5 συμβουλές για να έχετε ένα στοργικό παιδί!

Το να έχει ένας γονιός ένα στοργικό παιδί είναι πολύ ικανοποιητικό και δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Εδώ θα σας πούμε πώς!
5 συμβουλές για να έχετε ένα στοργικό παιδί!
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πρέπει να είστε εσείς το πρότυπο για ένα στοργικό παιδί. Το πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους και ειδικότερα στο ίδιο το παιδί σας θα επηρεάσει το πώς εκείνο εκφράζει τα συναισθήματά του.

Πόσοι γονείς ονειρεύονται εκείνες τις μεγάλες αγκαλιές που τους παίρνουν τα παιδιά τους; Όταν οι γονείς γυρνάνε σπίτι από τη δουλειά, χαίρονται τόσο πολύ όταν τα παιδιά τους είναι στοργικά. Το να έχει ένας γονέας ένα στοργικό παιδί είναι πολύ ικανοποιητικό και δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, είτε το πιστεύετε είτε όχι.

Υπάρχουν καταστάσεις μέσα στις οποίες ένα παιδί δεν μπορεί να εκφράσει τα θετικά του συναισθήματα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε συναισθηματικό τραύμα ή σε έλλειψη στοργής.

Αν το παιδί σας δεν είναι πολύ στοργικό, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Δεν είναι χαμένη υπόθεση!

Αν δώσετε στο παιδί σας πολλή αγάπη και δείξετε πολλή κατανόηση, μπορείτε να εξαλείψετε τις όποιες κακές συνήθειες έχει. Για αυτό και σήμερα, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες από τις καλύτερες συμβουλές μας για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι πιο στοργικό και γλυκό.

Πώς να έχετε ένα στοργικό παιδί

Τα παιδιά λατρεύουν να μιμούνται τους γονείς τους. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να έχουν καλά πρότυπα στη ζωή τους.

Αν θέλετε το παιδί σας να είναι στοργικό, ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι και ο πιο απλός. Να τους μάθετε να συμπεριφέρονται με στοργή απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Επίσης, να αναπτύξουν κάποιες από αυτές τις συνήθειες: να χαμογελούν, να χαιρετούν τους ανθρώπους στοργικά και να δίνουν προσοχή στους ανθρώπους. 

5 συμβουλές για να έχετε ένα στοργικό παιδί!

Μερικοί γονείς συχνά ανταμείβουν τα παιδιά τους με τρόπους οι οποίοι δεν είναι στοργικοί. Όπως, για παράδειγμα με παιχνίδια, γλυκά ή χρήματα. Αντί να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ως γονείς, όμως, όταν το κάνουν αυτό δημιουργούν ένα κενό. Υπάρχουν στιγμές που η καλύτερη ανταμοιβή πρέπει να είναι μια αγκαλιά ή ένα φιλί από έναν γονέα.

Η αγάπη σας είναι αυτό που χρειάζονται. Αν θέλετε να έχετε ένα στοργικό παιδί, πρέπει να το βοηθήσετε σαν σύμβουλός του να εκφράσει τα συναισθήματά του προς τους ανθρώπους που έχει κοντά του. Κάθε βήμα από αυτά που θα σας αναφέρουμε θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα.

1. Δώστε τους στοργή και θα έχετε ένα στοργικό παιδί

Το πρωί ξυπνήστε τα παιδιά σας με αγκαλιές και φιλιά, όπως ακριβώς όταν τα βάζετε για ύπνο. Αυτή η συνήθεια θα τους επιτρέψει να το επαναλάβουν με τους φίλους και την οικογένειά τους, βελτιώνοντας τις σχέσεις σας και κάνοντάς τους ταυτόχρονα πιο στοργικά άτομα.

Η αγάπη δεν πονάει ποτέ. Η γενναιοδωρία είναι μια αρετή που πρέπει να ενθαρρύνεται από νεαρή ηλικία. Το να δίνει κανείς αγάπη, αντίθετα με αυτό που μερικοί άνθρωποι σκέφτονται, είναι χαρακτηριστικό των ισχυρών ανθρώπων. Η αγάπη είναι βαθιά δεμένη με τις καλές πράξεις. Ένα πρόσωπο που κάνει καλά πράγματα έχει αγάπη στην καρδιά του.

2. Κάντε τα να νιώσουν ασφαλή

Πολλά παιδιά αμφιβάλλουν για την αγάπη των γονιών τους εξαιτίας της έλλειψης ορισμένων κινήσεων. Έτσι, νιώθουν ότι οι γονείς δεν εκδηλώνουν την αγάπη που αισθάνονται για τα παιδιά τους. Αυτά τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αντιδραστικό χαρακτήρα με τον καιρό.

Υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας, όπως για παράδειγμα όταν βλέπετε τηλεόραση, όταν διαβάζετε ή παίζετε, ακόμα και όταν κοιμάστε. Όταν αφοσιώνετε χρόνο στα παιδιά σας τα κάνετε να νιώθουν πιο ασφαλή και θα γίνουν πιο στοργικά.

5 συμβουλές για να έχετε ένα στοργικό παιδί!

3. Εγγυηθείτε τους ένα σπίτι χωρίς βία

Το παιδί σας μπορεί να σας προκαλέσει άγχος ή ανησυχία, αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς να ελέγχετε αυτά τα συναισθήματα.

Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να καταλήξετε να φωνάξετε ή ακόμα και να τα πληγώσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτή τη συμπεριφορά είναι να τα απομακρύνετε από την ιδέα του να είναι στοργικά με τους άλλους ανθρώπους. Ειδικότερα, όμως, με εσάς.

Αν μάθετε να διαχειρίζεστε αυτά τα συναισθήματα, θα αποφύγετε καταστάσεις τις οποίες θα μετανιώσετε στο μέλλον. 

4. Μάθετέ τους την αξία του σεβασμού

Όταν πηγαίνετε με το παιδί σας για ψώνια ή βόλτα ή οπουδήποτε εκτός σπιτιού, το παιδί σας προσέχει πώς συμπεριφέρεστε στους υπόλοιπους ανθρώπους.

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται στους άλλους με πολλή στοργή και σεβασμό, τότε δε θα είναι δύσκολο να μεγαλώσετε ένα στοργικό παιδί. Με το να τους το μάθετε αυτό, θα τους δείξετε το σεβασμό με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους άλλους ανθρώπους.

5. Γίνετε εσείς το παράδειγμα

Να συμπεριφέρεστε σε όλους με στοργή. Να μιλάτε για τα πράγματα που αγαπάτε να κάνετε. Να είστε γενναιόδωροι με αυτούς που το χρειάζονται. Μάθετε αυτές τις αξίες στο παιδί σας.

Τα παιδιά πάντα θέλουν να μοιάσουν στους γονείς τους, οπότε πάντα να προσπαθείτε να είστε ο δικός τους σούπερ ήρωας γιατί είστε ο άνθρωπος που θαυμάζουν περισσότερο.

Συμπέρασμα για να έχετε ένα στοργικό παιδί

Σήμερα, η τεχνολογία μας έχει απομακρύνει από τη στοργή που δείχνουμε στους άλλους ανθρώπους. Με το να μοιράζουμε την αγάπη μας μέσω μίας οθόνης, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να επικοινωνούμε με συγγενείς, φίλους και λοιπούς ανθρώπους. Μην αφήσετε αυτή τη συμπεριφορά να βλάψει το παιδί σας. Γιατί μην ξεχνάτε, για να γίνει ένα παιδί στοργικό πρέπει να το έχει δει από εσάς πρώτα.

Κάθε παιδί έχει ένα διαφορετικό κόσμο. Κάποια παιδιά λόγω των εσωτερικών χαρακτηριστικών τους δεν μπορούν να είναι πολύ εκφραστικά. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που μπορείτε ως γονέας να τα βοηθήσετε.

Κάντε τα νιώσουν ασφαλή, μάθετέ τους αξίες και δώστε τους πολλές αγκαλιές και φιλιά. Αφιερώστε αυτές τις στιγμές στο παιδί σας γιατί θα σας ευχαριστούν για αυτές τις στιγμές στο μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.