6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ενώ η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto δεν έχει καμία θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε και να αποτρέψετε τις επιπλοκές. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την θυρεοειδίτιδα Hashimoto
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Το 1912, ο Ιάπωνας γιατρός Hakaru Hashimoto ανακάλυψε μια νέα ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με την έρευνά του, αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στους θυρεοειδείς αδένες.

Μάθετε περισσότερα για τη νόσο του Hashimoto, ή τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, παρακάτω.

1. Τι είναι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto;

Όταν ο Hashimoto έκανε την έρευνά του, ανακάλυψε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μερικές φορές επιτίθεται στον ιστό του αντί να τον προστατεύει.

Στην περίπτωση αυτής της νόσου, το σώμα προσβάλλει τους θυρεοειδείς αδένες.

Έτσι, το άμεσο αποτέλεσμα είναι μια σημαντική μείωση στην παραγωγή ορμονών που χρειάζεστε για πολλές σωματικές λειτουργίες.

Επίσης, βάσει της κλινικής έρευνας σε 64.628 ασθενείς την οποία διεξήξαγε η Δρ. Christina Resende de Paiva η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δε συνδέεται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

 2. Οι αιτίες της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto - Οικογένεια κοιτάει τα αστέρια

Τα αίτια της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν ορισμένες πτυχές που σχετίζονται με την ανάπτυξή της.

Αν σας αφορούν οι παρακάτω τέσσερις παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό για να διαπιστώσετε αν έχετε την ασθένεια ή αν υπάρχει περίπτωση να την αποκτήσετε.

Τα γονίδιά σας

Πρώτα απ ‘όλα, αυτή η ασθένεια εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες με περιστατικά θυρεοειδίτιδας Hashimoto ή παρόμοιες ασθένειες.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τους αγαπημένους σας και να κάνετε δοκιμές για να αποκλείσετε σοβαρά προβλήματα.

Υπερβολικό ιώδιο

Επιπλέον, οι μελέτες του γιατρού Hashimoto έδειξαν ότι το υπερβολικό ιώδιο στο σώμα μπορεί να προκαλέσει αυτή την ασθένεια.

Παρόλο που θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε την κατανάλωση υπερβολικά μεγάλης ποσότητας ιωδίου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή του εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό.

Ανεξήγητες ορμονικές αλλαγές

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto - Γυναίκα πιάνει τον λαιμό της

Δεδομένου ότι η νόσος του Hashimoto επηρεάζει τον θυρεοειδή, τα επίπεδα των ορμονών σας μπορούν να αλλάξουν.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες γυναίκες με τη νόσο διαγιγνώσκονται μεταξύ ενός και πέντε ετών μετά τον τοκετό, αν και μπορεί να εμφανιστεί και πριν από την εγκυμοσύνη.

Έκθεση σε ακτινοβολία

Αυτή η ασθένεια είναι ένα από τα πιο κοινά αποτελέσματα της έκθεσης στην ακτινοβολία.

Διάφορες μελέτες που έγιναν μετά τις εκρήξεις στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι και το Τσερνομπίλ το αποδεικνύουν.

Οι ασθενείς που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία για λευχαιμία και άλλους τύπους καρκίνου μπορούν επίσης να αναπτύξουν την ασθένεια.

3. Συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά, καθιστώντας δύσκολη τη συνειδητοποίηση της ασθένειας.

Οι αλλαγές που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • Εξαιρετική κόπωση ή καθημερινή, συνεχής κόπωση.
 • Ευαισθησία στο κρύο.
 • Χρόνια, ξαφνική δυσκοιλιότητα.
 • Πρησμένο πρόσωπο.
 •  Ροχαλίζετε συνέχεια.
 • Λεπτό, ξηρό δέρμα.
 • Σφιγμένοι μύες ισχίων και ώμων.
 • Αδύναμα κάτω άκρα.
 • Αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης υγρών.
 • Άκαμπτες αρθρώσεις χεριών, ποδιών και γόνατων.
 • Συνεχής κατάθλιψη.
 • Υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Επισκεφθείτε επίσης αυτό το άρθρο: Πέντε υγιεινές ασκήσεις για τον πόνο στα γόνατα

4. Ανίχνευση της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto

Η νόσος του Hashimoto μπορεί να διαγνωστεί με τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Έλεγχος της ορμόνης Τ3: Μια εξέταση που δείχνει αν υπάρχουν προβλήματα με την υπόφυση και την τριιωδοθυρονική ορμόνη.
 • Έλεγχος της ορμόνης διέγερσης θυρεοειδούς (TSH): Η TSH είναι μια ορμόνη που διεγείρει τον θυρεοειδή να παράγει και να απελευθερώνει άλλες ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτή η εξέταση θα δείξει αν τα επίπεδα σας είναι χαμηλά.
 • Έλεγχος  ελεύθερης T4: Η ισορροπία αυτής της ορμόνης είναι πολύ σημαντική. Είναι σύνηθες να είναι αυξημένη λόγω φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, ενώ τα βαρβιτουρικά τη μειώνουν. Πέραν αυτών των παραγόντων, θα πρέπει να είναι στις σωστές τιμές.

5. Τι κάνει αυτή η ασθένεια;

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto - Ωοθήκες

 

Σε φυσιολογικά πλαίσια, τα προβλήματα που προκαλεί η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto έγκεινται στην ύπαρξη αυτοάνοσης ασθένειας. Όπως αναφέρθηκε, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα στρέφεται κατά των δικών του ιστών και οργάνων.

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες ιστοί αρχίζουν να χάνουν την ικανότητά τους να εκτελούν τις εργασίες που πρέπει να κάνουν.

Με τον καιρό, μπορεί να αναπτυχθούν και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες:

 • Διαβήτης τύπου 1
 • Ερυθηματώδης λύκος
 • Προβλήματα των ωοθηκών
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Μυξέδημα
 • Νόσο του Goiters
 • Η νόσος του Addison


5. Πρόληψη της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto

Δυστυχώς, πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η ασθένεια του Hashimoto. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και να προσέχετε τα συμπτώματα.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή εάν ο γιατρός σας υποδεικνύει ότι έχετε παράγοντα κινδύνου, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Γενικά, αν θέλετε να αποτρέψετε ή να μειώσετε τον κίνδυνο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μια σωστή διατροφή, άσκηση και ξεκούραση μπορεί να αποβεί σωτήριος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ασθένεια έχει συμπτώματα που είναι αρκετά σαφή στους ειδικούς, οπότε είναι αρκετά εύκολο να την καταλάβετε έγκαιρα.

Οι εξετάσεις είναι πολύ ακριβείς και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλά την ασθένεια και να αποφύγετε τις επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Agate, L.; Mariotti, S.; Elisei, R.; Mossa, P., et al. (2008). “Thyroid autoantibodies and thyroid function in subjects exposed to Chernobyl fallout during childhood: evidence for a transient radiation-induced elevation of serum thyroid antibodies without an increase in thyroid autoimmune disease”, J Clin Endocrinol Metab, 93 (7): 2729-36.
 • Candel Gonzalez, F. J.; Matesanz David, M., y Candel Monserrate, I. (2001). “Insuficiencia corticosuprarrenal primaria: Enfermedad de Addison”, An. Med. Interna, 18 (9): 48-54.
 • Sawin, C. T. (2002). “The heritage of Dr. Hakaru Hashimoto (1881-1934)”, Endocr J., 49 (4): 399-403.
 • Vilanova, S. (1988). Chernóbil: el fin del mito nuclear. El impacto informativo y biológico del mayor accidente de la industria electro-nuclear. Madrid: Anthropos.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.