6 λόγοι για να πίνετε ζεστό νερό και όχι κρύο

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε έξι λόγους για να αρχίσετε να πίνετε ζεστό νερό με άδειο στομάχι.
6 λόγοι για να πίνετε ζεστό νερό και όχι κρύο

Τελευταία ενημέρωση: 21 Αυγούστου, 2020

6 λόγοι για να πίνετε ζεστό νερό. Πολλοί από εμάς έχουμε αναπτύξει τη σταθερή συνήθεια να ξεκινάμε την ημέρα με ένα ποτήρι φρέσκο νερό, με τσάι ή καφέ για να ξυπνήσουμε. Όταν επιλέγουμε το νερό, σχεδόν πάντα προτιμάμε να το πίνουμε κρύο, επειδή είναι δροσιστικό. Ωστόσο ο καλύτερος τρόπος είναι να πίνουμε το  ζεστό νερό με άδειο στομάχι, επειδή έτσι έχει τις περισσότερες ωφέλειες για την υγεία.

Η κατανάλωση ζεστού νερού με άδειο στομάχι καθημερινά ωφελεί το πεπτικό σύστημα και ενισχύει την αποβολή των τοξινών που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερα να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι ή τσάι, που μειώνει τη δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών στο σώμα και εξασφαλίζει ένα προστατευτικό φράγμα κατά πολλών διαφορετικών ασθενειών.

Αν και το ζεστό νερό δεν είναι και τόσο εύγευστο, υπάρχουν πολλοί λόγοι να αρχίσετε να το πίνετε έτσι, είτε μόνο του, είτε με λεμόνι, είτε με τη μορφή τσαγιού. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε έξι λόγους για να αρχίσετε να πίνετε ζεστό νερό με άδειο στομάχι.

Να πίνετε ζεστό νερό γιατί βελτιώνει την πέψη

Ένα καλό φλιτζάνι ζεστό ή καυτό νερό με άδειο στομάχι μπορεί να καθαρίσει το σώμα σας από τις τοξίνες που επηρεάζουν την υγεία σας. Το νερό και άλλα υγρά μπορούν να διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα μας να χωνέψει καλύτερα τις τροφές και να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες. Το κρύο νερό μετά από τα γεύματα μπορεί να βλάψει περισσότερο από ότι να ωφελήσει. Η κατανάλωση κρύου νερού στερεοποιεί τα έλαια και τα λίπη στις τροφές που φάγατε, δυσκολεύοντας την πέψη και δημιουργώντας αποθέματα λίπους. Οι ειδικοί συνιστούν να αντικαταστήσετε αυτό το ποτήρι κρύου νερού με ζεστό ή καυτό νερό.

Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα

πίνετε ζεστό νερό - δυσκοιλιοτητα

Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά χωνεύονται δύσκολα και, λόγω αυτού, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αργή εντερική διάβαση. Η πάθηση αυτή, που είναι επίσης γνωστή ως δυσκοιλιότητα, προκαλεί δυσκολία στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα, φούσκωμα στην κοιλιά, πόνο και δυσφορία. Η κατανάλωση ζεστού ή καυτού νερού μπορεί να βελτιώσει τις εντερικές κινήσεις, προκειμένου να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα. Επειδή ενισχύει την πέψη, αυτή η υγιεινή συνήθεια είναι ζωτική για την αποβολή των άχρηστων ουσιών.

Θαυμάσια για τα καθημερινά άλγη και τον πόνο

Ένα ποτήρι ζεστό ή καυτό νερό μπορεί μερικές φορές να είναι η καλύτερη θεραπεία για την ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου και τον πονοκέφαλο. Η θερμότητα έχει ηρεμιστική επίδραση στο σώμα, βοηθώντας τους μύες της κοιλιάς να χαλαρώσουν, προκειμένου να επέλθει ανακούφιση από τις κράμπες και τους σπασμούς. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η κατανάλωση ζεστού νερού διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα

αδυνατισμα- πίνετε ζεστό νερό

Πολλοί από εσάς έχετε ήδη ακούσει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού με άδειο στομάχι είναι ιδανική για το αδυνάτισμα. Αυτό είναι αλήθεια: το ζεστό νερό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και ενισχύει το μεταβολισμό. Όταν συμβαίνει αυτό, προάγεται η καύση του λίπους. Η κατανάλωση ζεστού νερού βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα και των νεφρών. Ιδανικά, θα πρέπει να πίνετε ζεστό νερό με λεμόνι.

Να πίνετε ζεστό νερό γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Η κατανάλωση ενός ποτηριού ζεστού νερού ενισχύει την αποβολή των αποθεμάτων λίπους από το σώμα, μαζί με τα αποθέματα που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, είναι δυνατό να αποβληθούν οι τοξίνες που κυκλοφορούν στο σώμα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τον καθαρισμό του. Το ζεστό νερό βοηθάει τους μύες να χαλαρώσουν και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση

πίνετε ζεστό νερό

Η απλή συνήθεια της κατανάλωσης ζεστού νερού με άδειο στομάχι συμβάλλει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και των συμπτωμάτων της. Όταν το σώμα μας συσσωρεύει τοξίνες, γίνεται επιρρεπές σε ασθένειες και στη γήρανση. Ευτυχώς, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό το πρωί ενισχύει την αποτοξίνωση και προλαμβάνει πολλές διαφορετικές ασθένειες. Επιπλέον, η κατανάλωση ζεστού νερού είναι ιδανική για την αποκατάσταση των κυττάρων και της ελαστικότητας του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ωφέλειες του ζεστού νερού γίνονται απολαυστικότερες αν αυτό συνδυάζεται με λεμόνι ή τσάι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • ONU. (2008). Agua y Salud. Nota Informativa.
  • Corral, C. M. V. (2015). La Jarra del Buen Beber. Asociación Queretana Del Atletismo.
  • Barrenechea, A. (2004). Aspectos físicoquímicos de la calidad del agua. Tratamiento de Agua Para Consumo Humano. Plantas de Filtración Rápida. Manual I: Teoría.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.