Οι δέκα ωφέλειες από το κρύο ντους για το σώμα

Γενικά προτείνουμε να κάνετε ντους με ζεστό ή καυτό νερό επειδή αυτό χαλαρώνει περισσότερο. Έχει αποδειχτεί ότι το κρύο νερό είναι πιο ωφέλιμο για το δέρμα σας και για μερικές σωματικές λειτουργίες
Οι δέκα ωφέλειες από το κρύο ντους για το σώμα

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουνίου, 2020

Οι δέκα ωφέλειες από το κρύο ντους! Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του σώματος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Όταν πίνετε νερό, διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο, έχετε υγιέστερο δέρμα και πολλές σωματικές λειτουργίες πραγματοποιούνται ευκολότερα. Ωστόσο οι ωφέλειες του νερού ξεπερνούν την κατανάλωσή του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και η επαφή με το νερό εξωτερικά έχει πολλές ωφέλειες για την υγεία.

Το ντους είναι μια καλή και υγιεινή συνήθεια που θα πρέπει να τηρείτε καθημερινά. Γενικά προτείνουμε να κάνετε ντους με ζεστό ή καυτό νερό επειδή αυτό χαλαρώνει περισσότερο. Έχει αποδειχτεί ότι το κρύο νερό είναι πιο ωφέλιμο για το δέρμα σας και για μερικές σωματικές λειτουργίες. Μάθετε σε αυτό το άρθρο για τις εκπληκτικές ωφέλειες που έχει ένα κρύο ντους για την υγεία.

Διεγείρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ένα κρύο ντους κάνει το σώμα σας να αντιδρά αμέσως και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντάς το. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα ανταποκρίνεται καλύτερα στην καταπολέμηση των ιών και των λοιμώξεων.

Μάθετε περισσότερα: 9 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το δέρμα σας έχει υγιέστερη όψη

δερμα και το κρύο ντους

Το κρύο νερό είναι πολύ ωφέλιμο εσωτερικά και εξωτερικά. Όταν κάνετε κρύο ντους, το δέρμα σας τείνει να διατηρεί τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Από την άλλη πλευρά, το ζεστό νερό κάνει το δέρμα σας πλαδαρό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και να συμβάλλει στην εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.

Βελτιώνει την κυκλοφορία

Για τους ανθρώπους με προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, το κρύο νερό αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία, επειδή ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην καλύτερη κατανομή του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα.

Προλαμβάνει τους κιρσούς

κιρσοι και κρύο ντους

Βελτιώνοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας συστολή των αγγείων, το κρύο νερό συνεισφέρει στην πρόληψη της εμφάνισης κιρσών και τους μειώνει ορατά.

Αποσυμφορεί τα εσωτερικά όργανα

Επειδή προκαλεί συστολή των αγγείων, το κρύο ντους είναι θαυμάσιο για την αποσυμφόρηση των εσωτερικών οργάνων, επειδή βοηθάει τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες να κινηθούν προς τους πόρους και να αποβληθούν.

Μειώνει το άγχος

κρύο ντους και στρες

Ένα κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της ανησυχίας, ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε επειδή μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ξυπνάει το σώμα σας

Το κρύο νερό διεγείρει το σώμα σας, το ενεργοποιεί και το θέτει σε εγρήγορση. Συνιστούμε ένα μπάνιο με κρύο νερό για να ξεκινήσετε τη μέρα και να απαλλαγείτε από την κόπωση, καθώς και μετά την πρωινή άσκηση.

Διουρητική επίδραση

Το κρύο νερό βελτιώνει τις αποτοξινωτικές ικανότητες του σώματός σας λόγω του ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν διουρητική επίδραση σε αυτό, κάτι που συμβάλλει στην αποφυγή του σχηματισμού μαζών λίπους.

Συνεισφέρει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

κρύο ντους και καταθλιψη

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έδειξε ότι το κρύο ντους διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της χαράς και την αποφυγή της κατάθλιψης.

Το κρύο ντους διατηρεί τα μαλλιά σας υγιή

Το κρύο νερό είναι πολύ ωφέλιμο για τα μαλλιά σας επειδή αποτρέπει την ξηρότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες αφυγραίνουν τα μαλλιά, δίνοντάς τους αντιαισθητική και μη υγιή όψη. Το κρύο νερό είναι θαυμάσιο για την πρόληψη της πιτυρίδας και της απώλειας μαλλιών.

Συστάσεις για τα κρύα ντους

Αν δεν είστε συνηθισμένοι στα κρύα ντους, ίσως δυσκολευτείτε στο ξεκίνημα αυτής της καλής συνήθειας. Για να αρχίσετε να ωφελείστε από αυτά, μπορείτε να αποφασίσετε να προσαρμοστείτε στο κρύο νερό χρησιμοποιώντας το συχνά.

  • Η πρώτη σύσταση είναι να αρχίζετε το ντους σας με ζεστό νερό και έπειτα να μειώνετε τη θερμοκρασία του έτσι ώστε να μην αισθάνεστε την απότομη αλλαγή.
  • Με τον καιρό, μπορείτε να περάσετε από το ζεστό νερό σε ψυχρότερο και έπειτα να διατηρήσετε αυτή την καλή συνήθεια.
  • Συνιστούμε επίσης να τηρείτε τη συνήθεια του κρύου νερού και το χειμώνα. Μπορεί να είναι δυσκολότερο τότε, όμως η συνέχιση της συνήθειας είναι θέμα τακτικής. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τρέμετε ή να κρυώνετε υπερβολικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό το χειμώνα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.