αν υπερφορτωθεί με τοξίνες, δυσκολεύεται να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες του.

Ευτυχώς ένα ποτήρι χυμός μήλου μπορεί να δώσει στη διαδικασία αποτοξίνωσης του συκωτιού σας την «ώθηση» που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

7. Τρώτε μήλα γιατί τα μήλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τρώτε μήλα για το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι βιταμίνες και τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία στα μήλα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μήλο τη μέρα θα μειώσει τον κίνδυνο για:

  • Αναπνευστικές νόσους.
  • Λοιμώξεις.
  • Άλλες διαταραχές που συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό των ιών, των βακτηρίων και των μυκήτων.

8. Τα μήλα εξασφαλίζουν υγιές, νεανικό δέρμα

Όλες οι ποικιλίες μήλων περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματός σας.

Τόσο η τοπική εφαρμογή τους ως μάσκα όσο και η κατανάλωσή τους συνεισφέρει στην ελαχιστοποίηση της οξειδωτικής βλάβης των κυττάρων, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα της πρόωρης γήρανσης.

Τα μεταλλικά στοιχεία βελτιώνουν την οξυγόνωση του αίματος, που αποτελεί κλειδί για τις διεργασίες καθαρισμού και αναζωογόνησης.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Αδυνατίστε με ένα μήλο την ημέρα.

 

9. Τα μήλα προάγουν την καλή πέψη

Τρώτε μήλα για καλή πέψη

Τα μήλα και οι φλούδες τους περιέχουν ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζεται πηκτίνη και υποστηρίζει την πέψη.

Η πηκτίνη τρέφει την εντερική βλέννα και συνεισφέρει στον έλεγχο των ανισορροπιών του pH στο στομάχι σας βοηθώντας σας να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων.

Επιπλέον τα μήλα προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου και από χρόνια προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Όπως μόλις μάθατε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσετε να τρώτε μήλα πιο συχνά.

Κάντε τα μήλα μέρος της διατροφής σας και δείτε από μόνοι σας!

Ευγενική παραχώρηση εικόνας: wikiHow.com

 

  • Boyer, J., & Liu, R. H. (2004, May 12). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-1
  • Hyson, D. A. (2012). A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Advances in Nutrition2(5), 408–420. https://doi.org/10.3945/an.111.000513
  • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry51(3), 609–614. https://doi.org/10.1021/jf020782a
  • Gerhauser, C. (2008, October). Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0028-1088300
  • Tsao, R. (2015). Apples. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 239–248). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00040-4
  • Koutsos, A., Tuohy, K. M., & Lovegrove, J. A. (2015, May 26). Apples and cardiovascular health—is the gut microbiota a core consideration? Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu7063959